4 dolog, amivel biztosan elrontod a párkapcsolatodat

2014. július 17. 16:18 - Miskei AnikóTuti, instant és ráadásul univerzális recept nem létezik a harmonikus párkapcsolatokra. Ugyanakkor vannak irányvonalak és útjelzők, amik segítséget nyújthatnak. Ez kicsit olyan, mintha szeretnél megfőzni egy ételt. Ismered a hozzávalókat is. De fogalmad sincs a pontos arányokról. Ráadásul módosíthatsz is akár a fűszerezésen, akár bizonyos összetevőket lecserélhetsz egészségesebbre, hogy minél inkább megfeleljen az ízlésednek. Jelen esetben ez azt is jelenti, hogy a kapcsolat két ember ízlésétől függ, nektek kell kitalálni, számotokra mi a megfelelő.Most nézzük meg, hogy mik azok, amiket jó ha kihagysz, mert elronthatod vele kívánt végeredményt.

1. Nem osztod meg az érzéseidet a másikkal

Legyen szó akár a pozitív, akár a negatív érzelmekről. Hosszú ideje boldog kapcsolatban élő párokat vizsgálva azt találták, hogy a kapcsolatban a pozitív és negatív érzelmek aránya 5:1-hez. Ne ess abba a hibába, hogy „A másik úgyis tudja, hogy…” ízlett a főztje, vonzó az új ruhájában, jól esett, hogy elvitte a gyerekeket az edzésre…

Ugyanakkor az is fontos, hogy a negatív érzéseidet is megoszd, mert az is építheti a kapcsolatot. Például biztosan találkoztál már azzal, hogy megbeszélitek, hánykor találkoztok. Aztán rádír a másik, hogy bocsi, valami akadt még egy kis elintézni valója, 1 órával később ér oda. Majd ugyanez megismétlődik 1 óra múlva és a sztori vége az lesz, hogy 9 helyett csak 2-kor kezditek el a programot. Bennem egy ilyen helyzet feszültséget generál. Nem azért, mert nem tudom eltölteni egyedül az időt. De szeretem tudni, hogy mibe érdemes belekezdenem, amit végig is tudok vinni. Viszont amikor megérkezik a másik én rögtön elmondom, hogy most dühös vagyok rá, amiért így alakult és megkérem, hogy következő alkalommal másképp kommunikáljon egy ilyen helyzetet. Így nem a másiknak kell kitalálni, akár a beszólásokból, látványos megsértődésből, tüntetőleges hallgatásból, hogy valami gond van, amire ha rákérdez, a válasz legtöbb esetben: „Semmi”.

A másik ember nem gondolatolvasó. Az csak egy hiú ábránd, hogy „Ha igazán fontos lennék neki, akkor pontosan tudná/ érezni.” Biztos sok mindenben ez igaz, de amiben meg nem, ott nyugodtan elmondhatd neki. És bármilyen hihetetlen, mindezt lehet kedvesen is, nem kell rögtön vitatkozni.
Én például azt a visszajelzést kaptam a másiktól, hogy neki nagyon jó volt, hogy ezt azonnal kimondtam, mert tudta, hogy mi az oka a hangulatomnak és sokkal hamarabb túljutottunk rajta, főleg mert el tudtuk viccelni a helyzetet és jót nevettünk rajta.

2. Egy párkapcsolat/Ő minden problémádat megoldja

Biztosan sok helyen olvastad már, hogy két boldogtalan emberből csak egy boldogtalan pár lehet. Ha Te nem vagy képes tenni saját boldogságért, nem tudod, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy jól érezd Magad a bőrödben, akkor ezt hogy várhatod el mástól?

Ha utazni szeretnél, kezdd el most, akár barátokkal, akár egyedül. Ha nem élsz társadalmi életet, keress új embereket, számtalan lehetőség van az ismerkedésre. Ha elégedetlen vagy az anyagi helyzeteddel, keress rá megoldást, tanulj valamit, fejleszd magad. Nem a társad dolga, hogy társaság legyen Neked és szórakoztasson. Nem a társad dolga, hogy felpezsdítse a társasági életedet. Nem a társad dolga, hogy gondoskodjon az anyagi jóllétedről.

Te vagy az, akivel napi 24 órát el kell töltened. Legyél jó társaság saját Magadnak!3. Nincs időd másokra

Legfontosabb szükségletünk a társas támogatottság. Ez pedig nem szűkülhet le egyetlen emberre. A nőkre gyakrabban jellemző, hogy idővel elhanyagolják barátaikat, a partnerükön kívüli privát életük megszűnik. Ez azért hiba, mert így magadat megfosztod az új impulzusoktól, amiket utána be tudnád vinni a kapcsolatodba és ezáltal gazdagítanád azt. Ráadásul a másiknak nagyon vonzó tud lenn, ha nem a megszokott szerepben lát téged, amire nincs esély, ha lépten-nyomon együtt vagytok.

4. Meg kellene változnia

Mindenkinek, köztük Neked is, az az egyik legnagyobb vágyad, hogy mások elfogadjanak olyannak, amilyen vagy. Ha már saját magaddal sikerült jó kapcsolatot kialakítanod, akkor másképp fogsz nézni a többiekre is. Persze ettől még jelezheted a másiknak, hogy mire lenne szükséged, de egyáltalán nem biztos, hogy ő képes rá, hogy azt megadja, vagy egyáltalán meg szeretné adni. Neked kell eldöntened, hogy mindezzel együtt ő a megfelelő partner-e a számodra, akkor is ha adott dologban soha nem fog változni vagy jobban jártok mind a ketten, ha külön úton folytatjátok tovább.

Miskei Anikó
pszichológus