Hölgyeim, ébresztő!

2014. június 05. 23:28 - Miskei Anikó

Rögtön azzal kezdem, hogy nőként szinte az összes létező hibát én is elkövettem kapcsolataimban. Az elmúlt időszakban azt figyeltem meg, hogy a párkapcsolatok siralmas állapotáért bizony nagymértékben felelősek a nők. Lehet, hogy felháborodsz, ahogy ezt olvasod, de egy gyors kitérőt mégiscsak megér a gondolatmenet, ha már végképp reménytelennek érzed a helyzeted.
Pszichológusként abban a – most már úgy gondolom – szerencsés helyzetben vagyok, hogy teljesen más képet láthatok a férfiak problémáiról és lelkéről. Olyan dolgok mondódnak ki az üléseken részükről, amit a pasimtól biztosan sohasem hallhatnék. Sajnos. És miért? Ez az ismeretlen vidék fokozatosan tárul fel előttem és nem győzők rácsodálkozni. A térképet újra és újra át kell rajzolnom.

 megaphone-1480342_1280.jpg

 

Azt már olvashattátok korábbi bejegyzésemben, hogy mekkora nyomásként helyeződik a legtöbb férfira a családja egzisztenciájának biztosítása

Mindemellett azt láttam, hogy a férfiak szeretnének egy nő mellett kitartani. Nem kell nekik, hogy tökéletes legyél. Ha kedves vagy vele és gyakran bujkál a mosoly az ajkad szegletében, tetszik neki az összbenyomás, amit keltesz, az éppen elég.
 
De mi történik, amikor hazaér? Ideje sincs levegőt venni, Te máris elkezded mondani, kezébe nyomod a gyereket, arról beszélsz, hogy a kollégád már megint keresztbetett, a gyerek nem hajlandó megenni az uzsit az oviban, nincs időd elmenni a fodrászhoz és szörnyen nézel ki. Probléma halmaz. Hidd el, megértem, hogy Neked is nehéz, de ő is ugyanúgy végiggürcölte a munkanapot. És ettől csak azt éli meg, hogy kevés, bármennyit tesz is, az nem elég.
 
És amit egy férfinak a legnehezebb megélnie, ha azt látja, hogy nem vagy boldog mellette. Mert azt a saját kudarcának fogja megélni. Ezért marad bent egyre többször túlórázni vagy hazaviszi a munkát és igen, ezért lehet esélye egy másik nőnek. Pedig a boldogságodért első sorban Te vagy a felelős. Ha valami miatt nem érzed jól magad a bőrödben, tegyél azért, hogy változzon, és ne neki siránkozz. Az nem építi a kapcsolatotokat.
 
A kutatások azt találták, hogy a hosszú távon jól működő kapcsolatokban a pozitív és negatív érzelmek aránya 5:1-hez. Amikor egy hibájára (klasszikus fogkrém, zokni, stb…) felhívod a figyelmét, 5 pozitív visszajelzéssel kellene körbepárnáznod. 
Alakítsatok ki olyan szokásokat, amik építik a kapcsolatotokat.
 
  • Lehet, hogy mikor hazaér, neki még szüksége van 20 percre, hogy átálljon.
  • Utána kezdjétek a pozitív dolgokkal, amik történtek, mondjuk mindenki soroljon fel 3-at.
  • A panaszt korlátozzátok le, mindenkinek 2 perce van rá, mérjétek stopperrel. Ha haladók lesztek, lecsökkenthetitek minden másnapra.

 

 
Hányszor jutott eszedbe, hogy megköszönd a munkát, amit a munkahelyén végez, amivel biztosítja az anyagi biztonságotok egy részét (főképp ha nagy részét)? Pedig szerintem megérdemli.
 
És végül szintén egy gyakori megfigyelésem, hogy harcoltok a férfiakkal. De miért? Így hogy lehet egy jól működő kapcsolatot fenntartani? Ti egy csapatot alkottok, társak vagytok. Itt csak az együttműködés és a kölcsönös támogatás jöhet szóba.
 
Lehet, most nagyon dühös vagy rám, mert miért Neked kell már megint változtatni és tenni. Én mégis arra biztatlak, hogy működtesd a női bölcsességedet és tégy egy próbát a boldogabb kapcsolatodért és Magadért!
 
Miskei Anikó
pszichológus