Barátság extrákkal

2014. április 25. 23:08 - Miskei Anikó

Már korábbi bejegyzésemben is említettem, hogy látszólag nagy a szexuális szabadság, sőt néhol szabadosság van. Hiszen az ütve fúrótól az irodakellékekig, szinte mindent cicis-popsis hölgyekkel reklámoznak. De ettől még nincs megfelelő szexuális kultúra nálunk, melynek pedig az oktatás részét is kellene képeznie. Na de ez egy másik poszt lehetne…
 
Ugyanis egy barátnőmmel arról beszéltünk, mennyire kényes téma megbeszélni a partnerünkkel, hogy mi hogy lenne nekünk jó a szexben és mi az, ami kevéssé kellemes. Mindezt persze úgy, hogy a másik se sérüljön, mert ez nem arról szól, hogy bárki bármit rosszul csinál. Egyszerűen csak mások vagyunk, mindenkinek más és másképp esik jól.

Ekkor jutott eszébe a barátnőmnek a blog címében is szereplő film: Barátság extrákkal. A főszereplők, mivel már többször csalódtak, arra jutnak, milyen jó lenne egy olyan kapcsolódás az ellenkező nem egy egyedével, ahol ki lehet hagyni az érzelmeket, érzelmi hullámzásokat és szenvedést. Ehelyett egyfajta barátság lenne, szexszel. És ha már úgyis a szex az alap, akkor őszintén azonnal elmondja mindenki, hogy mit szeret, mit nem, épp akkor mire vágyik. Hisz a cél az élvezet, akkor pedig maximalizálják azt. Ekkor pedig elhangzik egy elgondolkodtató mondat: „Ha a barátnőm lennél, erre nem mondanék semmit, de mivel nem vagy az…”.

 
Vajon mitől más egy párkapcsolat? Ott miért olyan sok az elhallgatás, nem csak a szexualitásban? Miért olyan nagyon nehéz beszélni ezekről a témákról? Mi arra jutottunk, hogy azért, mert a párkapcsolatnak már tétje van. Bármennyire nehéz is elfogadni, de a legtöbb párkapcsolat: üzlet. Meg akarom vásárolni a másik figyelmét, szeretetét, gyengédségét stb. És ezért ahelyett, hogy megkérdezném őt róla, megpróbálom kitalálni, hogy mit szeretne. A másik pedig, nehogy megbántson, inkább nem mond semmit, a békesség kedvéért inkább bólogat.
 
De kérdem én, hol van itt az őszinteség? Mindenki csak meg akar felelni a másiknak, anélkül, hogy konkrétan tudná, hogy mit is szeretne tőle a társa. Ráadásul önmagát is szüntelenül semmibe veszi.
 
Másrészt azt is megmutatja a film, bárki mondhat bármit, valójában mégis érzelmekkel teli kapcsolatra vágyik. A „csak szex” hosszú távon nem működik, legalább az egyik félben beindul a kötődési folyamat. És ez így van rendjén. Mint ahogy az is csak egy tündérmese, hogy egy kapcsolat csupa móka és kacagás, bizony néha el kell hagynunk a napos oldalt is.
 
Ismerd magad annyira, hogy tisztában legyél a saját igényeiddel és szükségleteiddel és tudd is képviselni. Ugyanígy legyél nyitott a másikéra is, de ne vesztegesd az idődet a gondolatolvasásra, hanem kérdezd meg tőle egyenesen. Ha mindezt ráadásul humorral teszed, akkor a bizalmat is folyamatosan erősítheted.
 
Miskei Anikó

 

pszichológus