Meg tudod védeni Magad!

2014. október 03. 21:53 - Miskei AnikóAz életünk során számtalan élményben van részünk, melyekből újra és újra levonjuk a következtetéseket. Mindez azt a célt szolgája, hogy könnyebben eligazodjunk a világban, egyszerűbben kezelhessük a tapasztalatinkat. De ennek meg van az a veszélye, hogy sok éve levont következtetésinket nem bíráljuk felül. Akkor sem, ha azok már nem szolgálnak minket vagy éppen nem is igazak jelen élethelyzetünkre nézve. Ilyen az, amikor 45 évesen valaki ragaszkodik ahhoz az elképzeléséhez, hogy nem tud előadni másoknak. Mikor megkérdezem, hogy milyen konkrét esemény támasztja alá ezt a kijelentést, megdöbbenek a válaszon. „Hetedikes! koromban a történelem órán borzasztóan sikerült a kiselőadásom.” Eltelt több mint 30 év, és még csak próbát sem tett az illető, hogy vajon most milyen előadást tud tartani. Ehelyett folyamatosan szorong a munkahelyén, amikor arról felvetődik, hogy több kolléga előtt kell felszólalnia.

Azt tapasztalom, sokszor olyanok vagyunk, mint a cirkuszi elefántok. Kölyök korukban erős lánccal kötik ki őket, hiába próbálják kiszabadítani magukat, újra és újra kudarcot vallanak. Idővel feladják, megtanulják, hogy mekkora mozgástér áll a rendelkezésükre. Onnantól kezdve már többé kísérletet sem tesznek, hogy messzebbre menjenek. Így történhet meg, hogy a felnőtt elefántok bár óriási erővel rendelkeznek, egy oszlophoz vannak kötéllel kikötve.Azok az emberek, akik gyerekkorukban olyan környezetben nőttek fel, mely nem adta meg számukra a biztonságot, egész életükben érzékelhetik a bizonytalanságot. Mindez lehet azért, mert érzelmileg nem tudott a család biztonságot adni, de sokszor verbális és fizikális bántalmazás is éri ezeket az embereket. Gyerekként mindannyian kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, hiszen az életben maradásunk múlik a rólunk gondoskodó felnőttektől. Amikor bántalmazások, igazságtalanságok érnek egy gyereket, lehet, hogy próbát tesz a szembeszegülésre és lázadóvá válik. De a másik változat, hogy beletörődik a helyzetbe és elviseli a történéseket.

Az utóbbi típusú emberek azok, akik bizalmatlanok az emberekkel szemben. Nehézségekbe ütköznek a munkahelyükön, kiegyenlítetlen baráti kapcsolataik lesznek és párkapcsolataikban előfordulhat, hogy kihasználják őket.

Ha nem tanultam meg gyerekként, hogy bízhatok a világban, mert az jó hozzám, akkor hosszabb idő szükséges mindennek az átdolgozásához. Ennek egyik nagyon fontos lépése, hogy kilépjek a gyerek szerepből. Felismerjem, hogy bár gyerekként nem tudtam tenni semmit, amikor valaki bántott, de azóta változott a helyzet. Felnőtt emberként már senki sem rendelkezhet felettem. Nem kell eltűrnöm a méltatlan bánásmódot és helyzeteket. Mert meg tudom védeni magam!

Sokszor láttam a konzultációkon a megdöbbenést az emberek szemében, amikor rájöttek, hogy van más választási lehetőségük is. Persze ahhoz, hogy mindezt véghez is tudják vinni, nem minden esetben elégséges az egyszeri felismerés. Legalább annyira fontos, hogy a korábbi eseteket feldolgozzák.

Ha Te is rendszeresen megéled, hogy nehezen állsz ki magadért és a múltadban sok fájdalom ért, akkor letehetsz ezekből a terhekből a következő Gyógyító írás tanfolyamon.

Miskei Anikó
pszichológus