Miért könnyebb rossz szokásokat kialakítani, mint jókat?

2015. február 20. 13:44 - Miskei AnikóLassan már február vége felé járunk és az új évi fogadalmak kezdenek a messzi ködbe veszni. Tegye fel a kezét, aki még tartja a fogadalmát? J

Eldöntöd, hogy egészségesen fogsz táplálkozni. Keresel egy szimpatikus irányvonalakat követő rendszert. Elkezdesz ennek megfelelően bevásárolni. Új recepteket próbálsz ki, eleinte még élvezed is a változatosságot. Aztán egyik reggel nincs időd reggelit készíteni, 20 perced van, hogy elindulj otthonról. De a munka szoros és éhesen nem fogod kihúzni egyig. A boltban sokan vannak, nincs idő végigállni a sort. Mit tehetnél, marad a könnyű, gyors megoldás: a pékség. Egy alkalom még nem a világ- állapítod meg. Aztán este elhúzódik a program, nincs időd főzni. Még szerencse, hogy van alternatíva, rendelsz valami egészségeset. Másnap invitálnak a kollégák, hogy menj velük ebédelni, ahol a menühöz jár süti is. És már rég ezerrel robogsz „lefelé” a lejtőn.

Egy hasonló sztori elmondható bármi mással is. Edzés, ahol csak 1-1 alkalom marad ki, majd a következő havi bérletet már meg sem veszed. Vagy épp a nyelvtanulás, rendrakás. Biztosan Neked is van ilyen történeted.

Az egyik csoportban merült fel a kérdés, hogy miért van az, hogy a jó szokásokat sokkal nehezebben sajátítjuk el. Azt ígértem, utána fogok nézni. Korábban sokat olvastam már a szokásokról, szeretem ezt a témát. De mielőtt utánajárnék, végiggondoltam a kérdést.

Ha szétnézel, minden a pusztulás felé tart. Ahhoz, hogy a növények életben maradjanak, vízre és napfényre van szükségük, különben kipusztulnak.  Az állatoknak is táplálékra van szükségük ahhoz, hogy életben maradjanak.
Az otthonoddal mi történik, ha nem takarítasz, nem viseled a gondját? Egyre koszosabb lesz, elromlanak benne a tárgyak, tönkremennek dolgok, lepukkan a lakás.
Ebből is látszik, ahhoz, hogy fenntarts egy állapotot, folyamatosan figyelned kell rá, gondoskodnod kell róla, energiát kell befektetned. És most még csak a fenntartásról van szó.

Na de amikor új állapotot akarsz létrehozni, ami ráadásul magasabb szintű, mint a jelenlegi, az még sokkal több energiakifejtést igényel. Legyen szó egy edzettebb testről, jobb egészségügyi állapotról, több tudásról, jobb emberi kapcsolatokról.
Mindig a kisebb ellenállás fele megyünk, mert ott kevesebb energiát kell kifejteni, csak hát az a „pusztulás” felé visz.

Kisebb energia a facebookon lógni, mint angolozni. Kisebb energia a kanapén punnyadni, mint elmenni futni. Könnyebb egy péksütit megvenni, mint 10 percet szánni egy egészséges reggeli elkészítésére. És sokszor könnyebb kilépni egy kapcsolatból, mint energiát fektetni abba, hogy működjön. Könnyebb felszállni a buszra, mint 3 megállót lesétálni.A jó szokások azt a célt szolgálják, hogy egy állapotot magasabb szintre juttass és fenntartsd azt. Ezért energiát, figyelmet kíván.

Ahhoz, hogy ezt a folyamatos energia befektetést fenn tudd tartani, motiváció kell. Motivált pedig akkor leszel, ha megfelelő cél lebeg a szemeid előtt. Egy olyan vízió, ami miatt reggel kipattansz az ágyból, ami arra ösztökél, hogy folyamatosan energiát fektess be egy állapot jobbításába.

Ha most végiggondoltad, hogy Neked mi a víziód és nem találod, ne keseredj el, nem vagy ezzel egyedül. Kezd el kicsit figyelni az életedet, miben leled igazán örömöd. És mi az, ami önmagadon is túlmutat. A legjobb, ha ezt az érzést képes vagy megragadni.
Sokszor tapasztalom, hogy ezeknek a kincseknek a kibányászásához szükség van valakisegítségére. Egy-egy témában én is el tudok akadni, ilyenkor megkeresem azokat, akik ezen átlendítenek.

Egy energikus, örömteli életet szeretnél vagy kudarcokat megélni nap mint nap?


Miskei Anikó