Leckék az életről

2014. március 31. 22:25 - Miskei AnikóÉpp az imént néztem meg a blogcímmel egyező filmet. A főszereplő felkeresi haldokló főiskolai tanárát, a Mestert és megváltozik az élete. Az egyik mondat különösen elgondolkodtatott: „Ha tudod, hogy fogsz meghalni, azt is tudod, hogyan élj”. Márpedig a legtöbben nem tudjuk. És valahol épp ez adja meg az izgalmát, a kiszámíthatatlanságát, meg nagyon ambivalens módon azt az illuzórikus érzetünket, hogy velünk ez nem fog megtörténni.

Számtalan cikk és könyv születik arról, hogy mi az élet titka. Sőt arról, hogy mi a boldog élet titka. Valahol mindenki szeretné tudni a választ ezekre a kérdésekre. De igazán komolyan többnyire csak a tragédiák árnyékában foglalkozunk vele. Addig elolvassuk ezeket a cikkeket, megnézzük a hasonló filmeket. Egyetértően bólintunk és sóhajtunk egy nagyot, majd épp ott folytatjuk hétköznapjainkat, mint annak előtte. Közben pedig nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, az életünkben, ennek ellenére még sem változtatunk.Valóban ennyire nehezen érzékeljük az életet? Az Élet, valami olyasmi, mint a csend. Lehet egyáltalán megtapasztalni az abszolút csendet? A fogantatásunk pillanatában már jelen van a szív dobbanása. Egy magzatot az anya működő testének hangjai veszik körbe. Éppen ezért lehet a baba számára félelmetes a csend, mivel az ismeretlen számára. Hiába meditálsz egy hegy tetején a barlangban, saját szíved dobbanása oda is elkísér. Vágyjuk, kívánjuk a csendet, miközben minden csöppnyi nesz csak azért létezhet, mert a csend teret ad hozzá.

Valami ilyesmi az Élet is, keressük fűben, fában, régi korok bölcsességeiben, idős emberek kurta mondataiban, könyvekben, előadásokon, a youtube-on és a google-ben. Nem vicces ez kicsit? Mindeközben pedig mi csak azzal foglalkozunk, aminek az  Élet teret adott: a főnökünkkel, a gyerekünkkel, a sárga csekkel, a finom étellel, a tökéletes fizikummal, a még több kacattal, egy pohár borral, szerelemmel.

Az Élet titka univerzális, a megvalósítása egyéni. Ha képes vagy egyszerre érzékelni az Életet azzal, ami benne történik, akkor tudod, hogy a testednek milyen étel és mennyi esik jól, mennyi időt tölts a számodra fontos emberekkel, megengeded magadnak, hogy fájjon, ami fáj, hogy érezd a tested, hogy a reggeli első napsugár és a legújabb Volvo között nincs különbség.

Tanulj meg élni, mert ebből a tantárgyból nem lehet ismételni!

Miskei Anikó

pszichológus