3 stratégia, amivel növelheted boldogság érzeted

2014. július 15. 23:34 - Miskei AnikóSzerencsére mára egyre több kutatás fókuszál arra, hogy megtalálja a választ arra, miképp lehetünk boldogabbak és mit tehetünk azért, hogy teljes életet élhessünk. Az, hogy kinek mit jelent a boldogság, nem csak egyénenként, de időszakonként is változó. Tegnap még imádtad a nyüzsgő város morajlását, az emberek zsongását minden egyes utcában, ma viszont az tölt el megnyugvással, ha a zöld övezetben egy teraszon szürcsölgetheted a bögre teádat és a legnagyobb zajt a tücskök ciripelése jelenti. Egy biztos, ez egy olyan pozitív életérzés, aminek az elérésére törekszik egész életében.Ennek ellenére még is azt tapasztalom, hogy amikor megkérek valakit, definiálja, mit jelent számára pontosan a boldogság, nagy bajban van. Keresi a szavakat, közhelyeket mond, hosszan hallgat. Ekkor szoktam megkérdezni: „Ha nem tudod, pontosan mi is az, akkor honnan tudod, mit kell tenned azért, hogy elérd? És honnan tudod, hogy ami most van, az nem az?”. Valaki elkezd kínosan feszengeni, más azonnal felismeri a helyzet paradoxonát és elkezd nevetni. Ne ess abba a hibába, hogy nem tudod megfogalmazni, hogy mit is jelent számodra a boldogság, de egy biztos, amit most élsz, az biztosan nem az.

Van egy átlagos boldogságszint, ami jellemez minket, illetve az a típusú boldogság, amit egy adott helyzetben élsz meg. Mivel az első típus 50%-ban meghatározott, nézzük inkább, hogy miképp érheted el azt, hogy minél több olyan helyzet legyen az életedben, melyben boldognak érzed magad.

1. Merülj el a pillanatban!

Van erre egy angol kifejezés, a savoring. A pillanat megízlelése. Ez olyan, mitn amikor egy finom ételt nem csak lenyelsz, hanem kiélvezel minden egyes falatot, érzékelsz külön-külön minden egyes összetevőt, a fűszereket, a zöldségeket és élvezed egyben az étel összhatását. Ezt hogyan alkalmazhatod a hétköznapokban?
Először is legyél éber és vedd észre, amikor éppen nagyon jól érzed magad. Például amikor azon kapod magad, hogy önkéntelenül dudorászol az utcán, amikor egy kellemes beszélgetés közepén vagy, amikor kapsz egy ölelést valakitől, aki fontos számodra. És ilyenkor minden egyes érzékszervedet vond be az érzékelésbe. Nézz körül, hogy milyen színeket és formákat látsz. Figyelj oda a hangokra, amiket hallasz. Figyeld meg, hogy milyen érzetek vannak a testedben. Így még inkább bevésődnek ezek a pillanatok az emlékezetedbe, melyeket a későbbiekben bármikor előhívhatsz, így erőforrásként alkalmazva őket. Mi elkezdtük a boldog pillanatok tudatosítását az Életvidám Életrevaló Nők csoportban a 100HappyDays kihívással. Ha kedved van hozzá, csatlakozz és oszd meg Te is a saját ilyen pillanataidat.

 2. Adj!

Bizonyára Te is egyet értesz azzal, hogy nem az tesz minket boldoggá, ha minél több mindent birtoklunk. Hiába rendelkezel rengeteg pénzzel, ha azt csak saját magadra költöd. Azok, akik másoknak adnak, boldogabbnak érzik magukat, mint ezt elmulasztó társaik. A jó hír, hogy mindez teljesen független attól, hogy mekkora anyagi értéket képvisel az, amit adsz. Ha felajánlod a szomszédnak, hogy vigyázol a gyerekre, amíg elmegy fodrászhoz, attól épp annyira leszel boldog, mintha egy autóval lepted volna meg a kedvesed. Ráadásul ezzel csökkented a stressz szintedet, kevésbé érzed magad magányosnak, jobban meg tudod élni az összetartozás érzését másokkal és még nyitottabb is leszel az új élményekre.

3. Legyenek céljaid!

Az, hogy mennyire vagy elégedett az életeddel, nagyban függ attól, hogy mennyi erőfeszítést teszel céljaid eléréséért. Sajnos sokszor látni azt, hogy emberek nem nagyon találnak célt az életükben. De nézz csak körül! Az élet egy olyan játék, aminek a jelentését, célját Te magad adhatod meg. Van, akinek ez a cél a túlélés, másoknak az embereken segíteni vagy éppen értéket teremteni, stb. Ha te tanácstalan vagy a célokat illetően, akkor kezd a mai nappal. Találd ki, hogy mi legyen a célja a mai napnak! A holnapnak adj másik célt. Figyeld meg, hogy melyik cél volt az, ami leginkább inspirált, amiben legjobban érezted magad és haladj tovább azon az úton.


Miskei Anikó

pszichológus