A biztos munkahely tuti?

2014. február 19. 20:24 - Miskei AnikóAz elmúlt napokban egy vállalkozói klubdélutánon voltam. Szeretem az ilyen programokat. Részben a klub vezetője többször bizonyította számomra szakmaiságát. Másrészt itt biztosan hasonló gondolkodású, vállalkozó szellemű emberek vannak, akik a kifogások helyett a megoldásokat keresik. Tanulhatok mások tapasztalataiból, új információkat kapok és segítünk egymásnak az elakadásban vagy éppen ötletekkel, javaslatokkal.

Az egyik hölgy a saját vállalkozás elindításának a küszöbén áll. Egyetlen dolog tartja vissza, mint kiderítettük, a „biztos állás” mítosza. Mindez úgy, hogy először a munkahelye 16 év után „szabadult meg” tőle egy leépítés alkalmával. Aztán egy új helyen a próbaidő lejárta előtt mondtak neki búcsút. Kétszer rántották ki alóla a talajt és ő még mindig az alkalmazotti létben látja a biztonságot.

Pedig ha közelebbről megnézed, alkalmazottként a legtöbb munkakörben kevés vagy épp semennyi ráhatásod nincs a béredre. Hiszen egy hivatalban adott a munkaidőd és a munka mennyisége. Általában attól nem kell tartanod, hogy a munka mennyisége kevés lenne, a túlórák kifizetésével azonban adódhatnak problémák. Nem nagyon van arra lehetőséged, hogy azt mond a felettesednek, hogy szeretnél még többet keresni, ezért adjon még több munkát. Vagy pl recepciósként sem mondhatod, hogy szeretnél túlórázni, ha az iroda egyszer csak 8-tól 5-ig van nyitva. Persze ha szeretnél előbbre jutni, akkor többet teljesítesz, mint elvárják, fejleszted magad és pozíciót vagy munkahelyet váltasz.

Vonzó lehet az alkalmazotti létben, hogy ha éppen rossz passzban vagy és kevesebbet teljesítesz, a béredet akkor is megkapod. Lehet láttál már lusta kollégát, akinek az ügyeinek a száma nem éri el messze a tiédet, mégis a bértábla szerint ugyanazt az összeget kapja.

A mai világban, ahol munkahelyek egyik percről a másikra szűnnek meg és figyelembe véve a fent leírtakat, vajon tényleg kijelenthető, hogy létezik biztos munkahely?

Nem azt szeretném sugallni, hogy az egyetlen megoldás a vállalkozás! Sokkal inkább arra szeretnélek biztatni, hogy Te magad legyél a biztos pont. Ha biztos vagy a saját értékeidben, mit tudsz nyújtani egy cégnek vagy épp vevőnek, akkor onnantól kezdve nem vagy a körülmények rabja. Mert tudod, hogy milyen képességekkel, tudással rendelkezel. Tudod, hogy tudsz fejlődni, tanulni, képes vagy alkalmazkodni a változó körülményekhez. Van ennél fontosabb?

Miskei Anikó

pszichológus