Csöbörből vödörbe?

2014. október 13. 23:37 - Miskei Anikó


Egy újabb párkapcsolat. Minden csodásan alakul, teljesen odavagytok egymásért. Kézen fogva andalgások, éjszakába nyúló beszélgetések, nem beszélve a kettőtök között izzó szenvedélyről. Eltelnek hetek. Végre ki mered mondani a barátoknak, hogy megtaláltad. Aztán újabb néhány hét, esetleg hónap múlva üveges szemmel bámulsz ki az ablakon és keresed a miértre a választ. Már megint beleestél ugyanabba a csapdába. Pedig annyira résen voltál és ezerszer megfogadtad magadnak, a testvérednek, a barátoknak, hogy soha többet nem fordul elő.

Első nap az új munkahelyeden. Végre fellélegezhetsz és valami igazán izgalmas veheti kezdetét. Érzed a kíváncsisággal vegyes izgatottságot. Elbűvöl a professzionalizmus, ami itt körbevesz, a környezet, amiben dolgozni fogsz és az emberek segítőkészsége. Végre lehet ünnepelni, ideje, hogy pezsgőt bonts. Aztán újabb pezsgő pukkan, mikor letelik a próbaidőd. De a lelkesedésed egyszer csak nem növekszik tovább. Sebaj, csak egy rosszabb nap - állapítod meg megvonva a válladat. Aztán szépen lassan elkezd felsejleni, hogy a segítőkészség mögött rivalizálás áll. Míg egy reggel rájössz, ezen a munkahelyen is megtaláltad „Micikédet”, aki biztosan keresztbe tesz Neked.És hogy mi a közös a két fenti történetben? Az, amit valamilyen módon Te is megtapasztaltál már az életedben, hogy bár első pillanatra úgy tűnik, végre egy új előadást élvezhetsz, de idővel ráeszmélsz, hogy bár a díszlet mindig más, de a színdarab ugyanaz maradt.

Történetek, amik folyton megismétlődnek velünk. Bizonyos típusú embere, akik mindenhol felbukkannak életünkben. Helyzetek, amikben azt éljük meg, hogy csöbörből vödörbe estünk.

Mire vannak ezek a szituációk és mit lehet kezdeni velük? 
Lesznek, akik azt mondják, hogy ők balszerencsések, megtörténnek velük ezek a dolgok. Nem tehetnek róla, az élet már csak ilyen. Ők azok, akik nem hajlandók felelősséget vállalni az életük felett.

Mások már rájöttek arra, hogy ha figyelnek, akkor tanulhatnak ezekből a helyzetekből. Így hát levonják a következtetést és legközelebb ennek megfelelően reagálnak hasonló helyzetekben. Sikeres ez a módszer? Lesznek esetek, amikor igen, máskor pedig csődöt vallanak.

Mi hát akkor a megoldás? Az, ha rájössz, hogyan teremted meg Te magad ezeket a helyzeteket újra és újra. Szánd rá az időt, ülj le és nézd meg, hogy mi a hasonlóság a korábbi pasijaid/csajaid között. Nem, most nem külsőségeket keressük elsősorban, de időnként abban is találsz hasonlóságot. A vezérfonal az érzéseid lesznek. Az, ahogyan érezted magad vele/mellette, amit kiváltott egy-egy viselkedése. De ha igazán kíváncsi vagy rá, hogy mennyire is mély a nyúl ürege, keresd meg, hogy Te mivel provokálod ki ezeket a hasonló helyzeteket.Például amikor Júlia megismerkedik egy férfival, akkor kemény, magabiztos nő benyomását kelti. Ez sok férfi számára jelent kihívást, akik ringbe is szállnak a meghódításáért. Jól alakul az ismerkedés, a férfi teljesen odavan Júliáért. Aztán egyszer csak megfordul minden és Júlia könnyes szemmel tördeli kezét, hogy megfeleljen a férfinak. Mi történik? Mitől változik meg a dinamika? Júliában amikor aktivizálódnak félelmei, bekapcsol az áldozat szerep. Elkezd egy magasabb hangtónusban beszélni és beszédében az aktív, cselekvő igéket felváltják a passzív igék. Kellő önismerettel Júlia ezt már képes lesz magán észrevenni és időben tudja korrigálni.

Miért tesszük ezt saját magunkkal? És ennek soha nem lesz vége? – merülhet fel benned jogosan a kérdés. Az ilyen helyzetek mögött gyakran áll az ismétlési kényszer. Valamikor megtapasztaltunk egy helyzetet, amit nem sikerült megoldanunk, nem tudtuk azt feldolgozni. A hasonló helyzetek tudattalan keresése és akár megprovokálása, mind kísérlet arra, hogy feldolgozzuk azt, amit korábban átéltünk és megoldást találjunk a helyzetre.

Éppen ezért, ha most azt látod, hogy egy kellemetlen, számodra ismerős helyzetben vagy, ne kezd el ostorozni magad! Hiszen nem teszel épp mást, mint megoldást keresel. A kulcs pedig az az esemény lesz, mely mindennek a gyökere. Ha megtalálod a gyökérproblémát és sikerül feldolgoznod azt, nem lesz többé szükséged rá, hogy hasonló helyzeteket él meg.

Talán végigolvasva a bejegyzést találtál is néhány történést, mely a mai napig komoly hatással van az életedre. Ha szeretnéd feldolgozni ezeket a negatív eseményeket, csatlakozz a következő Gyógyító írás kurzushoz, ahol minden segítséget megkapsz hozzá.

Miskei Anikó
pszichológus