A nyitottság ezért nem lesz elég, hogy párkapcsolatod legyen

2023. december 28. 21:32 - Miskei Anikó

Ha azt hiszed, hogy az, hogy nyitott vagy arra, hogy rád találjon a szerelem, elég lesz ahhoz, hogy megjelenjen a férfi az életedben, akihez tartozhatsz, nem is tévedhetnél nagyobbat. A nyitottság fontos, de aktív cselekedetekkel fogod csak elérni a vágyadat, hogy boldog párkapcsolatban élj.

Azoknak a társkereső hölgyeknek, akik szeretnének belépni a zárt csoportomba, két kérdést kell megválaszolniuk. Az egyik az, hogy “Mit teszel azért, hogy párra lelj?”. Tudod mi a leggyakoribb válasz?

“Nyitott vagyok.”

Vagy ennek egy másik verziója, hogy “Nyitott vagyok, hogy rám találjon a szerelem.”

Ha személyesen van lehetőségem feltenni ezt a kérdést, akkor a “nyitott vagyok” válasz után tovább kérdezek. 

“Tegyük fel, hogy nincs munkád, de a sárga csekkeket ez a makacs tény nem zavarja és jönnek minden hónap végén. Szerinted mekkora a valószínűsége annak, hogy munkát találj, ha arra a kérdésre, hogy “Mit teszel azért, hogy munkád legyen?” te azt válaszolod, hogy “Nyitott vagyok rá, hogy rám találjon álmaim állása.”?

“Hát, nem sok...”

A nyitottság egy attitűd, hozzáállás, de semmi esetre sem aktív cselekedet. Ha éhes vagy is édes kevés a nyitottság arra, hogy jól lakj, az ételt vagy el kell készítened vagy pedig megrendelni valahonnan.

Ha abban a hamis illúzióban ringatod magad, hogy a nyitott állapottal te mindent megtettél azért, hogy társra lelj, sajnos teljesen értelmetlenül teszed ki magadat a csalódásnak és fájdalomnak.

Egyébként is, mit jelent az, hogy nyitott vagy? Mert amikor további kérdéseket kapnak a hölgyek, a válaszaik sokszor ellentmondanak a nyitottság fogalmának.

“Ezek szerint jelen vagy valamilyen online társkeresőn?”

“Jajjj, neeeem, az nekem nem működik.”

“Akkor kedvesen rá szoktál mosolyogni idegen férfiakra és a szemükbe nézel és keresed is akár ezeket a helyzeteket?”

“Dehogy, nem szoktam kihívóan viselkedni. Meg zavarba is jövök.”

“És olyan volt már, hogy megszólított egy férfi az utcán és elhívott randizni?”

“Igen, de a mai világban ki tudja, csak nem fogom egy vadidegennek megadni a telefonszámomat, aztán majd nem tudom lerázni.”

Bár pontosan megértem minden válaszod, csak ebből nehezen lesz párkapcsolat.

De miért is érezheted akkor azt, hogy azzal, hogy kijelentetted “nyitott vagy”, készen is állsz egy párkapcsolatra?

Egy fájdalmas szakítás után, függetlenül attól, mi volt ennek az oka, időre van szükséged, hogy elgyászold, elengedd. Érthető módon még csak gondolni sem akarsz másik férfira. El sem tudod képzelni, hogy másik férfi kapcsán érezni fogod valaha azt a bizsergető érzést a gyomrodban. Nem hogy rámosolyogni sincs kedved egy férfira, de még a pillantásaikat is ösztönösen kerülni fogod. Minden jelzésed azt üzeni a férfiak számára: “Ne közelíts!”.

Ahogy telik az idő, múlik a fájdalom, halványulnak az érzések és a gondolataidból is kezd kikopni a exed, kezded visszakapni önmagad. Aztán megjelenik a gondolat, hogy jó lenne megosztani egy férfival az életed. Így néha már rámosolyogsz a férfira a könyvesboltban, akivel egyszerre nyúltok ugyanazért a könyvért. És ki is mondod a barátnőidnek, hogy már nem zavarnál el egy férfi, ha bekopogtatna az ajtódon.

Megszületett benned a nyitottság. Készen állsz valami újra. Legalábbis részben. 

Jól érzed, hogy ez hatalmas lépés a párkapcsolat felé. Sőt, nyitottság nélkül esélyed sem lesz megtalálni életed párját. De sokan megragadnak ezen a ponton, abban a tévhitben ringatva magukat, hogy ezzel el is végezték a munka rájuk eső részét.

De ha eltelt már 2-3 hónap ebben a nyitott állapotban, de az égegyadta világon semmi konkrét nem történt az ismerkedés terén, akkor kezdj el gyanakodni. Mert bár a legfontosabb kezdő lépést megtetted, de további lépésekre lesz szükség a párkapcsolathoz vezető úton.

Tettekre.

Ez pedig rengeteg félelmet tud aktiválni és pont emiatt akadnak el sokan ezen a ponton.

Emögött két gyakori ok van. 

Az egyik a félelem attól, hogy megint rosszul fognak választani. Évek fognak eltelni az életükből úgy, hogy a családalapítás megvalósulásához egyetlen lépéssel sem kerülnek közelebb. Sőt, egy rossz választás akár végleg elveszi tőlük azt a lehetőséget, hogy anyává váljanak. Pontosan tudják, hogy nem vesztegethetik az idejüket, de mivel nem tudják hogyan válasszanak jól, tétován toporognak. Pedig az, hogy miképp szűrjünk a párkeresés során, hogyan válasszunk jól, egy tanulható képesség. Ha már megvizsgáljuk a korábbi választásaink alapját, beazonosítjuk a vészjeleket, ügyesebben fogunk tudni navigálni.

A másik ok, amiért a belső hozzáállást nem követi aktív cselekedet, az az alacsony önbecsülés. Ugyanis csak egy egészséges önbecsüléssel rendelkező nő az, aki mer láthatóvá válni a férfiak számára, akár az online térben, akár egy személyes helyzetben. Csak egy olyan nő képes meghúzni a határokat és nemet mondani a megfelelő helyzetekben, aki tudja azt, hogy értékes és szerethető. Csak egy magas önbecsüléssel rendelkező nő képes méltó férfit választani élete párjának az alulválasztások helyett.

Amint elkezdesz cselekedni, sokkal inkább azt érzed majd, hogy képes vagy kézben tartani életednek ezt a területét is. Egy állásinterjúra is csak akkor hívnak be, ha elküldöd a jelentkezésedet. Még ha meg is történhetne, hogy életed párja bekopog az ajtódon, azt az ajtót neked kell kinyitni. 

A tetteid lehetőségeket fognak teremteni. A lehetősgekből tapasztalatok és élmények lesznek. Minden egyes mosollyal, minden egyes randival, minden egyes “nemmel” a nem megfelelő férfira közelebb kerülsz ahhoz, hogy harmonikus párkapcsolatban élj. Nincs más út.

Örülj neki, hogy megszületett benned a nyitottság állapota. De aztán tedd fel a kérdést, hogy “Mit tehetek most azért, hogy megérkezzen a szerelem az életembe?”

Vedd végig a lehetőségeidet:

  • regisztrálj fel online társkeresőre
  • fogadj örökbe egy kutyust és vidd el sétálni
  • próbálj ki új hobbikat (és most nem a hastáncra gondolok, mert kevés esély van rá, hogy férfiakkal ismerkedj ;) )
  • biciklizz a Duna parton

És ami a legfontosabb, ne engedd, hogy a félelmeid, melyek akkor aktivizálódnak, amikor lépéseket is teszel, megállítsanak.

Mert a férfi, akire annyira vágysz a félelmeid túloldalán vár rád.

Miskei Anikó

Pszichológus/ FérfiMágnes alapító



komment
süti beállítások módosítása