Építs a korlátaidra!

2014. február 25. 16:11 - Miskei Anikó


Egyik ismerősöm nem olyan régen megkeresett. Mostanában teljesen spontán több tanfolyamon is találkoztunk. Éppen ezért képben vagyunk azzal, hogy a másiknak milyen elképzelései és tervei vannak, amiket szeretne megvalósítani. Viszont látható, hogy míg mások pikk-pakk megvalósították terveiket, mi még mindig az előkészítés fázisába ragadtunk bele. Felvetette, hogy mi lenne, ha heti rendszerességgel találkoznánk és támogatnánk egymást ötletekkel, gondolatokkal, motivációval és inspirációval. Ez pont az a helyzet, amit arról írtam, hogy Te magad is kialakíthatsz támogató környezetet.

Ráadásul mindez teljesen egybeesett azzal, amit elkezdtem saját magamnál is alkalmazni. Konkrétan elkezdtem előnyömre fordítani a saját korlátaimat. Tudom azt magamról, hogy otthon sokkal lassabban dolgozom és nehezebben is állok neki a teendőknek. Éppen ezért rendszeresen fogom magam és a gépemet és beülök egy kávézóba vagy keresek olyan helyszínt, ami biztosítja számomra, hogy csak a feladatommal tudjak foglalkozni. Ezzel a hatékonyságom drasztikusan megnőtt.

Az ismerősöm is felismerte, hogy egyedül a motiváltsága és fókuszáltsága kevés. Így megkeresett, hogy célja eléréséhez támogatást adjon. Ezzel pedig mindketten jól járunk, mert így közelebb kerülünk saját céljaink megvalósításához. Másrészt pedig ha valami, a lelkesítés, motiválás nagy erősségem. Erről tudnának a barátaim és kliensem mesélni. Sokan lendültek át holtpontjukon a segítségemmel.

A téma ismét elém került, egy TED előadás formájában. A férfi művészként olyan képeket rajzolt, amik apró pontokból álltak össze. Igen ám, de egy neurológiai probléma miatt elkezdett remegni a keze. Így nem tudott többet képeket készíteni pontokból. Mindez annyira elkeserítette, hogy hosszú időre le is tett az alkotásról. Mígnem az egyik vizsgálat során az orvos megkérdezte, hogy miért nem használja a remegését. Mikor hazament, elkezdett kísérletezni. Megtapasztalta, hogy a korlátai elfogadása, milyen hihetetlen kreativitást volt képes kihozni belőle. (Az előadást itt nézhetitek meg.)

Mindannyian rendelkezünk korlátokkal. De ahelyett, hogy keseregnénk miattuk és feladnánk vágyainkat, ismerjük meg őket és használjuk segítőtársként céljaink eléréséhez!

Miskei Anikó

pszichológus