Így lelj párra még idén 3 lépésben

2022. november 07. 07:34 - Miskei Anikó

35 felett, nulla normális párkapcsolattal a hátad mögött esélytelennek érezheted, hogy valaha is társra lelsz és valóra válik szíved vágya, hogy családot alapíts. Pedig az esélyed semmivel sem rosszabb, mint bárki másnak. Csak neked másképp kell párt keresned. A posztban leírom mi az a 3 dolog, ami nélkülözhetetlen a sikerhez. 

 

Ha elmúltál már 30-35 éves és igazából nem mondhatod el magadról, hogy volt már normális párkapcsolatod vagy egyáltalán semmilyen párkapcsolatod sem volt még, nehéz helyzetben érezheted magad. Mert egyszerre jelenik meg benned a vágy, hogy életednek ez a területe is kiteljesedjen és a szégyen.

 

Önmagában már maga tény, hogy nincs az életedben egy társ, 

aki érzelmi támaszt adna a viharos időkben,

aki kedvéért fahéjas-sütőtökös illattal áraszthatnád el a lakást ősszel,

akivel együtt tervezhetnéd a közelgő ünnepeket,

fájdalmas.

 

De a te esetedben mindezt súlyosbítja a szégyen, amit amiatt érzel, hogy még nem volt normális vagy épp semmyilyen párkapcsolatod ennyi évesen.

 

Ez csak olyannal történhet meg, aki valamilyen módon selejtes - gondolhatod.

Akivel valami baj van.

Aki nem kellett, nem kell és soha nem is fog kelleni senkinek.

Éppen ezért a félelmed és a szégyen jóval nagyobb lesz benned a vágynál.

sad.jpg

Emiatt 

vagy el sem indulsz ismerkedni.

vagy komoly önismereti munkába kezdesz, hogy kiderítsd mi a baj veled és kijavítsd azt.

 

Ez utóbbi sok esetben fontos lépés, de sokakat láttam, akik beleragadtak ebbe a fázisba, aminek csak átmeneti állomásnak szabadott volna lennie.

 

Ahogy 60 évesen is meg lehet tanulni egy idegen nyelvet, 70 évesen meg lehet szerezni egy diplomát és 40 évesen is lehet jogosítványt szerezni, ugyanúgy 35 felett is párra lelhetsz akkor is, ha még nem volt korábban érdemleges párkapcsolatod.

 

Nem fogom azt hazudni neked, hogy nem nehezített számodra a pálya. 

 

Viszont legkevésbé sem a férfiak miatt van nehezebb dolgod, hanem saját magad miatt.

 

16-18 évesen még nem aggódtál emiatt. Akkor most miért?

 

Lehet azért, mert most te is pont úgy ítélkezel a korodbeli férfiak felett, akikről kiderül, hogy nem volt még párkapcsolatuk. Anélkül, hogy ismernéd mélyebben az életüket és tudnád honnan hova tartanak

 

Emberi sorsok, emberi történetek vannak. Mind egyedi. Az átlag nem létezik. 

 

És ha volt is valamilyen oka ennek (gyermekkor, trauma), ezeken lehet dolgozni. Mert az ember képes változni. És csak csendben jegyzem meg, hogy még a férfiak is képesek erre.

 

Miért kellene, hogy különbség legyen aközött a 35 éves nő között, aki már elvált és így keres társat és aközött, akinek 35 évesen nem volt még párkapcsolata? Mindketten 35 éves nők, akik életük párját keresik.

 

Persze megeshet, hogy te magad nem ítélkezel emiatt mások felett, na de a saját bőrödön tapasztalod mások ítéletét feletted. 

A szülők olykor finom, olykor durva noszogatását. 

Egy-egy új ismerős reakcióját, akik egyszercsak elkezdtek furán nézni rád, amikor kiderült ez a tény. 

A szomszéd megjegyzését: “Hát már megint egyedül cipekedik haza a boltból, Kedves?”

 

Pedig gondolj csak bele! Hol van az a határ, amikor már valaki “elítélendő”, mert nem volt még párkapcsolata? 

21 év 5  hónap 12 nap? 

25 év 11 hónap 1 nap? 

Na és mégis ki dönti ezt el? 

 

Először is az égvilágon semmilyen szégyellnivaló nincs abban, ha 30 felett neked még nincs párkapcsolatod. 

 

Ami viszont nagyon fontos és tudnod kell róla, hogy neked másképp kell csinálnod a párkeresést.

 

1. El kell készítened “Életed Férfijának Karakterrajzát”

 

Már tini korban is rendkívül fontos szerepe van a randiknak. Részben begyakoroljuk a nemi szerepeket. Másrészt a randikon és párkapcsolati próbálkozásokon, na meg a csalódásokon keresztül válik reálissá az a partnerideál, ami a fejünkben van.

 

Mert minden bizonnyal most is van a fejedben egy kép arról, hogy milyennek kellene lennie a “nagy ő”-nek. Ez a kép viszont a valós, saját tapasztalatok által válik reálissá. 

 

Erre a korra amiatt mindenképp szerencsés vagy, hogy van tapasztalatod más szintű kapcsolatokban férfiakkal, legyen szó családtagról, barátról vagy éppen kollégáról. Ezek mind remek kiindulási alapok. Ugyanakkor ezek teljesen más dinamikák, nem fogják kiváltani a párkapcsolati tapasztalatokat.

 

Mindenképp a randik és a tapasztalatok fogják megmutatni neked, hogy biztosan az a fontos a való életben is, amit eddig csak fejben kigondoltál vagy bejön-e újabb nézőpont, ami fel sem merült benned.

 

Például volt olyan kliensem, akinek fontos volt, ahogy a férfi a “tenyerén hordozza”, amihez persze meg is volt a kép a fejében, hogy ez konkrétan mit jelent. Majd egy rövid ismeretség mutatta meg neki, hogy az, amit ő elképzelt, az a valóságban kifejezetten fojtogató volt számára. Emiatt finomítania kellett és önmaga számára is jobban definiálni, hogy mire is vágyik valójában. Mert ha te magad sem tudod pontosan, mire vágysz, akkor honnan tudod, hogy megtaláltad-e?

2. Kell, hogy legyen randistratégiád

 

Amikor meghallja valaki a szót, hogy stratégia a szerelem és párkeresés területén, akkor legtöbbször ellenérzés van benne. Mert hol van akkor a spontaneitás?

 

De nézzük csak meg, mit is jelent maga a szó, hogy stratégia:

 

“Alaposan megtervezett hosszabb, átfogó cselekvéssorozat egy cél elérésére, bármilyen akadály ellenére. Egy általános terv kidolgozása és végrehajtása a siker érdekében.”

 

Na bontsuk ezt ki. Azt írja, siker. Jelen esetben a siker azt jelenti, hogy te megtalálod életed párját.

 

“Alaposan megtervezett, átfogó cselekvéssor.” Na ez az, ami hiányozni szokott. Gyakran hallom azoktól, akikkel elkezdek dolgozni:

“Anikó, az a baj, hogy fogalmam sincs, hogy pontosan mit is kell tennem azért, hogy elérjem a célt.”

 

Ha nem tudod, hogy mi az a konkrét cselekvéssor, ami elvezet a párodhoz, akkor fogalmad sem lesz arról, hogy amit éppen teszel, azzal közelebb jutsz vagy épp távolabb kerülsz a boldog párkapcsolathoz. 

 

Ha azt gondolod, hogy “Mi olyan bonyolult ezen? Regisztrálok egy online társkeresőre, feltöltök néhány fotót, írok néhány sort magamról, aztán csevegek és randizok.”, akkor el kell, hogy mondjam, ez olyan mintha életedben először beülnél az autóba a kormány mögé, mondván évek óta ülsz az anyósülésen, nem lehet ez olyan bonyolult, csak a kormányt kell forgatni meg a pedált nyomni, és elindulnál a forgalomban.

 

Nem csak a legfontosabb alapozó részt hagytad ki, de azt sem tudod, hogy HOGYAN

mutasd meg magad fotókkal és szöveggel

döntsd el, hogy kivel csevegsz

válaszd ki azokat, akikkel randizol

váljon a randi egy olyan élménnyé, ami elvisz a következőig és a következőig, majd pedig a boldog párkapcsolatig.

 

Arról már nem is beszélve, hogy mit fogsz majd  tenni, ha jönnek az akadályok, mit fogsz tudni kezdeni velük. Mert az akadályok, azok tuti jönnek majd….

 

Végül, ami megkérdőjelezhetetlenné teszi a stratégia szükségét, hogy ha ennyi évesen te családalapításra vágysz, akkor neked nincs időd zsákutcákra és arra, hogy próba-szerencse alapú tanulással, hosszú évek alatt kitapasztalod, hogy mi vezet eredményre.

Stratégia nélkül csak csetleni-botlani fogsz és parttalanul sodródsz. És pont ez az oka annak, hogy totálisan kiszolgáltatottnak és sokszor tehetetlennek érzed magad a párkeresés során.




3. A párkeresésre egy tanulási folyamatként kell tekintened

 

Ez a mentális attitűd a sikeres pártalálás egyik kulcsa. 

 

És gyorsan előre is bocsájtom, hogy itt nem a próba-szerencse alapú tanulásra gondolok. Ami azt jelenti, hogy egy feladat megoldásához bizonyos számú sikertelen próbálkozás után, a véletlen siker tapasztalatából jutsz el. Ugyanis az eredményeket és a sikert nem a véletlen hozza el, bármelyik fázisáról is legyen az ismerkedésnek, hanem pontosan lehet tudni, hogy minek milyen hatása és eredménye lesz.

 

Jelen esetben a tanulás azt jelenti, hogy a meghatározott stratégián belül folyamatosan finomhangolod:

az online társkereső profilodat

az Életem Férfija Karakterrajzát és 

a sztenderdjeidet.

 

Éppen ezért ne várd azt, hogy az első randin már a “nagy ő”-vel fogsz azonnal találkozni.

NEM FOGSZ.

Ha ilyen irreális elképzelésed van, akkor te gyártod magadnak a garantált csalódást. Amire igazán semmi szükséged nincs. 

 

Ezt a típusú tanulást és finomhangolást úgy tudod hatékonyan megtenni, ha van egy sorvezetőd erre a folyamatra. Éppen ezért dolgoztam ki az ügyfeleimnek egy speciális kérdéssorból álló Randinaplót, amiből meg tudjuk közösen állapítani, hogy hol csúszott el a folyamat és mit kell tenni azért, hogy ezt kiküszöbölje.

bride2.jpg

Ha a fenti 3 lépést követed, teljesen megszűnik benned a kilátástalanság érzése. 

 

És bár a tanulásban mindig van az a pont, amikor esetlennek érezzük magunkat, de ezesetben az eredmények  hamar jönnek, te pedig napról napra magabiztosabbnak érzed magad. 

 

És végre idén először, amikor már októberben karácsonyi dekorral elárasztott üzletekben jársz, nem kell keserédesen gyorsan tovább menned, mielőtt rád támad az “Ez is egy újabb magányos ünnep lesz”  negatív gondolatspirál.

 

Hanem végre egy apró mosoly jelenik meg az ajkaid szegletében, mert “Ki tudja?”. És a kétely helyét felváltja a bizonyosság: te is megtalálod életed férfiját és együtt építitek fel a családotokat napról napra.

 

Bízz a férfiban. Neki nem lesz akadály, ha te vagy életed nője.

 

Honnan tudom?

 

Hallgattam egyszer egy életvezetési tanácsadó férfi műsorát. Betelefonált hozzá egy férfi, aki 50+-osan most nősült meg másodszorra. A felesege 50 éves és szűz. Ő pedig abban kérte a szakember segítségét, hogy mit tehet a feleségéért ebben a helyzetben, hogy ő biztonságban érezze magát és az intimitásuk a következő szintre lépjen.

 

Hogy meg volt-e lepődve a szakértő az élethelyzeten? Naná! De azonnal kifejezte a tiszteletét a férfi felé és azt, hogy mennyire szerencsés az a nő, hogy az élet összesodorta a férfival.

 

És onnan is tudom, hogy nem egy hozzád hasonló nővel dolgoztam együtt, aki szintén párra lelt.

 

Mostantól magadra figyelj. Tedd össze a szükséges lépéseket, melyek elvezetnek a párkapcsolatig. Ne hagyj ki egyetlen lépést sem, mert be fogja nyújtani a számlát. Lehet csak évtizedekkel később, de fájni fog. 

 

Ha bizonytalannak érzed magad ebben, kérj segítséget. Az idő drága, a tanulópénz pedig akár a jövőd is lehet. 

 

És ne feledd élvezni az ismerkedést és a randizást.

 

Amikor a szíved a torkodban dobog.

Amikor nem találod a szavakat.

Amikor a férfi röpke érintése a karodon megbizseregtet.

Amikor nem tudsz nem mosolyogni.

Amikor a várakozás végre édes a gyötrelem helyett.

Amikor nem tudjátok abbahagyni a nevetést.

 

Mert ez az Élet.

Miskei Anikó

FérfiMágnes Alapító | Pszichológus

Várlak a zárt Facebook csoportomban: Rád talál a szerelem

komment
süti beállítások módosítása