Téged is üldöz a múltad?

2014. február 28. 20:30 - Miskei AnikóÉszrevetted már, hogy vannak helyzetek, akár egy hangsúly, egy újra és újra előbukkanó mondat, amit ha észlelsz, azonnal rossz érzések törnek Rád? Tipikusan ilyen terep a párkapcsolat. Például amikor elhangzik a mondat, hogy „Jó lenne megbeszélni néhány dolgot”. Még nem is történt semmi, de Te már érzed, hogy felpörög a pulzusod, hevesen kalimpál a szíved, kimegy az erő a lábadból és azt érzed, hogy menten összeesel. És akkor a párod így folytatja: „Beszéljük meg, mikor megyünk nyaralni, mert holnap le kell adnom a szabadság tervezetet”. J Ilyenkor többnyire megnyugszol, de az is lehet, hogy irdatlan düh keletkezik benned.

Miről is van szó ebben az esetben? A jelenséget a hógolyóhoz tudnám hasonlítani, amit elkezdesz legurítani egy lejtőn. Az eredeti gombóc folyamatosan ott van, de minden egyes centiméterrel még több hó tapad hozzá. Végül pedig hatalmassá válhat és akár komoly károkat képes okozni. Na, nem az utolsó réteg a hibás, hanem egy folyamat történik, aminek a végkifejlete katasztrófa.

Visszatérve a párkapcsolati témához, akkor azért érezhetted mindazt, amit fentebb leírtam, mert korábban már átéltél olyan szituációkat, melyekben elhangzott a mondat vagy megjelent bármilyen mozzanat és a beszélgetés érzelmi fájdalmat okozott számodra. Mivel mindent rögzítünk, ami velünk történik, ezért hasonló szituációban a korábbi is aktivizálódik, és ha szintén fájdalmas volt a kimenetel, akkor megerősödik az egész csomag. Minél több ilyen szituációt élsz át, annál több korábbi élmény aktivizálódik. Egy idő után ezért vagy képtelen higgadtan, megfelelően és természetesen reagálni egy helyzetben, hiszen a múlt fájdalmai miatt nem érzékeled tisztán az adott helyzetet. Minden bizonnyal megtapasztaltad már, hogy ez a jelenség mennyire képes rányomni a bélyegét a kapcsolataidra.

Sokan választják ilyen szituációkban az elkerülést, ami hatékonynak tűnhet rövidtávon. Hiszen így elkerülhetem a fájdalmas helyzeteket, a nehéz érzések megélését. De ez meg olyan, mintha egy 5 sávos országúton csak 1-2 sávot használnál. Minél nagyobb a forgalom, annál lassabban fogsz haladni ezzel a technikával. Nem beszélve arról, hogy ezt sok mindennek lehet nevezni, de annak nem, hogy szabadon éled az életedet.

Én is tapasztalom a „hógolyó effektust”. Ugyanakkor lelkesedéssel tölt el, hogy azáltal, hogy az életem traumatikuseseményeit folyamatosan oldom fel, egyre ritkábban jön elő. Amitől az életet egyre könnyedebbnek élem meg.

Miskei Anikó

pszichológus