Veled is történnek ilyen csodák?

2014. június 21. 22:16 - Miskei AnikóAz elmúlt napokban valahogy nehezen mentek a dolgok. Az a tűz és lelkesedés, ami ott ég bennem, takaréklángon pislákolt. Próbáltam sok mindent, hogy ismét fellobbanjon. De azt éreztem, most valami különlegesre van szükségem.

És igen, meg is kaptam. Mint a lehetőségekre, erre is igaz volt, hogy tudnunk kell élni vele. Mert nem biztos, hogy mindig felismerjük, hogy ez Az. Vajon hányszor megyünk el amellett, amiért fohászkodtunk, csak mert nem az általunk elvárt köntösben érkezik?

Nálam ez egy sms volt Ilditől, hogy Philip Zimbardo előadást tart tőlem 3 percre. Szombat délelőtt, épp a Normafáról értem vissza a futásból. Háááát. És már tudtam is, hogy mennem kell. Gyorsan összekaptam magam és utolsóként beestem az előadásra. Magával ragadott, amit ott láttam, hallottam és érzékeltem.A végén sorban állás, fényképek. Miközben figyeltük őt, lelkesen beszéltünk a programról, ami itt megvalósít kicsi hazánkban. Zimbardo ugyanis azért jött ide, hogy az egész magyar nemzet mentalitását és gondolkodásmódját megváltoztassa. A célkitűzés szerénynek semmiféleképpen sem mondható. A ránk jellemző áldozat mentalitást hétköznapi hősök attitűddé kell alakítani. Ehhez pedig a tetteken keresztül vezet az út.

Zimbardónak mindenkihez volt pár kedves szava. A szemébe nézve mérhetetlen kedvességet és melegséget tapasztaltam. Mindig meglepődök, amikor azt tapasztalom, hogy koruknál és elért eredményeiknél fogva ezek az Emberek ennyire közvetlenek és alázatosak képesek maradni. Talán ez is a magyar mentalitáshoz tartozik, hogy itthon ezt ritkán tapasztalom.

Kedvesen fogta meg a kezem, a szemében pedig 81 éve ellenére tűz és lelkesedés csillogott. Arról mesélt nekem, hogy ez a lehetőség számára óriási kihívás, de látja, hogy lehetséges.

A bennünk pislákoló lángot a tűz képes ismét fellobbantani.  Én ma ezt megkaptam. Köszönet érte. És hála.

Ha kedvet kaptál, csatlakozz Te is a projekthez!Miskei Anikó

pszichológus