Mi az a Life Design?

2017. szeptember 19. 22:18 - Miskei Anikó

A Forbes.com-on olvastam egy cikket, ahol egy amerikai hölgy készített interjút egy huszonéves lánnyal, aki digitális nomádként éli az életét. Hihetetlen inspirációt adott számára, hogy lehetséges olyanná dizájnolni az életét, amilyennek ő is elképzelte. Ekkor tudatosodott bennem, hogy  az életünket élhetjük, teremthetjük, elszenvedhetjük, építhetjük vagy akár dizájnolhatjuk is. Azonnal megtetszett a gondolat, hogy dizájnoljam az életem és rájöttem, én épp ezt csinálom.

 

designa_life_youlove.png

 

Felkerestem a wikipédiát, hogyan határozza meg a dizájn jelentését és még inkább magaménak éreztem ezt a kifejezést. A dizájn jóval több, mint esztétika. Az életed funkciója időről-időre változik. Hisz az első évek funkciója a tanulás/tudás elsajátítása. Ezután jön az egzisztencia felépítése, a család megalapítása stb. Minden funkcióhoz tartozik forma, ami nem csak emberenként változik, de nálam akár hétről-hétre is alakul. Mert lehet, hogy néhány hónapig a szakmai tevékenységemet egy könyv megírása teszi ki. Aztán pedig az, hogy teljesen más témában előadásokat tartok és nem vagyok hajlandó 10 mondatnál hosszabb szöveget megírni. De a dizájn része, hogy innovatív módon kiemelje az életünk egyedi tulajdonságait. Mindig is szerettem a megszokottól eltérően szemlélni a dolgokat és a munkám során is azokat a nézőpontokat megmutatni, melyek "kívül esnek a dobozon".

 

received_10208515943671283.jpeg

 

A dizájn nem csak tükrözi, de meg is határozza az életminőségedet. És ebben az a szép, hogy bármi és bárki belefér. Ha Neked a life dizájn azt jelenti, hogy önellátó gazdaságot vezetsz egy tanyán, akkor azt, ha digitális nomádként éled az életed a világ különböző pontjai között repkedve, akkor azt, ha a 8-5-ig munkát a családi élettel összeegyeztető szülő vagy, akkor pedig azt. Teljesen mindegy, mert ebben az a közös, hogy van egy stratégiád arra, hogy miképp fogod megvalósítani a vágyott életedet. És folyamatában, ahogy éled az életed, alakítod annak megfelelően, hogy elégedett legyél vele. Az életed dizájnolása az utolsó percig tart. Szerencsére :)

 

img_20160701_153024.jpg

Annak idején a pszichológus végzettségemmel munkaerő-kiválasztásban dolgoztam 3,5 évet. Hajlandó voltam egy határterületen kipróbálni magam, mert szerettem volna minél több tapasztalatra szert tenni szakmai vonalon, valamint kíváncsi voltam, hogy miképp tudom kamatoztatni a tudásomat a több ezer állásinterjú során. Aztán eljött egy pont, ahol felismertem, hogy ez a munka számomra kevésbé értékteremtő és az alkalmazotti lét adta korlátok egyre nehezebben tolerálhatók. Ez egy olyan nézőpontváltást eredményezett, melynek következtében rájöttem, hogy választhatok egy szabadabb és számomra kielégítőbb életet. Újraterveztem az életem és vállalva a kockázatot, mindenféle biztonsági háló nélkül felmondtam. A kilépésem után 2 héttel már egy pszichiátriai gondozóban dolgoztam pszichológusként. Mivel azt már megtanultam magamról, hogy a főállás idővel kikezdi az életem harmóniáját, csak félállásban dolgoztam és  közben lelkesen és kíváncsian vetettem bele magam a vállalkozói létbe. Megtanultam, mennyire veszélyes ragaszkodni a megszokotthoz és nagy fokú flexibilásra tettem szert. Az itt eltöltött 2 év alatt azt is megtudtam magamról, hogy a lelki betegségek nem az én világom. Ami engem mérhetetlen kíváncsisággal tölt el, az az emberekben rejlő lehetőségek, ezek megtalálása és a realizálásukhoz vezető út. 

Forbes Kilövés #forbes #forbeskilövés @forbeshungary

Miskei Anikó (@miskeianiko) által megosztott bejegyzés,

Sokáig éreztem azt, hogy velem van a gond, amiért képtelen vagyok hosszú távon mások keretrendszerében működni. Mindig arra törekedtem, hogy saját magamnak alakítsam ki a rendszert. Hiszen én vagyok az egyetlen, aki képes megállapítani, hogy valami működik-e számomra vagy sem. És akikkel együtt dolgozom, azokat is erre biztatok. Ma már élvezem, ahogy játszom a rendszeremmel, kísérletezek, tanulok és ezt a tudást átadhatom másoknak.
Az életed egy befejezetlen remekmű, amit nap, mint nap alkotsz. Hogy elégedett vagy-e az alkotásoddal, csak Te tudhatod. Ha szeretnéd élvezni az alkotást, rengeteg eszköz áll a rendelkezésedre, amivel mókássá teheted. Velem azon dolgozhatsz, hogy megtaláljuk azt a dizájnt az életedhez, ami leginkább elégedetté tesz.

Miskei Anikó
Life Designer :)