Értékek és mértékek

2014. február 27. 21:20 - Miskei Anikó
Sok cég működését megtapasztaltam és nagyon érdekes megfigyelni a folyamatokat. Egy cég nagyon hasonló az emberhez, különböző életciklusai és kihívásai vannak.

Sokszor látni, hogy egy családi vállalkozás jelentős piaci szereplővé növi ki magát. A kezdeteknél többnyire egyéni érdeklődés miatt jön létre a vállalkozás. Ilyenkor érthető módon az alapvető értékek a jó, családias hangulat, illetve a közösen eltöltött idő. Együtt kezdtük, számtalan kihívással néztünk szembe cégként és egyénként, sikereket értünk el, kissé össze is mosódik a munka és a magánélet határvonala.

Ha már sikerült egy cégnek talpon maradnia, sőt elindulnia a növekedés útján, akkor újabb kihívással találja magát szemben. Egy adott létszám már megköveteli, hogy szervezeti struktúrát hozzunk létre, amiben megjelenik a hierarchia. Ez egy nagyon szenzitív időszak, hiszen a cégvezetőknek tulajdonossá kell válniuk, ami az értékek átstrukturálódásával jár együtt. A családiasság már nem lehet egy 50 fős cégnél prioritás. Egyre fontosabbá válik a szakmai tudás, egyre kevésbé engedhetünk teret a személyes szimpátiának és az érzelmeknek. Sokan vannak, akik nem is képesek túljutni ezen a holt ponton. Akár ez a cég életébe is kerülhet, vagy pedig dönthet amellett is a tulajdonos, hogy az adott kisebb létszámot tartja fenn. Ami pedig járhat a megbízások visszamondásával.

Amennyiben a növekedés mellett dönt, elsősorban magának a cégvezetően kell az új értékeket meghatározni. Ez lehet a stabilitás és biztonság, vagy épp a szakmaiság a családiasság helyett. És itt még nem ér véget a történet, mert az új értékeket át kell adni a munkavállalóknak és meg is kell őket honosítani a vállalati kultúrában.

Ha belegondolsz, mindez nem is olyan meglepő. Középiskolásként, huszonévesként, majd harmincasként, stb. Te is más-más értéket tartottál fontosnak. A barátok és szórakozás helyét átvette az egzisztenciateremtés, produktivitás, majd a gyerekek érkeztével a család. Kinek-kinek a saját életútja szerint.

Te jelenleg milyen életciklusban vagy? És mi a legfontosabb érték az életedben?

Miskei Anikó

pszichológus