A megoldáson dolgozol, vagy csak úgy teszel?

2014. március 12. 23:58 - Miskei AnikóElső olvasatra talán ellentmondásnak tűnik a cím az előző bejegyzésem után. De míg korábban olyan élethelyzetekről írtam, ahol több opció között kellett dönteni, most azokról a helyzetekről lesz szó, ahol egyértelmű a kérdésre a válasz.

Ezt a kérdést talán tudatosan akkor fogalmaztam meg először, amikor egyéni önismeretbe jártam. Vajon tényleg szembenézek azokkal a témákkal, amik a terápiás folyamatban előjönnek vagy csak megnyugtatom magam, hogy eljárok hetente egyszer egy szakemberhez, lám-lám, én mindent megteszek a változásért? Nem könnyű megadni egy ilyen kérdésre az őszinte választ.

De hogy még felismerhetőbb legyen a jelenség, egyik barátnőm esete jut most eszembe. Miután lezárult a munkaviszonya, kereste a megoldást a helyzetre. Mit csináljon, mivel foglalkozzon, hogyan folytassa? Egyik beszélgetésünk alkalmával ő maga mondta ki döbbenten, hogy azzal, hogy folyamatosan ezzel a kérdéssel foglalkozik, még éjszaka is megébred és cikáznak a gondolatai, tulajdonképpen semmi sem történik, de azt hitte eddig, hogy ő a megoldáson dolgozik.

Vagy amikor már elolvastad az összes fogyókúrát, a csodálatos sikertörténeteket, minden fórumot, letöltöttél néhány motiváló képet, amin fantasztikus kinézetű nők/férfiak vannak és youtube-on végignézted az összes bodyrock edzést, de valójában egy lépéssel sem kerültél közelebb a célodhoz. Ha már napi fél órát mozognál és alakítanál valamit az étkezéseden, közelebb lennél a célodhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben.
Elolvashatod az összes könyvet, ami arról szól, hogy miért nem működnek a párkapcsolatok. Aztán szerencsés esetben jön a következő lépés, azok a könyvek, amik már arról szólnak, hogy mitől működnek jól a párkapcsolatok. De ha mindeközben ki sem mozdulsz otthonról és még csak az esélyét sem adod meg annak, hogy megismerkedj valakivel, akkor valójában csak menekülsz.

Nagy csapda, ha azzal hitegeted Magad, hogy most csak felkészülsz a diétára/párkapcsolatra/új állásra és nem teszel lépéseket rövid időn belül a kitűzött célod felé. Ugyanis ez arról szól, hogy félsz a kudarctól, ezért inkább el sem kezded. Ez rengeteg energiádat emészti fel, folyamatos nyomás alatt tart. És egy idő után, amikor nem bírod, azt mondod, hogy feladod, Neked ez nem megy. De még is micsoda? Amikor ilyen esetekben megkérdezem, hogy „Hány százalékot adtál bele?”, leggyakrabban a válasz 50% alatt van. Valamire csak akkor mondhatod, hogy nem ment, ha beleadtál apait-anyait, megtettél mindent, amire csak lehetőséged volt és nem jött a várva várt eredmény. De akkor már azért nem fogod megélni kudarcként, mert tudod, hogy mindent megtettél, ami Tőled tellett. Így sokkal könnyebben engeded el és nem fog a múlt kísérteni.

Szóval ha tudod, hogy mit szeretnél: párkapcsolatot, fitt testet, másik állást, több pénzt, több vevőt stb., akkor ne tölts sok időt agyalással, gondolkozással, „felkészüléssel”, hanem csináld! ITT ÉS MOST!

Miskei Anikó
pszichológus