3 életre szóló lecke, amit RobotGirl Lukoviczki Rékától tanultam

2017. július 03. 23:39 - Miskei Anikó

Réka napja 2 évvel ezelőtt teljesen átlagosan indult. Barátaival tartottak hazafelé az autópályán. Az meg sem fordult a fejében, hogy délután az életéért kell küzdenie. És végképp nem számított rá, hogy egy teljesen új életet kell kezdenie, immár a bal lába nélkül.

A TraumaAmbulancia est során abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy vendégként a kérdéseim mentén rajzolódott ki Réka története. Egy olyan fiatal hölgyé, akinek minden mozdulatából árad az életszeretet, az arcát beragyogja a mosoly és olyan mondanivalója van 24 évesen, ami megérinti a 40-50 éves korosztályt is. Réka nagy árat fizetett ezért a tudásért, de elmondása szerint egyetlen pillanatra sem bánja a történteket. Pedig ez a történet messze nem rózsaszín és cukormázas, amiről szintén őszintén mesél.

taest_lr.jpg

Fotó: www.fotoos.hu

1. Cselekedj!

 

Miután az autó kisodródott és a szalagkorlátnak csapódott, Réka elképesztő lélekjelenlétének köszönhetően felmérte a helyzetet és cselekedett. Mivel erősen vérzett, elsősegély ismeretei után kutatott elméjében, mi is a teendő. Tudta, hogy egyetlen esélye, ha sikerül elszorítani, különben elvérzik. Társait hiába kérte, hogy segítsenek, ők a sokk miatt bár könnyebben sérültek, teljesen lefagytak. Ez utóbbi nem ritka jelenség, egy váratlan trauma bármilyen reakciót kihozhat bárkiből. Szerencsére Rékának sikerült találnia valamit, amit a lábára köthetett. És a véletlenek összjátékaként épp egy orvos és mentős jött arra civilben, akik segítettek a mentők megérkezéséért.

Megfigyelhető, hogy traumás helyzetekben azok, akiknek sikerül megőrizni a lélekjelenlétüket és cselekvőképesek maradnak, sokkal gyorsabban és teljesebben épülnek fel bármilyen traumából. Ha azt gondolod, hogy a lélekjelenlét valami olyasmi, amivel születni kell, tévedsz. A cselekvőképesség ilyen helyzetekben tanulható. Éppen ebben segít a Hősök tere program is, aminek a megalkotója Phillip Zimbardo, világszerte ismert szociálpszichológus. A program részeként rendszeresen ellátogat hazánkba. Ha szeretnéd leküzdeni, hogy lefagyj olyan fontos helyzetekben, amikor mások segítségére kellene sietned, vegyél részt a Hősök tere kezdeményezés következő tréningjén.

2. Soha ne higgy senkinek!

 

Réka mindösszesen 22 éves volt, amikor a baleset történt vele. Ha valaha hallottad őt beszélni, akkor pontosan tudod, mennyire dinamikus személyiség, akinek korábban lételeme volt a testmozgás. A rendszeres sportnak köszönhetően a rehabilitáció során sem kímélte magát. A protézis kialakítása nem csak hosszú, de fájdalmas folyamat. Nem beszélve a sokszor elviselhetetlennek tűnő fantomfájdalomról. Vannak, akik bele sem kezdenek egy ilyen folyamatba. Ellenben Rékát az hajtja, hogy mikor futhat már végre újra. De a lelkesedésében nem mindenki osztozott. Épp az egyik gyógytornász próbálta észhez téríteni, hogy hogy jó lenne, ha lenyugodna már és elfogadná, hogy soha nem lesz képes futni, soha nem lesz olyan, mint korábban. Érje be kevesebbel. Szerencsére Rékát nem olyan fából faragták, akit el lehetett tántorítani. Még egy szakembernek sem. Most épp azon dolgoznak, hogy futólábat készítsenek neki. Sőt szívügyének tűzte ki, hogy fiatal sorstársainak abban segítsen majd a jövőben, hogy a sport az életük része lehessen.

 

 

Te hányszor voltál már úgy, hogy egyetlen megjegyzés elbizonytalanított? Hány embernek hagytad, hogy véleményével romba döntsék álmaidat? Réka érezte a szívében, hogy a vágya lehetséges. Sőt tudta. Ezért volt megingathatatlan. Még egy szakembernek sem sikerült. Te is figyelj befelé. Tudd, hogy a "lehetetlen csupán egy szó". Köteleződj el és akkor az akadályok elhárulnak.

3. Dobd félre a megfelelni akarást!

 

Ha ma összefutsz Rékával, akkor egy valóban menő, Robotlányos protézist látsz rajta. Sokakban merül fel a kérdés, hogy miért nem rejti el? Miért nem tesz az ellen, hogy a "mássága" ennyire szembeötlő legyen. Megpróbálta, így kezdte ő is. De aztán rájött, hogy az nem ő. Ő a "másságával" az, aki. Ő büszke magára és nem hajlandó csak azért rejtőzködni, hogy mások ne érezzék ettől kellemetlenül magukat. Hogy ez könnyű? A csudát! Neki is vannak küzdelmei.
Ilyen volt az is, amikor meghozta azt a döntést, hogy otthagyja az egyetemet. Egy ilyen baleset után átértékelődik az, hogy mi a fontos. Az idő túlságosan értékessé válik ahhoz, hogy mások elvárási mentén éljük az életünket. Réka így hátat fordított most a mérnöki jövőnek, amihez semmi köze. És hogy mit csinál most? Szerepelt az Elle Magazin címlapján, éppen részt vesz egy filmforgatáson, retorikát tanul, könyvet ír és nap mint nap olyan csodák történnek vele, amit korábban elképzelni sem tudott volna.

 

Egy baleset kemény lecke azért, hogy félredobd a megfelelni akarásodat. Veled nem kell, hogy mindez megtörténjen ahhoz, hogy változtass. Csak tedd fel időről-időre a kérdést, hogy ha nem lenne biztos a holnap, akkor ezt a munkát/ ezeket a barátokat/ ezt a társat választanám? És most nem a felelőtlenségre biztatlak. Hanem arra, hogy egyre nagyobb összhangban élj a belső hangoddal és a szíveddel.

Ha úgy érzed, hogy jól jönne egy kis támogatás, hogy magad mögött hagyd a komfortzónád, itt tudsz bejelentkezni hozzám: https://miskeianiko.hu/egyeni-konzultacio-idopontfoglalas/

Miskei Anikó

Pszichológus
komment
süti beállítások módosítása