Hogyan kerülheted el a társkereső appok csapdáit?

2020. február 14. 06:32 - Miskei Anikó

 

Magányos vagy. Társat szeretnél.

Mi sem kézenfekvőbb, mint hogy regisztrálsz egy társkereső applikációra.

És már úton is van a társad - gondolod te.

Pedig nem is állhatnál messzebb az igazságtól!


Minél többet használod az applikációt, annál magányosabb leszel és annál távolabb kerülsz a célodtól. Viszont kapsz helyette mást: s z ó r a k o z á s t.

 

texting.jpg


És mindezt 4, precízen megtervezett lépésben érik el az applikáció tervezői. Részletesen megmutatom, hogyan akadsz a horgukra, és a végén azt is, hogyan tudod úgy meghackelni, hogy mégis társra lelj.


Amikor egy applikáció készül, azt szeretnék elérni, hogy használd. Sőt, hogy szokássá alakítsák nálad a használatát: rendszeresen és minél több időt tölts el vele. 

De a magányra a megoldás, hogy párra lelsz. Ami miatt viszont nem fogod használni a társkereső applikációt. Hisz itt nincs olyan, hogy első szint: barátnőt/barátot találni. Ha ez sikerült, akkor jöhet a következő szint: most feleséget/férjet kell találnod. Majd pedig a következő szinten: gyerekeid anyjára/apjára lelsz a pálya teljesítése végén. A való életben ezt az utat egyetlen emberrel járod végig. Így a felhasználói élettartamod elég rövid, és az újabb szintekhez nem veszed igénybe az applikációt. Éppen ezért szórakoztat inkább, mert ez sokkal kifizetődőbb. Minél többen vannak fent, annál nagyobb a választék, ezért még többen regisztrálnak. Minél többen használják az appot, annál több embernél jelenik meg a hirdetés, ami nagyobb bevételt jelent. És annál többen lesznek, akik előfizetnek a pro verzióra, hogy ezzel is előnyhöz jussanak, és növeljék az esélyüket a párjuk megtalálására.


1. fázis: trigger

Első lépésben a cél, hogy a te belső triggeredet, ami nem más, mint a magány negatív érzelmi állapota, összekössék az applikációval. Mert amikor magányosnak érzed magad és használod a társkereső applikációt, csökken az érzelmi fájdalom.  Ezen a ponton összekapcsolódott a magányérzet csökkenése, ami pozitív érzelem, az applikáció használatával.  A magány elég erős motívum arra, hogy behúzzanak, mert hajlandó leszel hetente többször is elkötelezetten használni az applikációt. És egyszer csak egy szórakoztatóközpontban találod magad, anélkül, hogy ez tudatosulna benned. 



pain.jpg


2. fázis: cselekvés

Ez a fázis a lehető legegyszerűbb viselkedés, amit megteszel felhasználóként a feltételezett jutalomért. Mi sem egyszerűbb, mint jobbra húzni valakinek a fotóját, annak reményében, hogy egyezést kapsz és hopp, már benne is találhatod magad a vágyott párkapcsolatban. Az applikációk ezért is lettek ennyire népszerűek a webalapú társkeresőkkel szemben, mert elhúzni bármilyen irányba egy fotót sokkal egyszerűbb, mint elolvasni egy hosszabb adatlapot, majd megfogalmazni akár csak egy rövid levelet is.



3. fázis: jutalom

Az első szintű jutalom az egyezés (match). De ahhoz, hogy érdekes maradjon számodra az egész, ennek a jutalomnak kiszámíthatatlannak kell lennie. Nincs semmilyen szabály, ha 5x vagy 15x húzol jobbra, akkor biztosan lesz egyezésed valakivel. És mivel az egész kiszámíthatatlan, bizonytalan, megnövekszik a hajlandóságod arra, hogy használd az applikációt és még többet húzogasd a fotókat. Ez az oka annak, hogy nem tudod letenni, mert mi van, ha már csak egyetlen húzásra vagy a nagy Ő-től.


4. fázis: befektetés 

Ez pedig az a pont, amikor te teszel erőfeszítést. Jelen esetben írsz annak, akivel egyezésbe kerültél, vagy épp válaszolsz neki egy randi, majd a későbbi párkapcsolat reményében. És amint energiát fektettem bele, lecsökken az ingerküszöb és megnő a hajlandóságom arra, hogy húzogassam a fotókat. Ha húzogatom, akkor előbb-utóbb lesz egyezésem, amiről értesítést kapok (külső trigger), amire rábökök (cselekvés) és már benne is vagyok a véget nem érő körben.

vidampark.jpg

 

Na de a célod az volt, hogy rátalálj a társadra, akkor minek is maradnál benne az ördögi körben és választanád a szórakozást a társ helyett?


Ennek két oka is van.


Az egyik, hogy akkor, amikor egy számodra vonzó fotót látsz, lesz egy újabb egyezésed, vagy megtörténik az első levélváltás, az dopamint szabadít fel az agyadban, ami aktiválja az örömközpontodat. És hát örömből sosem lehet túl sok, így újra és újra visszamész. Különösen akkor, amikor unatkozol. Az unalom olyan diszkomfortérzés, amitől igyekszünk megszabadulni. Sok kliensem ki is mondta, hogy ő unaloműzésre és szórakozásra használja a társkereső applikációt, és nincs komoly szándéka a társtalálásra. Mert ha randizol valakivel, akinek elsőre nem sikerül személyesen a dopaminlöketet kiváltania nálad, már mész is tovább, mert "nem volt szikra". Vagy ha elkezdtek randizni, lassan elkezd kopni a varázs, csökken az izgalom, hiányzik a változatosság, és te úgy érzed, hogy "még sem egymást keressük" és hopp már újra az applikáción húzogatod a fotókat.

Sokan rá sem jönnek, hogy az csak a látszat, hogy ők társat keresnek, de valójában múlatják az idejüket.

rsz_1choice.jpg

A másik ok, amiért szintén a szórakozást választjuk, az a választás paradoxona. Mivel a döntés pszichés nyomást helyez ránk, minél nagyobb a választási lehetőségünk, annál inkább hajlamosak vagyunk nem választani. Mert egyre több a tényező, ami hatással van a döntésre és félünk attól, hogy később meg fogjuk bánni a döntésünket. Helló Huffnágelpisti-effektus. Amíg csak fotókat húzogatok és randizgatok, nem kell letennem a voksomat egy társ mellett, egy párkapcsolat mellett. 


Minél többet randizol, annál több kudarc érhet, annál inkább kiéghetsz, és így következik be az, hogy a társkereső applikáció egyre magányosabbá tesz.


Ha most úgy érzed, hogy jól rászedtek és már dobod is a virtuális kukába az applikáció ikonját, akkor állj meg egy pillanatra.


Ugyanis van rá mód, hogy meghackeld a rendszert, és azt vedd ki belőle, amit szeretnél: egy párkapcsolatban révbe érj.


A titka, hogy ne hagyd, hogy az applikáció használjon téged, hanem kezdd el te a saját célodra használni.


Az első lépés, hogy kapcsold ki az értesítést. Ne ő mondja meg, hogy mikor nyisd meg, hanem te döntsd el, hogy mikor használod.

notification.jpg

Jelölj ki egy időkeretet, amihez szigorúan tartsd magad. Én napi 30 percnél többet nem javaslok.


Emelkedj ki a tömegből a profiloddal. Ehhez elengedhetetlen a jó fotó mellett a bemutatkozó szöveg. Több száz profilt néztem át, és azt kell mondjam, aki tudja hogyan írjon klassz szöveget vagy szakértőt kér fel a bemutatkozó megírására, az könnyűszerrel kitűnhet a tömegből.


Végül pedig az egész folyamatra legyen egy stratégiád, mert ez olyan különbségeket fog hozni, mintha egy amatőr csapatból hirtelen felkerülnél a profi ligába. Ugye nem gondolod, hogy a VB-nyertes focicsapat úgy áll neki a meccsnek, hogy "kitámolygunk 11-en a pályára, aztán majd lesz valahogy, csak bekergetjük a labdát a megfelelő kapuba"? A klienseinknél a stratégia tudatos kialakítása hatalmas változást hozott, és sokaknak gyors sikert is.

 

Miskei Anikó

FérfiMágnes alapító

Pszichológus

komment
süti beállítások módosítása