Nincs elég energiád? 3 dolog, amivel növelheted

2014. július 20. 17:49 - Miskei Anikó


Bármennyit is alszol, nehezen ébredsz és órák kellenek, hogy igazán magadhoz térj? Alig vonszolod át Magad egy-egy napon? Gyakran vagy tompa és kedvtelen? Nehezen tartod fenn a lelkesedésedet? Íme 3 terület, amin ha változtatsz, hamar megtapasztalhatod a pozitív változásokat. Lendületessé válsz egész napra és a hangulatod is kedvezőbb irányba alakul.

1. Gondoskodj jól a testedről

Energiaszintedet alapvetően meghatározza a bevitt táplálékod. A kocsiba is a típusának megfelelő üzemanyagot tankolsz, különben gyorsan tönkremegy. Ezt az elvet tarts szem előtt a testedet illetően is. Ahhoz, hogy jól működjön, a számára legmegfelelőbb táplálékkal kell ellátnod. Soha ne ragaszkodj szigorúan egy étrendhez, diétához. Mindig figyeld meg, tested miképpen reagál az ételekre. Egyen megoldások nem léteznek, saját magadat nem hagyhatod ki a képletből.

Mozogj rendszeresen! A mozgás segít, hogy levezesd a felgyülemlett stresszt, ezáltal könnyebben tudsz kikapcsolni, ellazulni. Hozzájárul, hogy a szellemi kapacitásodat a legjobban ki tudd aknázni. Végül meghatározza az alvásod minőségét is. Ugye autót sem azért veszel, hogy a kertben álljon vagy pedig trailerrel juttasd el A pontból B-be.

A témáról bővebben olvashatsz, az „Érezd jól magad a bőrödben” bejegyzésben

2. Tegyél pontot a dolgok végére

Félbehagyott filmek, el nem olvasott könyvek, lezáratlan kapcsolatok, levegőben lógó tanulmányok. Ezek mind-mind megkezdett folyamatok, amiket nem zártál le. Az agyad éppen ezért bizonyos mennyiségű figyelmet tart fenn számára. Egy remek hasonlatot hallottam erre: minden félbe hagyott dolog olyan, mint amikor megnyitsz egy programot a számítógépeden. Minél több program fut, még ha csak a háttérben is, annál kisebb lesz a gép teljesítménye az aktuális feladatra. De ahogy elkezdet bezárni a programokat, a géped is felgyorsul. Éppen így szabadul fel az életenergiád, ahogy pontot teszel a lezáratlan dolgok végére.

Ennek egy speciális eleme a halogatás, amivel mindenki találkozott már. Sokszor a legkevesebb energiát az jelenti, ha azonnal elvégzed a feladatot. Különben ott lebeg a hátsó gondolataidban és még kellemetlen érzéseket is okoz számodra.3. Keress célt az életednek

Ha nem találsz értelmet annak, hogy nap mint nap felkelj és tedd a dolgod, akkor persze, hogy nem érzed magad energikusnak. A célok hajtóerővel látnak el, irányultságot adnak a napjaidnak és az életednek is. Attól nem kell tartanod, hogy ezzel túlságosan bekorlátozod magad! Bőven akad lehetőség a spontaneitásra is. A célokat pedig finom hangolhatod és módosíthatsz rajtuk, amikor a helyzet úgy kívánja.Miskei Anikó
pszichológus