Döntést akarsz vagy megoldást?

2014. március 08. 19:35 - Miskei Anikó


Volt már olyan, hogy úgy érezted, válaszúthoz érkeztél? Amikor döntened kellett a párkapcsolatodat illetően; hogy maradj a jelenlegi munkahelyeden vagy keress másikat; elfogadd a kinevezést vagy alapítsatok családot; elköltözz-e másik városba, netán talán országba; félredobd a szalmai múltadat és kezdjél valami merőben másba. Mindnyájunknak ismerősek ezek a helyzetek.

Honnan ismered fel, hogy ilyen válaszút előtt állsz?

·         hiába írsz pro/kontra listát, nem segít
·         minél több oldalról vizsgálod meg a helyzetet, annál bizonytalanabb vagy a helyes döntést illetően
·         sokat beszélsz róla barátaiddal/családtagjaiddal/ismerőseiddel
·         a döntés felelőssége mázsás súlyként nehezedik rádEzek érzelmileg rendkívül megterhelő élethelyzetek, melyen szeretnénk minél előbb túljutni. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha „átvágjuk a gordiuszi csomót”. Vagyis amikor keresünk egy támpontot és annak mentén döntünk. Például a pro/ kontra listán az a mérvadó, hogy melyik oldalon van több érv, vagy eddig a pillanatig az „A” lehetőséget éreztem helyesnek, de kész, vége, a „B” mellett döntök végül, pénzérmét dobok fel stb.

A gyermekek számára nagyon fontos jelentősége van a meséknek. Ugyanis a mese szimbolikája útján kap mintákat arra, hogy egy-egy problémára milyen megoldások léteznek. Nem véletlen, amikor egy-egy mesét akár heteken át meg akar hallgatni, vagy eljátssza, elmeséli. Ilyenkor a tudattalanja feldolgozza az információkat.

Mi köze a meséknek felnőtt kori kríziseinkhez?  Érdemes végiggondolnod, hogy élethelyzeted melyik mesére emlékeztet. Ha rájöttél, vedd elő és olvasd el. Nem kell rajta gondolkodnod vagy megpróbálni megfejteni. Csak hagyd, hogy dolgozzon a tudatalattid és megtalálja a megoldást. Tudom, hogy ilyen feszült helyzetben nehéz várakoznod, de érdemes kivárnod, kibírnod ezt az időszakot. Kicsit visszavonultabban vegyél részt a világban, tölts több időt egyedül. Onnan fogod tudni, hogy nem csak egy döntést hoztál, hanem a megoldásra leltél rá, hogy biztosan tudni fogod, hogy mit kell tenned. Épp annyira lesz egyértelmű és magától értetődő a következő lépés, mint hogy a jobb lábad után a balt emeled.

Miskei Anikó

pszichológus