Férfiak, virítsátok a lóvét!

2014. február 22. 19:34 - Miskei AnikóA női és férfi szerepkörök egy nagyon érdekes, izgalmas kérdés. Hosszú múltra tekint vissza, sokat változott. De a mai napig nem találtuk a mindkét nem számára komfortos egyensúlyt. A sok nők mondja, hogy mennyivel egyszerűbb a férfiaknak. Nem kell annyi szerepben, annyi fronton megfelelniük. Bevallom, régebben nekem is voltak hasonló gondolataim, de ma már nagyon másképp látom ezt a kérdést.

Személyes konzultációkon egyre több férfi keres meg és mindenkinél nagyon hangsúlyos kérdés az az érzelmi nyomás, ami a család egzisztenciájának biztosítása tesz rájuk. Még ha nem is a partnerük teszi rájuk ezt a súlyt, a társadalmi elvárás még él a férfiakkal szemben.

Most nem szeretnék kitérni arra, mennyire jó vagy rossz, hogy kevés család engedheti meg magának, hogy a nő főállású anyuka legyen. Azt gondolom, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy valami jó vagy rossz. Most olyan világban élünk, ahol több típusú modell megvalósítása lehetséges. Az, hogy valaki anya szerepben tud kiteljesedni, épp annyira rendben van, mint az, hogy más nőknek igényük van a szakmai kihívásokra is.

Éppen ezért minden helyzet egyedi. Itt két embernek kell meghatározni azt a modellt, amiben mindketten jól tudják érezni magukat. Az érett párválasztásnak az is része, hogy ezeket az értékeket figyelembe vegyük. Mert ha én 4 gyereket szeretnék, de a másik csak egyet, akkor nagy valószínűséggel a feloszló rózsaszín köd után tönkremennek ebben a résztvevők. Ahogy jogos lehet egy nő részéről, hogy 3 évet otthon tölthessen a gyermekével, éppen annyira jogos lehet egy férfi részéről az a kérés, hogy az anyagi terhek ne csak az ő vállát nyomják.

A téma nehéz és sok érzelmet, indulatot generálhat. Ugyanakkor a tabu döntögető őszinte beszélgetések fontosak, hogy a családi egység fennmaradhasson és ne veszítsük el épp azt a célt, amiért dolgozunk.

Miskei Anikó

pszichológus