Te uralod az autót, vagy ő Téged?

2014. május 13. 14:07 - Miskei AnikóMindig zavarba jövök, amikor felteszik a kérdést, hogy „Tudsz vezetni?”. Ez hasonlít az aktív nyelvtudás-nyelvvizsga témához. Ilyenkor így hát diplomatikusan csak annyit mondok: „Van jogosítványom.” Ismerős a helyzet?
Minden bizonnyal vannak azok az istenadta tehetségek, akik amint beülnek a kocsiba, érzik az autót, átlátják azonnal az összes gomb, pedál, kar szerepét. De nem mindenki van így ezzel.

Én ezt az egész vezetés oktatást, teljesen másképp kezdeném. Ugyanis amíg nem ismersz valamit, addig nem fogod tudni uralni, kontrollálni, hanem addig ő kontrollál Téged. Így hát az első lépésnek kellene lenni, hogy megismerd az autót. Ülj be minden egyes helyre, alaposan nézz szét. Figyeld meg, melyik ülésről mit látsz, mi esik a látómeződbe és mi kerül azon kívülre. Figyeld meg, hogyan érzékeled az autó határaid. Aztán nyisd ki a kesztyűtartót, próbáld ki a szivargyújtót, nyisd ki a motorháztetőt, próbáld ki az első-hátsó ablaktörlőt, a lámpákat. És mindezt addig, amíg már úgy érzed, mindet ismered magabiztosan és még csak véletlenül sem az ablaktörlőd indítod el akkor, amikor indexelni szeretnél. Erre sajnos az oktatáson nincs lehetőség. Sőt, az én oktatóm rácsapott a kezemre és elkezdett rikácsolni, amikor „mellényúltam”. Vagy nézzük csak a tankolást. Azt sem próbálhatod ki, majd csak élesben szerzel róla tapasztalatot. Az autó magabiztos ismerete nélkül elvárni, hogy valaki tudja kontrollálni a kocsit és biztonsággal vezessen, majdnem olyan, mintha elvárnák, hogy hibátlanul oldjál meg egy bonyolult matematikai képletet, anélkül, hogy tanultál volna a megoldás módjáról részleteiben. Vagy sikerül, vagy nem… Csak hogy az utakon ez a kimenet életveszélyes is lehet.

Ha Te is azok közé tartozol, akik nem szívesen ülnek autóba, sőt félnek a vezetéstől, már tudod, hogy mit kell tenned. De lépjünk tovább, mit is jelenthet az a metafora az életed más területeire?

Vannak, akik kíváncsian, izgatottan vetik bele magukat az ismeretlenbe, másokban ezek a helyzetek félelmet, szorongást generálnak. Ha azt veszed észre, hogy inkább elkerülöd az ilyen helyzeteket, akkor ideje stratégiát váltanod. Ismerd meg a területet, így elveszti félelmetes erejét és nem fogsz szorongani tőle. Ha nem szívesen fénymásolsz, mert pánikba esel, amikor a papír beragad, akkor előtte kérj meg valakit, hogy mondja el a gép működését, beállításait. Milyen problémák fordulhatnak elő és azokat hogyan kell kezelni. Ha mindig is szerettél volna írni, de nem kezdesz bele a blog írásba, csak mert félsz, hogy bonyolult a felület és nem tudod majd kezelni, keress valakit, aki ért hozzá és megtanítja Neked.

Az életben nem lehet mindenre felkészülni és nem is ez a cél. Az egyik legnagyobb evolúciós érték a rugalmasság. De vedd észre, ha valami miatt beszűkíted az életteredet. Fordulj afelé a terület felé érdeklődéssel és kíváncsisággal, próbáld meg megismerni.

Sok sikert a felfedezéshez!

Miskei Anikó
pszichológus