A jó döntés mítosza

2014. május 27. 22:13 - Miskei Anikó


A minap egyik barátnőmmel váltottunk levelet. Elvállalt egy pozíciót, csak hogy 1 hét után egyértelművé vált számára, hogy egészen mást kell csinálnia. Olyat, amit nagyon sok pénzért sem vállalna. Természetesen a rendelkezésére álló információk alapján hozta meg döntését és írta alá a munkaszerződést. Esélye sem volt, hogy valódi döntést hozhasson. A helyzet kapcsán ugyanarra a következtetésre jutott, amit én is megtapasztaltam a döntések természetét illetően.Ismerős a helyzet, amikor hosszasan (ez percektől kezdve akár hónapokig terjedhet) azon vacillálsz, hogy meghozz egy döntést? Régebben akár egy sima vásárláskor is képes voltam én magam is ilyen helyzetben találni magam.

Nagyon sokat töprengtem a témán és sokat beszélgettünk a barátaimmal is erről. Tetszett az a megközelítés, ami a magyar nyelv és szavak beszédességéből indult ki: dönt-és. Ebben minden benne van. Hisz alapvetően nem azzal van a gondunk, hogy döntsünk, hanem azzal, hogy mi jön utána. Dönt. És?

A döntések meghozatalára számtalan módszert szoktak használni: pénzérme feldobása, közvélemény-kutatás, kártyavetés, jós, szakember segítsége, pro és kontra lista írása. És ebből a felsorolásból talán már azt is sejted, hogy a döntéseink javarészt érzelmi alapon történik, már tudattalanul azelőtt meghozzuk őket, mielőtt tudatába kerülnénk. Bármennyire is elkeserítőnek tűnik, ez bizony nem csak elképzelés, hanem neurobiológiai kísérletek is alátámasztják.

Hiszen a döntésnél meghatározó a rendelkezésünkre álló információ mennyisége és minősége is. De rendelkezhetsz az adott helyzetre vonatkozó összes információval? Kétlem. Tehát az éppen rendelkezésre álló információk alapján hozol meg egy döntést, ami abból a perspektívából jónak tűnik. Hányszor csapkodtad már a homlokodat azzal a felkiáltással: „Ha én ezt tudtam volna!”

A legnagyobb vitát, ellenkezést az szokta kiváltani, amikor azt mondom, hogy amikor nem hozol döntést egy helyzetben, valójában az is egy döntés. Miért? Mert élted azon aspektusában úgy döntesz, hogy átadod az irányítást valaki másnak, kiszolgáltatod magad. Nem csak cselekedeteiddel indítasz el áramlásokat, hanem a nem cselekvéssel is.

Nem hibázhatsz valójában, nem hozhatsz rossz döntéseket. Ugyanis bármit teszel, annak következményei lesznek. Előre láthatóak és az adott pillanatban beláthatatlanok.


Jusson ez eszedbe, amikor tanácstalannak érzed magad! Mindegy mi van éppen, éld meg azt!

Miskei Anikó
pszichológus

Hoztál valaha olyan döntést, amit a mai napig bánsz? Vagy más hozott Veled kapcsolatban olyan döntést, ami a mai napig negatívan kihat az életedre? Jelentkezz most a következő "Kibírod, ha kiírod" tréningre ITT!