A vállalkozásod, mint önismereti gyorstalpaló

2014. május 11. 00:46 - Miskei AnikóSzerintem sokan vagyunk így, hogy amikor belekezdtünk a „vállalkozásunkba”, akkor nagy bátorság kellett hozzá, hogy felvállaljuk magunkat és amit képviselünk. Emlékszem, az első blog bejegyzést, amit írtam, remegő kézzel osztottam meg az ismerőseimmel és zakatoló szívvel, szinte lélegzet visszafojtva vártam a reakciókat.

Aztán hozzászoksz ehhez. Teszed a dolgod, kapod a pozitív visszajelzéseket. Növekszik az önbizalmad, magabiztosabbnak érzed magad. Majd, hogy haladj a víziód felé, újabb lépéseket teszel, hogy újabb szintre kerülj. Nagyobb közönségnek mutatod meg magad, növekszik a tét. Ismét jön az izgalom.Ha újat tanulsz, szinte biztos, hogy hibázol. És igen, meg is történik. És igen, észre is fogják venni, sőt szinte biztos, hogy neked is esnek. És Te ott állsz ledermedve. Ismered magad. Tudod, hogy a szándékaid jók, tudod, hogy milyen ember vagy és hiszel abban, amit képviselsz. És hirtelen nem érted, hogy kerülhettél ebbe a helyzetbe. Ez az a pont, ami sorsdöntő lesz mind a vállalkozásod, mind pedig a személyes fejlődésedet illetően. Mit tegyél, hogy jól gyere ki ebből a szituációból?

1.   Ülj le vagy menjél el egyet sétálni és nyugodj le kicsit, hogy képes legyél gondolkodni.

2.   Nézed meg, hogy mit hibáztál és nézz szembe a hibával.

3.   Vond le a tanulságot és fogalmazd meg, mit kell másképp tenned egy hasonló helyzetben.

4.   Beszélj valakivel, aki támogat. Remélem Te is olyan szerencsés vagy, mint én, vannak ilyen fantasztikus emberek a környezetedben.

5.   Akár közösen, akár egyedül, készíts egy konstruktív stratégiát, amiben a tapasztalatodat azonnal tudod kamatoztatni és tudsz belőle építkezni.

6.   Valósítsd meg, amit elterveztél.

Vállalkozni kőkemény önismereti gyorstalpaló. A gyengeségeid biztosan nem maradnak rejtve. Ugyanakkor hihetetlen lehetőség arra, hogy szembenézz ezekkel és fejlődj bennük. Jobb emberré válhatsz általa. Én eddig azt mondom, megéri!

Te hogy látod?

Miskei Anikó

pszichológus