Mit tegyek, hogy felkeltsem a párom érdeklődését az ágyban?

2015. február 18. 08:49 - Miskei Anikó

A közhiedelemmel ellentétben – minden férfi AZT akarja és még reptében a legyet is -, sok nőnek is problémát jelent a fenti kérdés.
 
Azt veszed észre, hogy az esti programok már nem mindig úgy végződnek, ahogy szoktak. A reggeli szexre hétköznap egyre kevésbé van idő, mert jó lenne kipihenni magatokat és egyébként is sietni kell. Aztán jön az első 1-2 konkrét alkalom, amikor a másik vagy csak simán nem reagál a közeledésedre vagy ki is mondja, hogy most nincs kedve hozzá. Persze erre még találsz magyarázatot: sok a meló, le kell adni egy fontos tendert, vizsgákra készül, balhé volt a családjával… De egy picikét még is rosszul érzed magad. Egyre nagyobb szorongással kezdeményezel és kezded sorra venni az okokat. Talán benne változott meg valami vagy Veled lehet valami probléma?
 
Aztán azon kapod magad, hogy fórumokat olvasol. Próbálsz segítséget kérni, praktikákat próbálsz ki. Tájékozódsz arról, milyen gyakoriságú szex nevezhető még normálisnak. És egyre jobban kétségbeesel. Fokozódik a feszültséged. Nem tudod, hogy hozd szóba a témát, vagy ha szóba hoztad, balhé lett belőle. És emiatt még érzéketlennek is titulálhat a másik. A kettőtök közti intimitás csökken, a távolság nő. A ritka együttlétek sem a régiek már, hisz ilyen helyzetben nem tudsz már önfeledt és felszabadult lenni. És az is átfut az agyadon, csak azért szexel veled a másik, hogy nehogy megint balhé legyen, csupán kötelességből. Már minden megfordul a fejedben, attól kezdve, hogy van valakije egészen odáig, hogy a saját térfelén játszik. A végére semmi önbizalmad és önbecsülésed nem marad. És minden egyes elutasítás újabb sebet ejt rajtad. A kapcsolatnak pedig előbb vagy utóbb, de vége lesz. Te pedig majd ott állsz romjaidban. A következő partnereddel kapcsolatban bizalmatlan leszel és annyi gátlásod halmozódott fel, hogy lehet, most miattad zárul rövidre ez a próbálkozás.
 
 
 
Látod már, hogy ez egy ördögi kört alkot? Mikor szeretnéd megszakítani? Minél előbb megtöröd, annál kevesebb kárt kell elszenvedned.
 
Azok a párok, akik szembenéztek ezzel a helyzettel, biztosan találtak rá megoldást. Voltak, akik rájöttek, hogy valójában meg kellene tanulniuk az intimitást. Felfedezték, hogy az érintésnek, illatoknak és a zenének milyen fontos szerepe van és mennyire leszűkítették eddig a szexualitást egy kicsi területre.
 
Mások rájöttek, hogy a kapcsolatuk sokkal inkább egymás segítéséből, támogatásából állt és hasonlított egy szülő-gyerek kapcsolatra. Ebben az esetben gyakran tapasztalható probléma a szex területén. Itt is két választás van. Vagy megtanulnak egyenrangú partnerekké válni és működtetni a női-férfi szerepeket vagy pedig lezárják a kapcsolatot.
 
A háttérben szerepet játszhatnak korábbi kapcsolatok, melyekben nagy sérüléseket szenvedett valamelyik fél, főképp ha az szintén a szexualitás területén történt. Ez esetben elkerülhetetlen a sérülések feldolgozása.
 
Végül pedig talán a legfájdalmasabb eset, ha valamilyen gyerekkori szexuális bántalmazás (ami előfordul férfiak esetében is) áll a háttérben. Ez esetben sokszor az áldozatok nem is emlékeznek a történtekre, ők is értelmetlenül állnak a problémáik előtt. Itt a szakember segítsége elkerülhetetlen.
 
Amint látható, vannak megoldások a helyzetre, ha bátor vagy és képes vagy szembenézni a helyzettel.
 
A jó szexualitáson alapuló boldog párkapcsolatot választod vagy az életen át tartó szégyent?
 

 

Miskei Anikó