Hogyan kerülheted el a társkereső appok csapdáit?

2020. február 14. 06:32 - Miskei Anikó

 

Magányos vagy. Társat szeretnél.

Mi sem kézenfekvőbb, mint hogy regisztrálsz egy társkereső applikációra.

És már úton is van a társad - gondolod te.

Pedig nem is állhatnál messzebb az igazságtól!


Minél többet használod az applikációt, annál magányosabb leszel és annál távolabb kerülsz a célodtól. Viszont kapsz helyette mást: s z ó r a k o z á s t.

 

texting.jpg


És mindezt 4, precízen megtervezett lépésben érik el az applikáció tervezői. Részletesen megmutatom, hogyan akadsz a horgukra, és a végén azt is, hogyan tudod úgy meghackelni, hogy mégis társra lelj.


Amikor egy applikáció készül, azt szeretnék elérni, hogy használd. Sőt, hogy szokássá alakítsák nálad a használatát: rendszeresen és minél több időt tölts el vele. 

De a magányra a megoldás, hogy párra lelsz. Ami miatt viszont nem fogod használni a társkereső applikációt. Hisz itt nincs olyan, hogy első szint: barátnőt/barátot találni. Ha ez sikerült, akkor jöhet a következő szint: most feleséget/férjet kell találnod. Majd pedig a következő szinten: gyerekeid anyjára/apjára lelsz a pálya teljesítése végén. A való életben ezt az utat egyetlen emberrel járod végig. Így a felhasználói élettartamod elég rövid, és az újabb szintekhez nem veszed igénybe az applikációt. Éppen ezért szórakoztat inkább, mert ez sokkal kifizetődőbb. Minél többen vannak fent, annál nagyobb a választék, ezért még többen regisztrálnak. Minél többen használják az appot, annál több embernél jelenik meg a hirdetés, ami nagyobb bevételt jelent. És annál többen lesznek, akik előfizetnek a pro verzióra, hogy ezzel is előnyhöz jussanak, és növeljék az esélyüket a párjuk megtalálására.


1. fázis: trigger

Első lépésben a cél, hogy a te belső triggeredet, ami nem más, mint a magány negatív érzelmi állapota, összekössék az applikációval. Mert amikor magányosnak érzed magad és használod a társkereső applikációt, csökken az érzelmi fájdalom.  Ezen a ponton összekapcsolódott a magányérzet csökkenése, ami pozitív érzelem, az applikáció használatával.  A magány elég erős motívum arra, hogy behúzzanak, mert hajlandó leszel hetente többször is elkötelezetten használni az applikációt. És egyszer csak egy szórakoztatóközpontban találod magad, anélkül, hogy ez tudatosulna benned. pain.jpg


2. fázis: cselekvés

Ez a fázis a lehető legegyszerűbb viselkedés, amit megteszel felhasználóként a feltételezett jutalomért. Mi sem egyszerűbb, mint jobbra húzni valakinek a fotóját, annak reményében, hogy egyezést kapsz és hopp, már benne is találhatod magad a vágyott párkapcsolatban. Az applikációk ezért is lettek ennyire népszerűek a webalapú társkeresőkkel szemben, mert elhúzni bármilyen irányba egy fotót sokkal egyszerűbb, mint elolvasni egy hosszabb adatlapot, majd megfogalmazni akár csak egy rövid levelet is.3. fázis: jutalom

Az első szintű jutalom az egyezés (match). De ahhoz, hogy érdekes maradjon számodra az egész, ennek a jutalomnak kiszámíthatatlannak kell lennie. Nincs semmilyen szabály, ha 5x vagy 15x húzol jobbra, akkor biztosan lesz egyezésed valakivel. És mivel az egész kiszámíthatatlan, bizonytalan, megnövekszik a hajlandóságod arra, hogy használd az applikációt és még többet húzogasd a fotókat. Ez az oka annak, hogy nem tudod letenni, mert mi van, ha már csak egyetlen húzásra vagy a nagy Ő-től.


4. fázis: befektetés 

Ez pedig az a pont, amikor te teszel erőfeszítést. Jelen esetben írsz annak, akivel egyezésbe kerültél, vagy épp válaszolsz neki egy randi, majd a későbbi párkapcsolat reményében. És amint energiát fektettem bele, lecsökken az ingerküszöb és megnő a hajlandóságom arra, hogy húzogassam a fotókat. Ha húzogatom, akkor előbb-utóbb lesz egyezésem, amiről értesítést kapok (külső trigger), amire rábökök (cselekvés) és már benne is vagyok a véget nem érő körben.

vidampark.jpg

 

Na de a célod az volt, hogy rátalálj a társadra, akkor minek is maradnál benne az ördögi körben és választanád a szórakozást a társ helyett?


Ennek két oka is van.


Az egyik, hogy akkor, amikor egy számodra vonzó fotót látsz, lesz egy újabb egyezésed, vagy megtörténik az első levélváltás, az dopamint szabadít fel az agyadban, ami aktiválja az örömközpontodat. És hát örömből sosem lehet túl sok, így újra és újra visszamész. Különösen akkor, amikor unatkozol. Az unalom olyan diszkomfortérzés, amitől igyekszünk megszabadulni. Sok kliensem ki is mondta, hogy ő unaloműzésre és szórakozásra használja a társkereső applikációt, és nincs komoly szándéka a társtalálásra. Mert ha randizol valakivel, akinek elsőre nem sikerül személyesen a dopaminlöketet kiváltania nálad, már mész is tovább, mert "nem volt szikra". Vagy ha elkezdtek randizni, lassan elkezd kopni a varázs, csökken az izgalom, hiányzik a változatosság, és te úgy érzed, hogy "még sem egymást keressük" és hopp már újra az applikáción húzogatod a fotókat.

Sokan rá sem jönnek, hogy az csak a látszat, hogy ők társat keresnek, de valójában múlatják az idejüket.

rsz_1choice.jpg

A másik ok, amiért szintén a szórakozást választjuk, az a választás paradoxona. Mivel a döntés pszichés nyomást helyez ránk, minél nagyobb a választási lehetőségünk, annál inkább hajlamosak vagyunk nem választani. Mert egyre több a tényező, ami hatással van a döntésre és félünk attól, hogy később meg fogjuk bánni a döntésünket. Helló Huffnágelpisti-effektus. Amíg csak fotókat húzogatok és randizgatok, nem kell letennem a voksomat egy társ mellett, egy párkapcsolat mellett. 


Minél többet randizol, annál több kudarc érhet, annál inkább kiéghetsz, és így következik be az, hogy a társkereső applikáció egyre magányosabbá tesz.


Ha most úgy érzed, hogy jól rászedtek és már dobod is a virtuális kukába az applikáció ikonját, akkor állj meg egy pillanatra.


Ugyanis van rá mód, hogy meghackeld a rendszert, és azt vedd ki belőle, amit szeretnél: egy párkapcsolatban révbe érj.


A titka, hogy ne hagyd, hogy az applikáció használjon téged, hanem kezdd el te a saját célodra használni.


Az első lépés, hogy kapcsold ki az értesítést. Ne ő mondja meg, hogy mikor nyisd meg, hanem te döntsd el, hogy mikor használod.

notification.jpg

Jelölj ki egy időkeretet, amihez szigorúan tartsd magad. Én napi 30 percnél többet nem javaslok.


Emelkedj ki a tömegből a profiloddal. Ehhez elengedhetetlen a jó fotó mellett a bemutatkozó szöveg. Több száz profilt néztem át, és azt kell mondjam, aki tudja hogyan írjon klassz szöveget vagy szakértőt kér fel a bemutatkozó megírására, az könnyűszerrel kitűnhet a tömegből.


Végül pedig az egész folyamatra legyen egy stratégiád, mert ez olyan különbségeket fog hozni, mintha egy amatőr csapatból hirtelen felkerülnél a profi ligába. Ugye nem gondolod, hogy a VB-nyertes focicsapat úgy áll neki a meccsnek, hogy "kitámolygunk 11-en a pályára, aztán majd lesz valahogy, csak bekergetjük a labdát a megfelelő kapuba"? A klienseinknél a stratégia tudatos kialakítása hatalmas változást hozott, és sokaknak gyors sikert is.

 

Miskei Anikó

FérfiMágnes alapító

Pszichológus

Pénz, a párkapcsolatok gyakori gyilkosa

2019. június 01. 21:12 - Miskei Anikó

Megtapasztaltad már, hogy milyen érzés, amikor görcsbe rándul a gyomrod, ha a pénz kerül szóba a pároddal? Akár hiszed, akár nem, a pénz a legtöbb kapcsolatban problémát jelent.

És igen, akkor is, ha van. Nem csak akkor, ha nincs.

penz1.png

 

Nagyon kevesen vannak, akik ki merik tenni ezt a témát teljesen őszintén az asztalra. A közös pénzkezelés “kialakul valahogy”. És legtöbbször elkezdenek a sérelmek felhalmozódni. De erről a problémáról nem illik nagyon beszélni, így gyártunk más, és akár nagyobb problémákat, amin majd veszekedhetünk.

Görözdi-Nagy Eszter mediátor és coach azt tapasztalta, “3 esetben nagy eséllyel konfliktusokat fog okozni a pénz:

  • ha nagyon eltérő a két fél pénzügyi kultúrája
  • nagy az eltérés a két fél anyagi helyzete között
  • nagymértékű pénzügyi változás következik be egy pár életében”.

 

De van 5 lépés, amin ha végigmegyünk, akkor elkerülhetjük a legtöbb párkapcsolati katasztrófát. Amit azért is érdemes kihangsúlyozni, mert Eszter megtapasztalja rendszeresen a klienseinél, hogy “nincsenek tisztában azzal, hogy a válás MINDENKINEK az érzelmi veszteségen túl anyagi veszteséget és visszaesést is fog jelenteni. És nagyon sokan vannak, akik ezt képtelenek elfogadni”. Ezen túl azzal kapcsolatban is “tévedésben vannak a felek, hogy a bíróság dolga, hogy igazságot szolgáltasson. A bíróság dolga, hogy jogot szolgáltasson”. És a kettő nagyon nem ugyanaz.

 

1. Szüleink pénzügyi szokásai

 

Vegyük gorcső alá, hogy mik voltak a szüleink pénzügyi szokásai. Ugyanis ez az otthonról hozott minta az, ami a pénzügyi kultúránkat meghatározta. Ki volt a kenyérkereső? Milyen mértékben osztoztak az anyagi terheken? Közös kasszán éltek vagy külön kasszán? Kinél volt a közös kassza kulcsa, tehát ki osztotta be a pénzt? Hogyan születtek a pénzügyi döntések? Közösen döntöttek mindenről vagy egyvalaki? Spóroltak? Gyűjtötték a pénzt? Vagy ami volt, az mindig kifolyt a kezük közül? Inkább hitelt vettek fel vagy inkább plusz munkát vállaltak? Saját erőből boldogultak anyagilag vagy mindig volt valamilyen családi támogatás? Befektettek? Vagyont építettek?

Az első leckéket a pénzről és annak működéséről a világban a szüleinktől kapjuk. Amit ha nem vizsgálunk meg, akár tudattalanul is csőd felé kormányozhatja az életünket.

2. Saját pénzügyi szokásaink

 

A pénzzel kapcsolatban számtalan történetünk lesz már gyerekkorunkban. Hányszor hallod Te is az utcán vagy a boltban, amikor a szülő idegesen rárivall a gyerekére, hogy “Nincs rá pénzem, nem érted meg?”.

Ha folyamatosan azt hallgattuk, hogy spórolni kell, előfordulhat, hogy megfogadjuk, mi márpedig nem akarunk így élni. Igenis jár az a napi egy kávé. Csak megengedhetem már magamnak…. (fejezze be mindenki saját magának a mondatot.)

penz2.png

 

Érdemes megnézni, hogyan osztjuk be a bevételeinket. Mik azok a tételek, amikre szívesen költünk? Mi az, amire nem szeretünk kiadni? Mennyire jellemző ránk az impulzus vásárlás egy nehéz nap után? Jellemző Rád, hogy nehéz anyagi helyzetbe hozod Magad? Vagy épp előrelátóan folyamatosan gondoskodsz a megtakarításaidról.

A legtöbbeknek fogalmuk sincs arról, hogy havonta mire mennyit költenek. És még kevesebben vannak, akik tudatosan terveznének.


3. Mik a terveim az életemre vonatkozóan?

 

És hogy is jön ez a pénzhez? Meg fogja határozni azt, hogy első lépésként továbbtanulunk-e és hol. Nem mindegy, hogy egy képzés fizetős vagy önköltséges és a lakhelyünkön van vagy másik városban, sőt akár másik országban. Ezestben a szülők finanszírozzák, én finanszírozom azzal, hogy munkát vállalok vagy éppen közösen.

Míg néhány évtizede még egy felsőfokú végzettség, tehát a papír valamennyire garancia volt a biztosabb egzisztenciára, ma már teljesen átrendeződött  ez a kép. Sokszor a gyakorlati tudással és tapasztalattal gyorsabban és előrébb lehet jutni némely területeken. Tehát ezt is érdemes megvizsgálni, hogy megtérül-e egyáltalán a befektetett erőfeszítés és energia.

penz3.png

 

Nem árt, ha tudom, hogy szeretnék-e gyereket vállalni és hány gyereket. Hiszen a család fenntartásáról nekünk kell majd gondoskodnunk. Arról nem is beszélve, hogy állami vagy magán intézménybe jár majd a gyerek, ami szintén eltérő költséget jelent.

Ide tartozik, hogy hol képzelem el az életemet: ház vagy lakás, város vagy vidék és melyik ország. Ugyanis én hiába vagyok megrögzött vidék párti, a vérbeli városi partneremet az életben nem győzöm meg arról, hogy a friss levegőn nevelni a gyerekeket mennyivel egészségesebb. Tudjam magamról, ha ebben nem tudok kompromisszumot kötni. Ugyanis ha megalkuszom, hosszú távon apránként szét fogja forgácsolni a kapcsolatot.

Milyen életsítlust képzelek el magamnak? Lehet, hogy sokat szeretnék utazni, de az is lehet, hogy az otthonom folyamatos átalakításával élem ki a kreativitásomat. Síelni szeretnék árni vagy búvárkodni. Vagy épp a családdal kalandosan beárni az országot kempingezés, kiránulás során.

 

4. Kössünk megállapodást és akár szerződjünk

 

Ahhoz, hogy eljussunk a párkapcsolatig, az előző három lépés kihagyhatatlan. Ekkor tudom azt, hogy nekem mi működhet egy kapcsolatban. Ha nekem fontos a pénzügyi önállóság, akkor biztosan nem fogok tudni olyan partnerrel harmóniában élni, aki folyamatosan el akar számoltatni a költéseimről. Vagy az, aki nagylelkűbb a pénzügyeket illetően, rettenetesen érezheti magát egy olyan párral, aki mindig mindent pontosan el akar számolni. Ezek olyan állandó stresszt hoznak a kapcsolatba, ami szépen lassan szintén fel tudja őrölni azt.

Ezért is lenne kiemelten fontos egy alakuló párkapcsolatnál beszélni erről a témáról. Ráadásul ha ezt a beszélgetést túléli a kapcsolat, az már elég jó prognózis is lehet. Hiszen az egyik legnehezebb témán rágtuk át magunkat. Az, ha nincs egyetértés önmagában még nem jelent tragédiát. A kérdés az, hogy milyen megoldást találunk a helyzetre. Illetve bármennyire fájdalmas is, de fény derülhet rá, hogy az értékeink olyan mértékben nem egyeznek, hogy összeegyeztethetetlen a jövőképünk. Sok összeköltözés és házasság nem történt volna meg, ha ezt tudatosan megteszik a párok.

penz4.png

 

Eszter kihangsúlyozza, hogy mielőtt belekezdünk a közös életbe, kössünk megállapodást és azt írjuk is le. Bár úgy látja, hogy a házassági szerződésnek rendkívül negatív a megítélése, de annyi változás történt, hogy érdemes lenne ezt újragondolni.

Döntsük el, hogy közös vagy külön kasszát szeretnénk. Ha külön kassza van és a kiadásokat közösen fedezzük, legyen egyértelműen meghatározva, hogy ki mit fizet. Lesznek, akik az utolsó fillérig elszámolnak mindent és ez működik. De vannak, akiknél az irányelvek mellett fontos, hogy meg tudjon jelenni a nagylelkűség is. Egy a fontos, hogy Nektek kettőtöknek működjön a kialakított megállapodás. Teljesen mindegy, hogy mások ezt mennyire találják furcsának, normálisnak vagy mit gondolnak róla.

 

5. Tervezzünk újra

 

Végül pedig egyetértettünk Eszterrel abban is, hogy a megállapodásokat szakaszokra érdemes kötni. Hisz az élet tele van változásokkal (költözés, munkahelyváltás, családalapítás). Ilyenkor változnak a feltételek, változunk mi magunk is és a szükségleteink szintúgy. Illetve azzal is számolnunk kell, hogy bármikor elénk állíthat az élet egy váratlan helyzetet is (betegség, szülők ápolása, leépítés). Ezek a krízishelyzetek is igénylik a pénzügyi szokások átalakítását.

Mindettől függetlenül érdemes leülni 1-2 évente összegezni. Hogyan haladunk a kitűzött célokkal? Valóban abba az irányba szeretnénk tovább haladni? Lehet rájövünk, hogy a kertes ház megteremtése annyival több időt vesz el az egymással töltött időből, hogy ez már egy olyan ár érte, amit számunkra nem éri meg megfizetni.

 

penz5.png

 

A pénzről beszélni nehéz. De ha rászánjuk magunkat, sok későbbi konfliktustól menthetjük meg magunkat. És egy alakuló kapcsolatnál olyan vízválasztó lehet, ami segít abban, hogy a megfelelő partnert megtaláljuk.

 

Ha mégis nehézséget okoz, hogy ketten üljünk le beszélgetni, mert könnyen elvisznek az indulatok, érdemes mediátor segítségét kérni. Egy mediátor nem csak a válás során tud segíteni. Ugyanis a feladata, hogy pártatlan félként, a pár mindkét tagját képviselje. Vezetésével mindkét fél számára elfogadható megállapodás születhet. Tereli a beszélgetéseket, tartja a fókuszt és nem engedi, hogy személyeskedésbe menjen át az egyeztetés.

Lehet, hogy szeretnéd jobban látni a hozott mintáidat és a nézőpontjaidat a pénzzel kapcsolatban. Dolgozz ezen velem és írd be Magad a naptáramba: http://miskeianiko.hu/kiut-a-szinglisegbol/
 
Anikó
pszichológus
Ps: a párukat kereső Hölgyeket várom a zárt Fb csoportban rengeteg videóval és információval: https://www.facebook.com/groups/ferfimagnescsajoknak/

5 ok, amiért nincs szerencséd az online társkeresésben

2019. március 21. 01:15 - Miskei Anikó

Ha ezt a bejegyzést, csak átfutod, akkor ez egy lesz a sok tucatból. Csak legyintesz majd, hogy óóóóó, Te ezt már mind tudod.
 
De ha figyelmesen elolvasod, akkor ez lesz utolsó bejegyzés, amit elolvasol a témában. Vajon Te ebbe a 3-5%-ba tartozol?
 
Ugyanis ez az 5 pont minden félelmedre és rejtett motivációdra rá fog mutatni. Az pedig kényelmetlen. Nagyon. De ott lesz a megoldás is.
 
A kérdés már csak az, hogy a KRESZ szabályait alkalmazod-e vezetés közben? Vagy fittyet hányva a szabályokra, rommá törve magad szomorkodsz egy sarokban. És közben azt mantrázod, hogy Neked ebben nincs szerencséd.
 
Tudod sokszor mondtam de, a társunkat megtalálni valahol misztikum. Nem tagadom, hogy nem kell hozzá némi szerencse faktor. De a 3., 15. 53. randi, ahonnan még mindig szingliként mész haza, nem kudarc. A kudarc az, amikor teljesen feladod.
 

1. Az unalomig ismételt és mégis listavezető: adatlap

 
Rengeteget láttam én magam is. És rengeteget meséltek róla a klienseim is. Az egy dolog, hogy sokan 1-2 szavas válaszokat adnak a kérdésekre. A magamról részben az szerepel: "ismerj meg. És a nők adatlapja arról szól, hogy szeretik a kávét, jógáznak és színházba járnak. Míg a férfiak hobbija a sport, horgászat és Netflix. Most mondhatnánk, hogy sarkítottam, de azt kell mondjam, nem teljesen. Ehhez add hozzá azt, hogy nincs fotó vagy előnytelen.
Szagoltál már 10 parfümöt egymás után? A végén érzel még egyáltalán illatot? Nagye, hogy nem! Elárulom, épp ez történik az adatlapok zömével. Összemosódnak, nem ragadnak meg. Mert most őszintén, kit érdekel, hogy Te a  kávét vagy teát szereted szenvedélyesen?
A jó hír viszont az, hogy nagyon könnyű kitűnnöd a tömegből. Mivel? Mi hiányzik az adatlapok 95%-ából? Az érzelem. Na nem arra gondolok, hogy a "Reggelemet szeretem egy finom kávéval kezdeni" mondat helyett azt írd: "A reggeleimet boldogan kezdem egy finom kávéval".
Bár tudod mit? Látlak magam előtt, hogy reggel mosolyogsz. Na ez tetszik, már is továbbolvasom az adatlapod.
nopictureprofile.png
 

2. A hobbi randizóknak ritkán van ám szerencséjük

 
Hogy én hobbi randizó? Kikérem magamnak! - kaphatod most fel a fejed. Na de nézzük csak az ismérveket, hátha van ilyen az ismerőseid között. A hobbi randizó az, aki akkor foglalkozik ezzel, amikor épp kedve tartja, amikor unatkozik. Kellene már egy kis izgalom, nincs programom hétvégére, hozzunk össze akkor egy randit. Ez azért nagyon veszélyes, mert könnyen elhitetheted nem csak a környezeteddel, de magaddal is, hogy Te bizony teszel ezért, de lám-lám, nincs ebben szerencséd. És hangsúlyozod is, hogy Te aztán nem vagy erre rágörcsölve. Ha összejön csodás, ha nem, akkor is boldog vagy.
Mondd csak, így szerezted a jogsidat is? Dehogy! Választottad. És a párkapcsolatot? Választottad már?
hobbirandi.png
 

3. A nagy számok törvényére bíztad magad

 
Na ezzel vigyázzunk egy kicsit, mert van benne féligazság. Mert minél több emberrel találkozol, annál nagyobb esélyed van rá, hogy találkozz a Pároddal. Na de ha nem tudod kit és mit keresel? Azt fogod csak ismételgetni, hogy ő nem Az. De ha felteszem a kérdést, hogy honnan tudod, hogy Ő az, akkor vagy megnémulsz vagy még a másik lehetőség az "Érezni fogom". Súgok, nem fogod. Vagy sokszor fogod rosszul érezni.
Ez pont olyan, mintha bemennél egy cipőboltba és szisztematikusan elkezdenéd felpróbálni az összes cipőt. Mindegy, hogy sportcipő,  szandál, csizma vagy papucs és milyen méret. Legalább azt döntsd el, hogy ez most átmeneti cipő lesz, bőr vagy épp szintetikus és milyen színek passzolnak a ruhatáradhoz.
elveszve.png
 

4. Ha nincsenek sztenderdjeid, jobb ha keresel egy zsepi szponzort

 
Ugyanis rossz végén vagy a szívószálnak. És sokszor fog eltörni az a bizonyos mécses. Azt látom, hogy a nagyon sok embert a félelmei vezérelnek. A "nem akarom megbántani", "kellene adnom neki még egy esélyt" "majd, ha...., akkor majd másképp csinálja" ködfelhője mögé vonulnak el. Pedig tudod mi történik valójában? Képtelen vagy meghúzni a határaidat, nehezedre esik nemet mondani és végtelenül alacsony az önbecsülésed. Tudod akkor, amikor egy vita hevében a másik fogja magát és lelép, mert neki nincs kedve ehhez a feszkóhoz, két dolgot tehetsz. Könyörögsz neki, hogy "jajjj lécci ne menj el" de legalábbis folytatjátok, ahol abbahagytátok, mintha semmi sem történt volna. Ezzel épp most tanítottad meg neki, hogy bármit megtehet veled kénye-kedve szerint. Mondd, Te mennyire értékelsz és tisztelsz egy olyan embert, akivel bármit megtehetsz? Akire nem kell tekintettel lenned, aki mellett mindent úgy csinálhatsz, hogy az neked legyen elsősorban jó?
De a másik, amit tehetsz, hogy elmagyarázod neki, hogy ezt veled 3 esetben teheti meg: először, utoljára és soha többet. Legközelebb örökös bérletet nyer az ajtódon kívülre. Persze ezt most azért fogalmaztam meg ennyire élesen, hogy értsd és legyen súlya. Ezt az üzenetet millió módon kommunikálhatod.
lecfelett.png
 

5. Reménykedsz és bár a tények makacs dolgok, Téged ugyan nem zavarnak

 
Nekem ezt a verziót a legnehezebb látni a klienseimnél. Amint folyamatosan mesélik maguknak és a próbálják bizonyítani nekem, hogy az a kék bizony piros. Tudod akkor, amikor egy férfi egyetlen jövő idejű mondatot nem mond ki és nem hogy a nyarat nem tervezi, de még a következő hétre sincsenek tervei veled, annak oka van. És összeguberálhatsz az elmúlt évből 3 olyan félmondatot, amiből Te még is össze tudod tenni, hogy ő bizony komolyan tervez Veled. De tudod, az idődet vesztegeted. Hajmeresztő sztorikat tudnék mesélni. És szomorú, hogy ezek alapvetően elég hétköznapi, jellemző történetek.
És ez már ott kezdődik, amikor az online társkeresőn a profilján nincs fent fotó, mondván ő magas beosztásban van és nem szeretné, ha kolléga elé kerülne az adatlapja. Hello! Ha az utcán szólít meg valaki, akkor is van arca, ha az az "atyaúristen/bradpitt/billgates". Akinek nincs fotója, az titkol valamit. A legtöbb nő azt, hogy kevésnek/ nem elég jónak tartja magát és nincs önbecsülése és önbizalma.
tenynemszamit.png
 
Tudom. Ez most nem egy léleksimogatós bejegyzés lett. De muszáj, hogy lásd, hogy az, amit annak hívsz, hogy nincs szerencséd, valójában sokszor a saját választásod. Ha kellőképpen okos vagy, akkor most azt is tudod, hogy mit csinálj másképp. De a legtöbbször a következő a kérdés, a HOGYAN? Dolgozz ezen velem és írd be Magad a naptáramba: http://miskeianiko.hu/kiut-a-szinglisegbol/
 
Anikó
pszichológus
Ps: a Hölgyeket várom a zárt Fb csoportban rengeteg videóval és információval: https://www.facebook.com/groups/ferfimagnescsajoknak/
 

8 tipp, hogy túléld a karácsonyt szingliként

2018. december 23. 22:11 - Miskei Anikó

Az, amikor szingliként ér a karácsony végtelenül lehangolttá tud tenni. Összeszorul a szíved, amikor mások a menüsort állítják össze a Szentestére. Vagy épp amikor meghozza a kolléganőnek a futár a párjának rendelt ajándékot. Hisz Te sem vágysz másra, mint hogy a Karácsony telve legyen meghittséggel, fenyő és fahéjillattal, zamatos falatokkal, meglepetéssel a fa alatt, nevetéssel, hóeséssel és csipetnyi varázslattal.És pontosan tudod, hogy ez idén nem lesz meg vagy nem úgy...

Hogyan éld túl?

1. Koncentrálj a gyerekekre

 

Szerencsés helyzetben vagy akkor, ha a szűk családban vannak gyerekek. Mert a karácsony ilyenkor róluk, az ő vágyaikról, a nekik teremtett varázslatról szól. Részt vehetsz már a karácsonyi előkészületekben. Közösen írni levelet a Jézuskának. Együtt énekelni a karácsonyi dalokat. Közösen készíthetitek a mézeskalácsokat, beszippantva a fűszeres illatokat és gyönyörködni a szitából lehulló porcukor szállingózásában. Aztán milliószor meghallgatni, hogy megérkezett már a Jézuska? Elnézni őket, ahogy remegve és toporogva az izgatottságtól állnak a fa körül. A dalt már végig sem énekelve, ugranak rá az ajándékra és felsikoltanak, tapsolva ugrálnak, amikor meglátják, mi van az ajándékban.
Ha át tudod magad adni ezeknek a pillanatoknak, nem lesz helye hiánynak a szívedben.

oleg-sergeichik-500308-unsplash.jpg

 

2. Karácsonyozz barátokkal

 

Ki mondta, hogy nem töltheted a karácsonyt barátokkal? Különösen, ha többen vannak, akiket épp pár nélkül értek az ünnepek. Csináljatok rendhagyó Karácsonyt, hisz erre biztosan nem lesz lehetőségetek, amikor már párral, családdal élitek az életeteket. Főzzetek puncsot, készüljön tojáslikőr, valami különleges finomság, ami méltó az ünnepekhez. Vagy épp popcorn, ha ahhoz van kedvetek. Sétáljatok egyet, csapjatok bele egy késő estig tartó társasozásba. Ugye tudod, hogy az Életet akkor is lehet ünnepelni, ha épp nincs párkapcsolatod? A hó ugyanúgy csikorog a talpad alatt, a kori épp úgy csúszik a jégen és a hópehely kristályok elkápráztatóak.

3. Önkénteskedj

 

Minden élethelyzetben, így a szingli karácsony esetében is elmondható, hogy a másokról való gondoskodás a legnagyobb segítség abban, hogy a nehéz élethelyzeteinket átvészeljük. Számtalan szervezet szervezi meg ilyenkor is az ételek, ajándékok osztását. De Te magad is megteheted, hogy összecsomagolsz néhány szelet bejglit és pár szem szaloncukrot és szétosztod a városban a hajléktalanoknak, néhány kedves szó kíséretében. De lehet csak a szomszéd néniig vagy bácsiig kell menned, akiknek úgy alakult az életük, hogy egyedül töltik a napot. Csöngess be hozzájuk egy kis sütivel, menj be hozzájuk egy fél órára és öleld meg őket, amikor eljössz, mert lehet már hosszú évek óta nem történt ez meg velük.

freestocks-org-172972-unsplash.jpg

 

4. Menj el egy karácsonyi műsorra

 

A legtöbb templomban szoktak karácsonyi műsort szervezni. Függetlenül attól, hogy nem vagy vallásos, egy ilyen alkalom mégis meghitt és kedves tud lenni. Engedd, hogy hassanak a fények, a zene, az énekek. Gyújts egy gyertyát, hogy hálát adj azért, ami van az életedben. Kérd, hogy legyen egy kicsit könnyebb és megváltozzon az, ami most van. És hogy a mások elsuttogót kívánságai is váljanak valóra.

5. Utazz el

 

Egyre többen vannak, aki meg merik törni azt a tradíciót, hogy a Karácsonyt itthon, a szeretteinkkel kell tölteni. Mi van akkor, ha választhatsz most valami mást? Elmehetsz olyan helyre, ahol tényleg hatalmas hólepedő van, minden vakítóan és szikrázóan fehér. Vagy ha ahhoz van kedved, feledkezz el a karácsonyról és menj el egy meleg helyre, ahol előhúzhatod a bikinit. Stresszforrás helyett használd ezt az időszakot arra, hogy feltöltődj.

6. Tervezd meg álmaid karácsonyát jövendő pároddal

 

Ez a Karácsony, meg a készülődés úgyis inkább csajos dolog. Mi lenne, ha ez izgalmas, kreatív projekt lenne? Vegyél egy cuki füzetet, tárazz be karácsonyos washi tapekből, csillogó filctollakból és alkoss. Milyen formájú mézeskalácsokat fogsz készíteni? Melyik a legjobb mézeskalács és forralt bor recept? Milyen kedves rituálék szeretnéd, ha része lenne az életeteknek? Álmodj, most lehet! A Pinterest tömve van bomba ötletekkel. Álmodd bele Magad abba az életbe, amit jövőre már élni szeretnél ;) 

firstxmas.jpg

7. Ez a nap épp olyan nap, mint az összes többi

 

Vigyázat, spoiler jön! Karácsonykor pont úgy kel fel és megy le a nap, mint bármikor máskor. Akkor is el fog telni, ha egész nap pizsiben töltöd, nutellás kaláccsal és forró csokival. És akkor is, ha úgy döntesz, hogy Te most egyedül, de ünnepelni fogsz otthon. Vedd fel a legcsinibb ruhád, kapd elő a tűsarkúd. Főzz egy isteni vacsorát, tölts magadnak egy pohár finom bort, gyújts gyertyát, égesd a füstölőt és gyújts csillagszórót, hogy teleírd a sötét éjszakai eget a vágyaiddal.

8. Engedd meg Magadnak, hogy fájjon

 

Nem, nem kell úgy tenned, mintha hú de boldog lennél attól, hogy egyedül vagy éppen. És arra sincs szükség, hogy mindenáron elvond erről a figyelmed. Nyugodtan hallgass szívszaggató karácsonyi dalokat, tedd végtelenítettre az All I want for Christmas is You-t. 3 napon keresztül nézz könnyfakasztó karácsonyi filmeket, amiben persze épp ma találja meg élete párját a főszereplő. Százaszsepi, tojáslikőr, kifogyhatatlan mennyiségű szaloncukor és bejgli is legyen otthon. Adj bele apait-anyait. Csak egyetlen dolgot beszélj meg magaddal. Ezzel a 3 nappal vége. Vége a szenvedésnek és az önsajnálatnak az aktuális élethelyzeted miatt. Tedd fel őszintén a kérdést, hogy akarsz-e párkapcsolatot? Ha nem a válaszod, akkor hurrá, jöhet a buli és nem kell végre rosszul érezned magad miatta, hogy szingli vagy, hiszen ez a Te választásod. Pont addig, amíg ezt választod. Ha pedig igen, akkor legyen ez a nap, hogy megköveteled Magadtól, hogy mindent megteszel azért, hogy ez az állapot megváltozzon. Hallottad? Mindent! Ez azt jelenti, hogy az a mondat el sem hagyja a szádat, hogy "én nem vagyok hajlandó felregisztrálni online társkeresőre". A 3. sráccal való randi után nem mondod azt, hogy Neked ez nem megy. És nem arra keresed az igazolást, hogy minden férfi *@&#. Hanem azt kérdezed, hol van az, aki mellett végre szeretve és biztonságban érzem magam?

freestocks-org-179204-unsplash.jpg

Gondoltad volna, hogy ennyi választásod van? És mi más még, amit itt le sem írtam? Bármit választhatsz. Bármit.

Csodás Karácsonyi ünnepeket kívánok Neked!

Anikó

Dolgoznál velem, hogy Rád találjon a szerelem? Itt kérj időpontot: https://miskeianiko.typeform.com/to/VBYZPv

 

Amit még senki nem mondott el az 50 árnyalat trilógia kapcsán

2018. február 14. 07:45 - Miskei Anikó

Eddig keményen ellenálltam, hogy csak egy percet is megnézzek az annyira hype-olt 50 árnyalatnak. De aztán angol gyakorlás címszó alatt csak bekúszott az elmúlt hetekben az életembe. És meg kell mondjam, kifejezetten örülök neki. Így az utolsó részt már a moziban láttam, jól le is döbbentem. Ugyanis a nézőtér legalább fele vihogó tinikből állt, akik jó esetben betöltötték a 18-at, de inkább nem.

50gray1.jpg

http://www.fiftyshadesmovie.com/post/167198427658/

1. Miért különösen fontos, hogy az első szexuális élmények jók legyenek?

 

Hősnőnk mint már kiderült, első szexuális együttlétét főhősünkkel élte át. Aki nagyon helyesen tisztában volt azzal, hogy egy első alkalom biztosan nem történhet meg a vörös szobában. Az egészséges szexualitás azzal kezdődik, hogy ismerjük meg saját magunkat, a testünket. Váljunk képessé rá, hogy tudjuk, mi a jó nekünk, hisz később ezt fogjuk tudni kommunikálni a partnerünk felé is. Az első alkalmak a bizalom építéséről, az intimitás elmélyítéséről, egymás felfedezéséről a reakcióinak a megismeréséről kell, hogy szóljanak. Nem csak a legelső partner kapcsán, hanem az újabb partner vonatkozásában is. Higgyétek el, ez már önmagában kellőképpen izgalmas ahhoz, hogy egy ideig kitartson. Nagy hiba már a második alkalommal segédeszközökhöz nyúlni. Hisz könnyen ez válik alapértelmezetté és a hibás kondicionáltság később problémát jelenthet.
Szinte látom magam előtt, ahogy a nézők közül a fiatal lányok rohannak valamilyen gagyishopba beszerezni a szőrös rózsaszín bilincset, csak mert ezt látták a filmben. Jó esetben csak apró testi sérülést szereznek, de nagy eséllyel olyan lelki sebbel jöhetnek ki egy ilyen kalandból, ami hosszútávú károkat okozhat a részvevők számára párkapcsolati szinten.

2. Perverz az, ami az 50 árnyalatokban történik?

 

Ebben az kérdésben nézzük meg a két karaktert. Christianról tudni, hogy szexuális bántalmazás érte gyerekkorában. Egy ilyen múlt nem tűnik el nyomtalanul, a szexualitást eltéríti a megszokottól. Ez elmehet egészen patológiás irányba is, ahol akár az erőszak okoz kéjt vagy egy meghatározott formája a szexnek, ami a kizárólagos az örömszerzésre. Christian viszonylag jó megküzdést talált erre a sérülésére. Mert bár a normálistól eltérő a szexuális igénye, de mindez olyan keretek között történik, ahol a másik teljes beleegyezését adta. Ehhez szükséges, hogy rendkívül szigorú szabályok mentén történjen egy ilyen együttlét. Ahol a folyamat közben is fontos a folyamatos visszajelzés és kommunikáció, Ez utóbbi nem igazán jelent meg a filmben. Viszont el kell oszlassam azt az illúziót, hogy a Christianhöz hasonló helyzetben lévőket szerelmes pillantásokkal meg lehet szelídíteni. Ez sokkal mélyebben gyökerezik annál, felejtsd el azt az idilli képet, amivel a trilógia zár. A változás kizárólag terápiás folyamat által jöhet létre.
Ana egy egészséges szexualitással rendelkező nő, aki kellő nyitottsággal és kíváncsisággal rendelkezik erre a világra. Legalábbis a történet elején.  Azért is egészséges a szexualitása, mert meghúzza a határokat. Vannak eszközök, melyeket egyértelműen elutasít és mivel nem okoz a fájdalom gyönyört neki, erre is határozottan nemet mond, ami majdnem a kapcsolat végét is jelentette. Viszont a sok erős inger torzító hatása megjelenik idővel. 

3. Miben rejlik Christian vonzereje?

Nem csak Ana, hanem a sok női rajongó számára is? Legyünk őszinték, hogy elsősorban a vagyon és a vele járó presztízsben. Képzeld el, hogy Christian egy épp olyan egyetemista, mint Ana, akinek részmunkaidőben dolgoznia kell, hogy fizesse tanulmányait. Többed magával él, a saját birodalma mindössze a szobája. A lovaglópálcát a matraca alatt tárolja, az ágy alatti doboz pedig néhány eszközt rejt. Vajon ez ebben a formában mennyire lett volna vonzó Ana számára? Ebben a felállásban a legtöbben a perverz bélyeget sütnék rá egyszerűen és lapoznának is tovább.
De van ennek egy másik oldala is. Ana biztonságban érzi magát vele, mert Christan jól ismeri azokat az eszközöket és módszereket. Tudja mit hogyan és hogyan kell jól használni, legalábbis Ana számára, aki járatlan ebben a világban.  Feszegeti Ana határait, de a lány tudja, hogy a másik az ő határainak a többszörösén van túl, így rábízhatja magát és közben figyelhet magára, megélheti azt, hogy számára mit jelent az adott szituáció. De sok esetben csalóka gondolat. Kevesen képesek ugyanis saját érzékelésüknek kellő hitelt adni. A másik magabiztossága sokakat elbizonytalanítja önmagukban. Az ismeretlen terepre lépés mindig biztonságosabb érzet egy tapasztalttal, mint azzal, aki hasonlóképpen járatlan. A tapasztalat hiányát csak a nagyon jó kommunikációval lehet valamelyest ellensúlyozni. Szakácskönyvből megtanulni főzni vagy egy séftől ellesni az apró trükköket, nem ugyanazt a végeredményt fogja adni. Az elsőhöz mindenképpen sok gyakorlás és kitartás kell. De semmi sem pótolja azt a figyelmet, amit magunkara kell fordítanunk bármilyen ismeretlen helyzetben. Ahelyett, hogy felülírnánk belső bizonytalanságunkat és átadnánk az irányítást másnak, meg kell állítani minden olyan helyzetet, ami bennünket rossz érzéssel tölt el. A bántást leggyakrabban hétköznapi kijelentések eszközölik, a cselekedetek már nagyon durva szintjei ennek.

4. Van helye a segédeszközöknek a hálószobában?

Erre a válasz egyénenként eltérő, Tőled és a kapcsolatodtól függ. Minél több érzékszervet vonunk be az együttlétbe, annál kiteljesítőbb. Más lesz a csók íze, ha előtte egy pohár bort és más, ha egy pohár ananászlét fogyasztottál. Rád melyik hat izgatóan? Érinteni is számtalan módon lehet. Végighúztad már úgy valaha a kezed a társad bőrén olyan finomsággal, hogy alig értél hozzá? Vagy akár csak a tenyered helyett a kézfejedet használtad? Sokan panaszkodnak arra, hogy az együttlétek során úgy nyúl! hozzájuk a párjuk, hogy abban semmi érzékiség és melegség nincs. Ha már ezekkel tudunk játszani, elég, ha akkor kerül elő a toll és selyemsál. A segédeszköz, ahogy a neve is mondja, csak támogat, kiegészít, de nem helyettesít. Nagy hiba állandó szereplővé tenni, mert a figyelmet a kapcsolódásról az eszközre helyezi. Ez pedig nem hogy növelné, hanem éppen csökkenteni fogja az intimitást. A segédeszköz egy út lehet ahhoz, hogy még inkább megismerd magad. Sokszor csak egy átmeneti kísérő, hogy minél inkább ki tudj teljesedni a szexualitásodban.5. Tényleg így kell feldobni az unalmas szexet?

Ahhoz, hogy a szex hosszú távon is izgalmas maradjon, kíváncsiság, újdonság és izgalom szükséges. Ezek nélkül el fog laposodni. Az újdonság kinek-kinek a vérmérséklete szerint mást és mást fog jelenteni. Van, akinek egy új pozíció kipróbálását, másnak az ágyon kívül egy új helyszínt vagy lehet a fantázia által felvázolt kerettörténet és akár egy szexuális segédeszköz. Semmit sem kell, de rengeteg dolog áll rendelkezésre, amiről sokan nem is tudnak és nem feltételenül egy eszközre van szükség, sőt.

6. A legnagyobb hiba, amit elkövetett Christian

A segédeszközök és az a fajta szexualitás, ami megjelenik a filmben, nem való rosszul működő párkapcsolatban élő pároknak. Éppen azért, ami a filmben is megjelent és óriási hiba, a következő. Ugyanis Christian a vörös szobát használta azért, hogy megbüntesse Anát, amiért egy élethelyzetben viselkedett. Ilyen terepre csak bombabiztos stabilitással lehet lépni. Nem válhat a játszmák színterévé, rendkívül veszélyes itt revansot venni, amiért a másik elfelejtette befizetni az ELMŰ csekket. Mert igazán komoly lelki sérüléseket lehet általa okozni, ami tönkreteszi a bizalmat, az intimitást és végül a kapcsolatot is.

Fontos témák kerültek elő számomra a trilógia kapcsán. Csak azt sajnálom, hogy kevesen lesznek, akik megfelelően tudják értelmezni a vásznon látottakat. De ha csak annyi megtörténne, hogy párok elkezdenek kommunikálni a film mentén, már annak hatalmas nyeresége lenne. Számtalan kliensem van, akiknél ha akadozik a kommunikáció, ez különösen érvényes a szexualitásukra. Ha úgy érzed, hogy szeretnél javítani a pároddal való kommunikáción és szívesen dolgoznál velem, itt tudsz bejelentkezni:
https://miskeianiko.typeform.com/to/VBYZP


Miskei Anikó
pszichológus

12 randitipp pároknak 2018-ra

2018. január 04. 23:20 - Miskei Anikó

 

Telnek az évek, egyre inkább bedarál a mókuskerék és sok esetben kezd kikopni az izgalom és játékosság a párkapcsolatokból. Mindenki tudja, hogy fontos lenne figyelni egymásra, de ez legtöbbször mégis utolsó helyre kerül. Ahhoz, hogy valami jól működjön, energiát kell tenni bele. Hiszen ha többé ki sem kelsz az ágyból, leépül a tested. Ha nem locsolod a virágokat, kiszáradnak. Miért gondoljuk azt, hogy a kapcsolataink másképp működnek? Oké, nem mondjuk azt, hogy dolgozni kell egy kapcsolaton, mert attól sokan rosszul vannak. Mi lenne, ha játéknak hívnánk? Mit tehetünk ma azért, hogy mókás és örömteli legyen a kapcsolatunk? Buliból, csak nekünk? Ehhez találtok itt néhány ötletet. Ha csak havonta egyet kipróbáltok, már érezni fogjátok a hatását ;)

 

1. Mozdulj ki otthonról és játssz!

 

Időnként igazán jól esik kimozdulni otthonról és játékosan eltölteni egy estét. Erre kiváló  program a bowling, darts, biliárd vagy éppen a szabaduló szoba. Felszabadultan nevethettek és átélhetitek a verseny izgalmát.

 

2. Irány a természet!

 

A természet nem csak arra jó, hogy magunk mögött hagyjunk mindent néhány órára. Segít levezetni a stresszt. Lehetőséget ad arra, hogy újra kapcsolódjunk egymáshoz és teljes figyelmünkkel legyünk jelen. Ehhez mondjuk elengedhetetlen, hogy ezalatt minden értesítést kapcsoljunk ki a telefonunkon. Szóba jöhet kirándulás, falmászás, kalandpark, geocaching, a kedvünktől és edzettségi szintünktől függően.

 

kalen-emsley-99659.jpg

 

3. Első randi remake

 

Kreáljátok újra az első randitokat! Ugye milyen jó néha feleleveníteni az első randi emlékét? Most ne csak beszéljetek róla, hanem éljétek újra teljesen! Menjetek el abba az étterembe, nézzétek meg azt a filmet, amit a moziban láttatok. Így újra felfedezhetitek, hogy mi volt az, ami annyira megtetszett a másikban és újraélhetitek az első találkozás izgalmát is

 

4. Piknikezzetek otthon

 

Csináljatok valami különlegeset! A közös főzés is remek kikapcsolódás lehet, de gyanítom mára sokaknál elveszítette régi varázsát. Viszont otthon piknikezni biztosan kevesen szoktatok. Terítsetek le egy plédet a nappali közepére és csak olyan kerüljön az "asztalra", amit a piknik kosárba is bepakolnál.

 

brooke-lark-200721.jpg

 

5. Készítsetek saját társasjátékot

 

Például izgalmas lehet egy intim, kettesben töltött estéhez az üvegforgató. Biztosan emlékeztek erre a játékra gyerekkorotokból, épp itt az ideje nagykorúsítani! ;) Helyezzetek egy üveget középre és köré helyezzétek el azokat az ötleteket, amiket ki lehet pörgetni. Íme néhány ötlet:

  • - Suttogj a fülembe édes kis semmiségeket
  • - 2 perc lassú tánc
  • - 5 perc masszázs

A többi opciót a fantáziátokra bízom ;)

 

 

6. Kiruccanós reggeli

 

A vacsi vagy ebéd sokaknak nem újdonság, de voltatok-e már reggelizni valahol? Csodaszép helyeken kínálnak ínycsiklandozó villásreggeliket. Próbáljátok ki Ti is! Persze azt is megtehetitek, hogy visztek magatokkal reggelit pl a Normafára. Ráadásul a bevállalósak és romantikusak össze is köthetik mindezt egy napfelkeltével.

 7. Tanuljatok valami újat együtt

 

Mindig új színt hoz egy kapcsolatba, amikor valami ismeretlenbe közösen vágtok bele. Együtt botladoztok, fejlődtök, ami rengeteg mókás helyzetet és éppen ezért sok nevetést generál. Bármi lehet, amit kipróbáltok: tánc, sport, idegen nyelv, főzés.

 8. Kóstolók

 

Mindegy, hogy a bor, sajt vagy épp a csoki szerelmese vagytok, biztosan találtok olyan programot, ahol akár ezek kombinációját is megkóstolhatjátok. Ha valami jó, miért ne tudnánk meg róla még többet? Azon túl, hogy eltöltötök egy kellemes estét, az ott megtanultakat kamatoztassátok a későbbi randik alkalmával is!

 9. Játsszatok

 

Ismeritek az igazság vagy bátorság játékot? Egy érme tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy eldöntse mikor melyik van soron. Az igazságnál egy kérdést teszel fel a másiknak, amire őszintén kell válaszolni. Ha pedig bátorság, akkor meg kell csinálni azt, amit kitaláltál neki. Vigyetek bele rengeteg humort és ügyeljetek rá, hogy jó hangulat legyen végig. Ismét lehetőség ez a játék is az intimitásra.

 10. Titkos üzenet

 

Nincs annál jobb érzés, amikor a melóban előveszed a pénztárcádat vagy az uzsit és ott vár benne egy kedves üzenet a párodtól. Ha kaptál már ilyet, tudod miről beszélek. Ha még nem, épp itt az ideje kipróbálnotok. Nem beszélve arról, hogy eltéve ezeket az üzeneteket, máskor is mosolyt fog csalni az ajkaidra.

 11. Kávézó/teázó randi

 

Randizzatok a kedvenc kávézótokban vagy próbáljatok ki egy teljesen új helyet, ahol még soha nem jártatok. A titka, hogy tudatosítsd magadban, hogy ez most randi. Teljesen más élmény lesz, mint amikor csak összefuttok egy kávézóban. Sokszor egy-egy apróság is nagy változást tud létrehozni.

 

igor-miske-244066.jpg

 

 12. Hála üveg

 

Tudtad, hogy ahhoz, hogy jól működjön egy kapcsolat, ötször annyi pozitív érzelemnek kell jelen lennie, mint negatívnak? Mert igen, egy kapcsolatban vannak negatívok is és ez teljesen rendben van. De az rajtunk múlik, hogy mi ezeknek az aránya. A legjobb eszköz a pozitív érzelmek növelésére a hála. Készítsetek egy hála üveget és amilyen gyakran lehet (a legjobb naponta) dobjatok bele egy cetlit, amiben leírjátok, hogy miért vagytok hálásak a másiknak, a másik által. Nem kell ám nagy dolgokra gondolni jelen esetben sem.

  • - Hálás vagyok, amiért reggel jó kedvűen ébredtél
  • - Elkészítetted nekem a kávét és ágyba hoztad
  • - Eszedbe jutott, hogy ma fontos megbeszélésem volt és küldtél előtte egy biztató üzenetet
  • - Eszméletlen finom vacsit főztél

 

 

Remélem az ötleteket olvasva kedvet kaptál Te is hozzá, hogy visszacsempész az izgalmat a párkapcsolatodba. Ha ehhez szeretnél egy verhetetlen eszköztárat, akkor várlak a Párkapcsolat pezsdítő workshopon. Hölgyeim, ez most Nektek szól. Uraim, ha nem szeretnétek kimaradni, akkor lepjétek meg a kedveseteket ezzel a workshoppal. Garantálom, hogy nem fogjátok megbánni ;)

Miskei Anikó

Life Design

Nem vagyok hajlandó terror marketinget alkalmazni

2017. december 03. 20:40 - Miskei Anikó

Ma egy olyan világban élünk, ahol nem elég jó szakembernek lenni, láthatóvá is kell válni. Ez pedig nem is olyan könnyű időnként. Nekem sem. Ma a láthatóság eszközét marketingnek hívják és be kell valljam, a kapcsolatunk nem éppen zökkenőmentes. De becsszó, törekszem a harmóniára.

Viszont vannak dolgok, amikre semmilyen kapcsolat érdekében nem vagyok hajlandó. Pedig van olyan nézőpont, ami szerint csak akkor fogsz figyelni rám, ha először lesokkollak, megfélemlítelek.

tom-roberts-350453.jpg

Ha azt mondom, hogy,

 ha nincs párkapcsolatod, akkor a macskáinak élő vénasszony leszel, aki egyedül hal meg
 ha van egy rossz párkapcsolatod, amiből nem tudsz kilépni, akkor tönkreteszed a gyerekeid életét
 ha nem foglalkozol a munkahelyi stresszel, akkor tuti ki fogsz égni, de sokkal inkább érdemes lenne megírni a saját halotti beszédedet most
 ha nem szerettek a szüleid (jól), akkor mindennek vége, hisz az alapmintád úgy ahogy van, el van baltázva, fújhatod a boldog párkapcsolat reményét és az érzelmileg érett felnőtt lét lehetőségét és mondjuk ki, képtelen leszel szeretni másokat

Folytathatnám a sort, de szerintem érted, mire szeretnék kilyukadni. Én ezt olcsó ripacskodásnak érzem, ami nincs összhangban velem és az üzenetemmel.

De amire rá kellett még jöjjek, ha Te az vagy, akire hat a terror marketing, akkor nem én vagyok a megfelelő szakember számodra.
Ha Téged az ilyen mondatok arra késztetnek, hogy íziben bejelentkezz az adott asztrológushoz, coach-hoz vagy épp pszichológushoz, akkor rögzült szemléletmóddal gondolkodsz Magadról. Ami azt jelenti, hogy nem hiszel benne, hogy képes vagy változni. Éppen ezért nem fogod beletenni a kellő erőfeszítést a folyamatba. És ismét csalódottan állapítod majd meg, hogy megint senki sem tudott segíteni rajtad.

Az én személyiségem, tudásom és módszereim azoknak valók, akik fejlődési szemlélettel (growth mindset) rendelkeznek. Akkor tartozol közéjük, ha bátran belevágsz a kihívásokba és inkább felvállalod a kudarc kockázatát, csak hogy fejlődhess. Képes vagy erőfeszítéseket tenni és bármennyit tanulni azért, hogy elérd a céljaidat.

Tudod miért csak Neked tudok segíteni? Mert én is ilyen vagyok. Gyerekként azt láttam magam körül, hogy az élet nehéz és küzdelmes, az örömnek pedig kevés hely jutott. De bennem volt mélyen egy ösztönös tudás, hogy ez lehet másképp. Ez indított el a pszichológia irányába, majd azon is túllépve a holisztikus megközelítések felé.
Bennünk az a közös, hogy tudjuk, hogy van megoldás és makacsul addig megyünk, amíg megtaláljuk. Nem elégszünk meg azzal, hogy az életünkben nincs rossz, hanem törekszünk a jóra a saját és mások életében is. Képesek vagyunk lelkesedni és gyermeki kíváncsisággal rácsodálkozni dolgokra, megkérdőjelezni azt is, amit mindenki sziklaszilárdnak hisz.

Nem dolgozom együtt mindenkivel és ez így van jól. Hidd el, Neked és Nekem egyaránt. Nem akarok megfelelni, bizonyítani, megmenteni. Mert én Benned hiszek és az erődben.

Ha szeretnél a growth mindsetről többet tudni, akkor jó szívvel ajánlom figyelmedbe a következő könyvet:

https://hvgkonyvek.hu/konyv/szemleletvaltas-a-siker-uj-pszichologiaja

Ha pedig úgy érzed, hogy én vagyok a megfelelő szakember a számodra, akkor itt tudod felvenni velem a kapcsolatot:
https://miskeianiko.typeform.com/to/VBYZPv

Anikó

 

Állásinterjú után, mukaszerződés előtt. 7 tipp, hogy túléld

2017. október 09. 07:54 - Miskei Anikó

 

1. Kérdések, amiket már az állásinterjún tisztázz

 

Tudom, amikor éppen nagyon izgulsz, ez nem annyira könnyű feladat, de törekedj arra, hogy megjegyezd az interjúztató nevét. Ha van rá lehetőséged, az a legjobb, ha elkéred a névjegyét. Kérdezz rá, hogy mikortól tervezik betölteni az adott pozíciót. Emellett tudd meg, hogy mikor számíthatsz visszajelzésre és ki az, akivel tarthatod majd a kapcsolatot. Ezzel minimalizálod a bizonytalanságot az interjú utáni időszakban, mivel tudod, hogy mikor mire számíthatsz.

2. Írj köszönő levelet az interjú után

 

courtney-hedger-336844.jpg

 

24 órán belül írj egy köszönő emailt. Ebben köszönd meg, hogy interjúztató rád szánta az idejét. Biztosan jó benyomást kelt, hogy elismered a munkáját. Hivatkozz valamilyen konkrétumra az interjú során, ami számodra szimpatikus volt. Ha bármilyen kérdés szóba került, amit nem volt időd bővebben kifejteni, akkor elküldheted például az erről szóló blogbejegyzésedet. Így még többet megmutathatsz szakmaiságodból.

3. Elemezd ki az interjúkat

 

Az interjúzás is egy készség, amiben ha kellőképpen tudatos vagy, sokat fejlődhetsz. Ennek érdekében minden interjú után elemezd ki, hogy mi volt az, amit jól csináltál és miben kell még fejlődnöd. Azt is írd le, hogy érezted magad, van-e fejlődési lehetőség és mennyire neked való az adott hely. Ez segítségedre lehet a végső döntés meghozatalában.

4. Alakíts ki egy napirendet és ragaszkodj is hozzá

Főképp akkor fontos, ha főállású munkakereső vagy. Öt dolog van, amit minden napodnak tartalmaznia kell. Amennyiben munka mellett keresel állást ugyan más arányokban, de ezeket Te sem hagyhatod ki.

Álláskeresés

Ha álláskereső vagy, akkor ez tegye ki a napod legnagyobb részét. Érdemes egy dolgozósarkot kialakítanod, ahol koncentráltan tudsz a feladatodra összpontosítani. Könnyen unalmassá és monotonná válhat ez a folyamat, ezért érdemes változatosabbá tenned. Mondjuk a két nap az adott cégek közösségi oldalait böngészheted és három napon pedig az állásportálokat. Minden jelentkezésedről vezess feljegyzést.

Kapcsolatépítés

A networking az egyik legfontosabb része az álláskeresésnek. Vedd fel a kapcsolatot régi kollégákkal, ismerősökkel az adott területről. Találkozz velük egy kávéra vagy ebédre és érdeklődj a lehetőségekről. De feledd, hogy Te is érdeklődj a másik felől és akár segíts is neki, hogy mindketten azt érezzétek, hogy hasznos volt a találkozó. Amennyiben bármilyen információnak utánajár a másik, néhány nap múlva érdeklődj nála a fejleményekről. Keress releváns szakmai rendezvényeket, ahol amellett, hogy fontos információkat tudhatsz meg, remek lehetőség új ismeretségek kialakítására.

matthew-henry-86779.jpg

 

Testmozgás

Minél inkább fitt vagy testileg, annál jobban képes vagy elviselni egy stresszes időszakot. Nem beszélve arról, hogy az edzésterved teljesítése és a fittséged fejlődése sikerélményt ad, amire nagy szükséged lesz ebben az időszakban

Találkozz barátokkal és családtagokkal

Vannak néhányan, akik hajlamosak arra, hogy elszigetelődjenek és inkább magányosan próbálnak túljutni az embertpróbáló időszakon. Óvva intelek ettől! Rendkívül fontos, hogy érezzük, van hova tartoznunk. Ez nagy mértékben meghatározza a boldogságunkat. Ha ettől megfosztod magad, csak a saját helyzetedet rontod. Nem beszélve arról, hogy a barátokkal, családdal töltött idő és programok remek idő a kikapcsolódásra és a pozitív élmények begyűjtésére.

aranxa-esteve-130749.jpg

 

Tanulj

Ha eddig csak gondolkodtál rajta, hogy elkezdj valamit tanulni vagy épp mélyítsd a meglévő tudásodat, akkor ne hezitálj tovább. Iratkozz be online kurzusokra, csiszold a nyelvtudásodat és olvass rendszeresen szakmai könyveket

Plusz önkénteskedj

Keress egy olyan szervezeted, akiknek a víziója szimpatikus számodra. Számtalan területen számítanak az önkéntesek segítségére. Neked amellett, hogy érzés lesz másoknak segíteni, egy lehetőség arra, hogy tapasztalatot szerezz. Nem utolsó sorban pedig a kapcsolataidat is tovább tudod bővíteni.

5. Ne hagyd abba a keresés

 

Akár jól sikerült egy állásinterjú, akár nem, felejtsd el, hogy hátradőlsz vagy megpihensz. Ennek a folyamatnak csak akkor van vége, amikor a kezedben van a munkaszerződés. Maximum 2 alkalommal érdeklődsz a megbeszélt időpont után, ha nincs semmi reakció, lépj tovább.

6. Mi az, amit tilos elkövetned?

 

bethany-legg-14229.jpg

 

Nem érdemes elbíznod magad, mert nem egy alkalommal fordult elő, hogy a cég az arrogáns viselkedés miatt az utolsó pillanatban meggondolta magát. Nem érdemes nyomulni sem és naponta hívogatni az interjúztatót, mert lelkes helyett kétségbeesettnek fognak látni és szinte biztos, hogy elutasítás lesz a vége. Ha már interjúztatónál tartunk, eszedbe ne jusson bejelölni bármilyen közösségi oldalon. Végül pedig tanuld meg jól fogadni az elutasítást. Többször láttam, hogy bár valakit elutasítottak, de néhány hónap múlva megkeresték egy másik pozíció miatt. Nem érdemes felégetned magad mögött a hidakat.

7. Tartsd fenn a pozitív hozzáállásodat és a motivációdat

 

vishen.jpg

Erre nagyon nagy szükséged lesz a folyamat során. Írj naplót, ami segít rendezni a gondolataidat. Hatására sokszor akár teljesen más nézőpontból leszel képes ránézni az eseményekre. Olvass inspiráló könyveket, amik fellelkesítenek. Írj hálanaplót. Ha hajlandó vagy arra is figyelmet szentelni, hogy mi az, ami jó és működik az életedben, akkor könnyebben tartod fenn a pozitív attitűdödet. Nézz inspiráló videókat. Számtalan TED előadás van, ami amellett, hogy inspiráló, új információkat nyújt, még a nyelvtudásod elmélyítésében is segít.

 

Ha szeretnéd az itt olvasottakat elmélyíteni, akkor töltsd le a 20 oldalas munkafüzetet, valamint a HVG Állásbörzén ebben a témában készült 35 perces előadásomat: https://gum.co/jFiMX

 elet_az_allasinterju_utan_cover.png

 

Miskei Anikó

Pszichológus

Ha szívesen dolgoznál velem, itt tudod beírni magad a naptáramba: https://miskeianiko.hu/egyeni-konzultacio-idopontfoglalas/

3 életre szóló lecke, amit RobotGirl Lukoviczki Rékától tanultam

2017. július 03. 23:39 - Miskei Anikó

Réka napja 2 évvel ezelőtt teljesen átlagosan indult. Barátaival tartottak hazafelé az autópályán. Az meg sem fordult a fejében, hogy délután az életéért kell küzdenie. És végképp nem számított rá, hogy egy teljesen új életet kell kezdenie, immár a bal lába nélkül.

A TraumaAmbulancia est során abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy vendégként a kérdéseim mentén rajzolódott ki Réka története. Egy olyan fiatal hölgyé, akinek minden mozdulatából árad az életszeretet, az arcát beragyogja a mosoly és olyan mondanivalója van 24 évesen, ami megérinti a 40-50 éves korosztályt is. Réka nagy árat fizetett ezért a tudásért, de elmondása szerint egyetlen pillanatra sem bánja a történteket. Pedig ez a történet messze nem rózsaszín és cukormázas, amiről szintén őszintén mesél.

taest_lr.jpg

Fotó: www.fotoos.hu

1. Cselekedj!

 

Miután az autó kisodródott és a szalagkorlátnak csapódott, Réka elképesztő lélekjelenlétének köszönhetően felmérte a helyzetet és cselekedett. Mivel erősen vérzett, elsősegély ismeretei után kutatott elméjében, mi is a teendő. Tudta, hogy egyetlen esélye, ha sikerül elszorítani, különben elvérzik. Társait hiába kérte, hogy segítsenek, ők a sokk miatt bár könnyebben sérültek, teljesen lefagytak. Ez utóbbi nem ritka jelenség, egy váratlan trauma bármilyen reakciót kihozhat bárkiből. Szerencsére Rékának sikerült találnia valamit, amit a lábára köthetett. És a véletlenek összjátékaként épp egy orvos és mentős jött arra civilben, akik segítettek a mentők megérkezéséért.

Megfigyelhető, hogy traumás helyzetekben azok, akiknek sikerül megőrizni a lélekjelenlétüket és cselekvőképesek maradnak, sokkal gyorsabban és teljesebben épülnek fel bármilyen traumából. Ha azt gondolod, hogy a lélekjelenlét valami olyasmi, amivel születni kell, tévedsz. A cselekvőképesség ilyen helyzetekben tanulható. Éppen ebben segít a Hősök tere program is, aminek a megalkotója Phillip Zimbardo, világszerte ismert szociálpszichológus. A program részeként rendszeresen ellátogat hazánkba. Ha szeretnéd leküzdeni, hogy lefagyj olyan fontos helyzetekben, amikor mások segítségére kellene sietned, vegyél részt a Hősök tere kezdeményezés következő tréningjén.

2. Soha ne higgy senkinek!

 

Réka mindösszesen 22 éves volt, amikor a baleset történt vele. Ha valaha hallottad őt beszélni, akkor pontosan tudod, mennyire dinamikus személyiség, akinek korábban lételeme volt a testmozgás. A rendszeres sportnak köszönhetően a rehabilitáció során sem kímélte magát. A protézis kialakítása nem csak hosszú, de fájdalmas folyamat. Nem beszélve a sokszor elviselhetetlennek tűnő fantomfájdalomról. Vannak, akik bele sem kezdenek egy ilyen folyamatba. Ellenben Rékát az hajtja, hogy mikor futhat már végre újra. De a lelkesedésében nem mindenki osztozott. Épp az egyik gyógytornász próbálta észhez téríteni, hogy hogy jó lenne, ha lenyugodna már és elfogadná, hogy soha nem lesz képes futni, soha nem lesz olyan, mint korábban. Érje be kevesebbel. Szerencsére Rékát nem olyan fából faragták, akit el lehetett tántorítani. Még egy szakembernek sem. Most épp azon dolgoznak, hogy futólábat készítsenek neki. Sőt szívügyének tűzte ki, hogy fiatal sorstársainak abban segítsen majd a jövőben, hogy a sport az életük része lehessen.

 

 

Te hányszor voltál már úgy, hogy egyetlen megjegyzés elbizonytalanított? Hány embernek hagytad, hogy véleményével romba döntsék álmaidat? Réka érezte a szívében, hogy a vágya lehetséges. Sőt tudta. Ezért volt megingathatatlan. Még egy szakembernek sem sikerült. Te is figyelj befelé. Tudd, hogy a "lehetetlen csupán egy szó". Köteleződj el és akkor az akadályok elhárulnak.

3. Dobd félre a megfelelni akarást!

 

Ha ma összefutsz Rékával, akkor egy valóban menő, Robotlányos protézist látsz rajta. Sokakban merül fel a kérdés, hogy miért nem rejti el? Miért nem tesz az ellen, hogy a "mássága" ennyire szembeötlő legyen. Megpróbálta, így kezdte ő is. De aztán rájött, hogy az nem ő. Ő a "másságával" az, aki. Ő büszke magára és nem hajlandó csak azért rejtőzködni, hogy mások ne érezzék ettől kellemetlenül magukat. Hogy ez könnyű? A csudát! Neki is vannak küzdelmei.
Ilyen volt az is, amikor meghozta azt a döntést, hogy otthagyja az egyetemet. Egy ilyen baleset után átértékelődik az, hogy mi a fontos. Az idő túlságosan értékessé válik ahhoz, hogy mások elvárási mentén éljük az életünket. Réka így hátat fordított most a mérnöki jövőnek, amihez semmi köze. És hogy mit csinál most? Szerepelt az Elle Magazin címlapján, éppen részt vesz egy filmforgatáson, retorikát tanul, könyvet ír és nap mint nap olyan csodák történnek vele, amit korábban elképzelni sem tudott volna.

 

Egy baleset kemény lecke azért, hogy félredobd a megfelelni akarásodat. Veled nem kell, hogy mindez megtörténjen ahhoz, hogy változtass. Csak tedd fel időről-időre a kérdést, hogy ha nem lenne biztos a holnap, akkor ezt a munkát/ ezeket a barátokat/ ezt a társat választanám? És most nem a felelőtlenségre biztatlak. Hanem arra, hogy egyre nagyobb összhangban élj a belső hangoddal és a szíveddel.

Ha úgy érzed, hogy jól jönne egy kis támogatás, hogy magad mögött hagyd a komfortzónád, itt tudsz bejelentkezni hozzám: https://miskeianiko.hu/egyeni-konzultacio-idopontfoglalas/

Miskei Anikó

Pszichológus

A kiégéshez vezető 5 lépcső és 5 tipp az elkerüléséhez

2017. március 22. 06:57 - Miskei Anikó

Eljutottál már valaha abba az állapotba, hogy minden napod szörnyű? Teljesen értelmetlennek tűnik a munkád vagy akár az egész életed. Folyamatosan fáradt vagy. A problémák leküzdhetetlenné válnak és tehetetlenség, reménytelenség lesz úrrá rajtad rendszeresen.

Az a rossz hírem, hogy valószínűleg kiégtél. Ennek a szindrómának testi, lelki és mentális jelei is vannak. Az oka a folyamatos túlterheltség, a képtelenség arra, hogy megfelelj a kihívásoknak, kevés időt fordítasz magadra. Azt veszed észre, hogy csökken a produktivitásod, megcsappan az életerőd, elveszted a motivációdat.

Az egész a fizikai tünetekkel kezdődik. Folyamatosan fáradt vagy, döntöd magadba a kávékat literszám egymás után. Gyakran fáj a fejed. Mivel legyengül az immunrendszered, egyre többször esel ágynak. És megváltoznak az étkezési és alvási szokásaid. Amint ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, ami az idő múlásával egyre rosszabbá válik, azonnal cselekedj.

Ha nem kapsz észbe, azt veszed észre, hogy egyre inkább kételkedni kezdesz magadban. Elveszted a motivációdat és egyre kevésbé van kedved beszélgetni, találkozni emberekkel, amitől magányossá kezdesz válni.

Ráadásul mind gyakrabban halogatod a feladataid elvégzését, többször előfordul, hogy elkésel. És mind gyakrabban nyúlsz az ételhez, alkoholhoz, netántalán droghoz.

 

 

De nézzük, hogy mi az az 5 állapot, aminek a végeredménye a kiégés.

 1. Lelkesedés

 

Gondolj csak arra, mi történik akkor, amikor munkahelyet váltasz, beköltözöl egy új albérletbe/ első saját lakásodba? Lelkes vagy és motivált. Élvezed az újdonságot, felfedezel. És nagy lendülettel veted bele magadat a teendőkbe. Az optimista alapbeállítódás jellemző Rád.

 

Megoldás1

Ahhoz, hogy ezt az állapotot fenn tudd tartani, tenned kell. Ugyanis úgy vagyunk összerakva, hogy a jóhoz sokkal könnyebben és gyorsabban hozzászokunk, mint a nehézségekhez. Ezt nevezik hedonisztikus alkalmazkodásnak. Az, ami korábban vágyott állapot volt, pillanatok alatt válik megszokottá, elvárássá.

Ahhoz, hogy az elégedettségérzésed ne csökkenjen, azt javaslom, hogy a lelkesedés idején néhány napig/hétig szánj arra időt, hogy írsz egy részletes listát. A lista azt tartalmazza, ami pozitívan változott, amiért hálás vagy. Ilyen lehet, hogy megengedhetsz magadnak havonta egy masszázst, légkondi a munkahelyen, kevesebbet kell utazni, remek kollégák, izgalmas kihívások stb.

 

 2. Stagnálás

 

Itt már nem tűnik minden annyira fényesnek, mint korábban. Rájössz, hogy vannak jobb és rosszabb napok is. Hiába próbálsz meg keményebben dolgozni, nagyobb erőfeszítéseket tenni, az eredmények nem lesznek annyival látványosabbak. Időnként fáradtnak érezheted magad. Esetenként azt érzed, hogy egy kis szünetre van szükséged. Már nem tűnik annyira izgalmasnak a feladat sem, azt veszed észre, hogy csökken a produktivitásod. Míg korábban szívesen agyaltál éjjel-nappal a feladatokon, elkezd zavarni, hogy nem tudod kikapcsolni az agyad. Sokszor nehezen alszol el, a feladatokon és a problémákon gondolkozol. Itt már megjelennek a kompenzáló viselkedések. Egy kis csoki reggel, délben, bármikor. Esténként egy-két pohár bor, vagy épp vásárlás, hogy jobb kedvre derül.

 

Megoldás2

Ahhoz, hogy visszahozd magad ebből az állapotból, vedd elő a korábbi listádat legalább havi rendszerességgel. Minden nap zárd úgy a napot, hogy végiggondolod mi az, amiért hálás lehetsz. Ha úgy érzed, nincs ilyen, kérlek gondold végig, hogy létezik-e olyan ember, akinek rosszabb nálad. Hidd el, máris értékelni fogod azt, ami természetesnek tűnik.

A munkán kívül figyelj oda a többi életterületedre is (egészség, család, barátok, párkapcsolat, személyes fejlődés, spiritualitás). Ezt is érdemes havonta megnézned, hogy az elmúlt 4 hétben melyik területtel mennyire voltál elégedett egy 1-10-ig terjedő skálán. Ha egyensúlytalanságot tapasztalsz, akkor az alacsonyabb elégedettségű területnek adj nagyobb prioritást.

 

kieges_burnout_miskei.jpeg

 

3. Frusztráció 

Na ez az a pont, ahol végképp észnél kell lenned. Itt már szemmel látható, hogy valami nem stimmel. Egyre többször keresed fel az orvost fejfájással, gyomorpanaszokkal, alvásproblémákkal. Egyre feszültebb vagy és idegessé válsz, folyamatosan aggódsz. Azt érzed, hogy az erőfeszítéseidnek nincs látszatja, egyre kevésbé érzed magad kompetensnek.

 

Megoldás3

Ha módod van rá, menj el hosszabb szabadságra, hogy feltöltődj. Ez átmenetileg segít, de valójában arra kell dolgoznod, hogy olyan dolgokat sajátíts el, amikkel képessé válsz jobban kezelni a stresszt.

Tanulj meg meditálni. A meditáció csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását, ami készenléti állapotban tart. Ellenben sokkal nyugodtabbá válsz a meditációnak köszönhetően. Kevésbé leszel kizökkenthető a középpontodból, bármilyen nehézségekkel is találod szembe magadat.

 

4. Apátia

 

Mire eljutsz idáig, gyakorlatilag egy időzített bombán ülsz. Kétségbeesés, kiábrándultság, közömbösség jellemez. Azt érzed, hogy innen nincs kiút. Elkezdenek előtted a legrosszabb forgatókönyvek leperegni (szakítás, kirúgás, egészségügyi probléma). És ha benne ragadsz, sajnos ezek meg is valósulhatnak.

 

Megoldás4

Testmozgás. Tudom, ebben az állapotban már nagyon nehéz megmozdulni. Viszont ez az, amivel a leggyorsabban és leghatékonyabban el tudsz kezdeni kimozdulni ebből a helyzetből. Segít, hogy a szervezeted lebontsa a stresszhormonokat. Emellett olyan hormonok termelődnek, amik megszakítják ezt a negatív spirált. Jobb lesz tőle a kedved, reménytelibb gondolataid lesznek.

Eddigre valószínűleg jól elbújtál a csigaházadban. Ne tedd, ilyenkor tilos. Vedd fel a fonalat és ha kezdetben csak néhány percet is, de beszélgess a kollégákkal. Menj el velük ebédelni. Keresd a barátaidat, bandázzatok együtt, mozduljatok ki közösen.

És legyen minden nap olyan idősáv, amikor félreteszel minden technikai kütyüt. Nincs laptop, nincs email nézegetés, nincs okostelefon. Azok, akik több időt töltenek az interneten, lehangoltabbak és depressziósabbak.

 

burnout_kieges_miskei.jpg

5. Intervenció

 

Ez a pont azonnali beavatkozást és szakember segítségét igényli. Itt már betegségről, függőségről (alkohol, drog), öngyilkossági gondolatokról beszélünk. Itt már a stresszmenedzsment önmagában kevés.

 

Megoldás5

Szakember segítségének igénybevétele elkerülhetetlen. Szerencsés esetben ez már a korábbi 2 fázisban megtörténik, hogy ne fusson ki idáig a helyzet.

 

Külön jegyzetben összegyűjtöttem Neked, hogy mivel tudod megelőzni, orvosolni a kiégést. Itt tudod letölteni a Kiút a kiégés útvesztőjéből jegyzeted, hogy bármikor kéznél legyen és akár havi rendszerességgel olvasd át: https://gum.co/AcmOd (Ne feledd az összeghez beírni, hogy 0, csak akkor engedi a letöltést!)

Miskei Anikó

Pszichológus
Ha szívesen dolgoznál velem, itt tudod magadat beírni a naptáramba: https://miskeianiko.hu/egyeni-konzultacio-idopontfoglalas/