Lehangoltnak érzed magad? 4 módszer, amivel felhangolódhatsz

2014. július 21. 19:03 - Miskei Anikó


A mai világ és főképp a média azt sugallja, hogy folyamatosan jó kedvűnek és boldognak kell lennünk. Ha van egy-két rossz napod, akár már azonnal azt érzed, hogy veled valami baj van. Hisz lám, ha végignézed az ismerőseid fotóit a közösségi oldalakon, látható, hogy mindenki eszméletlenül boldog, de legalábbis klassz programokon vesz részt, utazik és fantasztikus kapcsolataik vannak.Az élet része az is, ha épp rossz érzéseid vannak, ha épp szomorú és elkeseredett vagy. Ennek is meg van a maga helye és ideje. De az már egy másik kérdés, hogy meddig vagy benne ebben az állapotban. Vajon hagyod, hogy beszippantson egy lehúzó spirál. Amikor észreveszed, hogy ez az állapot már fenyegető Rád nézve, ideje akcióba lendülnöd. Másrészt pedig vannak olyan helyzetek, amikor helyt kell állnod. Viszont ha rossz érzelmi állapotban vagy, akkor a teljesítményed nem lesz megfelelő.

1. Növeld aktivitásod!

Tudom, ez az az állapot, amikor a legszívesebben csak elterülsz a kanapén, nyomkodod a távirányítót vagy telefont és naphosszat sorozatokat nézel. Nagy a kísértés, hogy ne válaszolj telefonhívásokra és emailekre. Ahhoz, hogy ki tudj billenni erről a mélypontról, mozgásba kell lendülnöd. Sétálj egy rövidet a háztömb körül, tedd fel a kedvenc CD-d és táncolj kicsit vagy épp kezdj egy rendet rakni a lakásban. Rövid időn belül tapasztalni fogod a jótékony hatást.


2. Figyelj a belső monológra!

Ilyenkor hajlamosak vagyunk fenntartani ezt az állapotot azzal, hogy saját magunkat szidjuk. Figyelj oda, miket mondasz ilyenkor magadnak. Tedd fel a kérdést, hogy esne, ha ezt valaki más mondaná Neked? Vagy Te mondanál ilyesmiket valakinek, aki rossz passzban van? Legyél támogató Magaddal szemben!

3. Használd a humort!

Vegyél elő vígjátékokat, könyveket, amik megnevettetnek. Az interneten számtalan rövid videó található, ami garantálja, hogy nem tudod végignézni nevetés nélkül :-)4. Alkoss saját repertoárt!

Legyen egy saját, személyre szabott listád arról, ami jó kedvre tud deríteni. Figyeld magad a hétköznapokban és ha valami örömet okoz, írd hozzá a listádhoz. Így sokkal könnyebb lesz tenned Magadért.

Nekem például van egy CD-m, amit szinte rongyosra hallgattam életem egyik szakaszában, ami elképesztően boldog időszak volt számomra. Ma már ritkán hallgatom meg, de ha előveszem, önkéntelenül is elmosolyodok és elárasztanak a kellemes emlékek.

Vagy van az az állapotom, amin csak a szilvás gombóc segít :-) Gyerekkoromban imádtam, nagymamám és anyukám sokszor készített nekem. De meglepniük sosem sikerült, mert amint beléptem a lakásba, kiszimatoltam. Neked is van ilyen étel?Miskei Anikó
pszichológus