Függőségeid mélyén

2014. február 18. 19:51 - Miskei AnikóA korábbi bejegyzésben írtam arról, hogy minden embernek vannak függőségei. Talán Te is elgondolkoztál azon, hogy az életedben mik ezek? Mik azok a késztetések, amiknek ha nem engedsz, akkor diszkomfort érzés jelenik meg benned? De vajon azon is elgondolkoztál, hogy miből táplálkoznak a függőségeid?

Két dolog miatt nyúlunk függőségekhez. Az egyik, amikor valamilyen hiányt szeretnék kitölteni általuk. A másik esetben pedig szeretnénk elmenekülni az érzelmeink elől.

A belső hiányt szeretnénk kitölteni emberekkel, élményekkel, szerekkel. Olyan dolgokkal, amikhez kellemes érzetek társulnak többnyire és ezeket kezdjük el hajkurászni. Ilyenkor ürességet érzünk, közömbösséget vagy gyakran magunk sem tudjuk, de azt érezzük, hogy valami hiányzik. Mindezt átmenetileg el tudjuk fedni, de újra és újra visszatérnek, sokszor még erősebben. Egy állapotból úgy tudunk kijönni, ha előtte belemegyünk. Legyél együtt ezzel a feszültséggel, figyeld meg, milyen érzetek jelennek meg a testedben és menj a mélyére kérdésekkel. Pl: „Mit mutat az, hogy hiányzik valami az életemből? Nem vagyok teljes? És mit mutat meg az, hogy nem vagyok teljes? Nem vagyok tökéletes. Mit mond rólam az, hogy nem vagyok tökéletes? Nem vagyok elég jó? Nem vagyok szerethető?” És ezzel meg is érkezel a gyökerekhez. Felfedezed azt a hiány énedet, hiány történetedet, amitől szeretnél megszabadulni. Amint ezzel elkezdesz önismereti szinten foglalkozni, elkezdenek a helyzetek alakulni és változni.

A másik esetben a kellemetlen érzéseinktől, érzeteinktől szeretnénk megszabadulni. Ha a feszültség úgy jelentkezik nálam, hogy görcsben van a gyomrom, akkor nagy eséllyel az ételhez fogok nyúlni. Mert ha tele a gyomrom, akkor a telítettség érzet elfedi a szorongásomat, addig nem kell foglalkoznom vele. De ha megfigyeled, ugyanahhoz a testi érzethez mind pozitív, mind pedig negatív történetek is kapcsolódnak. Amikor előadást kell tartanod a munkahelyen, akkor úgy hívod, hogy „görcsben a gyomrom”. De amikor randira mész, akkor ugyanazt az érzetet „izgatottságnak” nevezed és kellemes címkét raksz rá. Az nem lehet célunk, hogy ne legyenek testi érzeteink. Hiszen minden érzelemhez kapcsolódik valamilyen testi érzet. Ugyanezért „rossz” érzéseink is mindig lesznek. De ha ellenállunk nekik és nem akarjuk megélni őket, akkor szenvedni fogunk tőle. Mintha az ellen harcolnánk, hogy nappal után ne legyen éjszaka. Lehetséges ez? Nem. Akkor fogadjuk el, ami van és abból hozzuk ki a legtöbbet. Ha csak pozitív érzésekre törekednénk, az olyan, mintha a szivárványnak a pirostól sárgáig terjedő spektrumát szeretnénk csak látni. A kéket, barnát, zöldet, feketét pedig elkerülni. De így a világunkban kevesebb szín lenne. Biztosan ezt szeretnéd?

Visszatérve a függőséghez, keresd meg azokat a gondolatokat, amik arra késztetnek, hogy megtedd az adott dolgot. Mit árul el rólam, hogy dohányzom? Túl sok stressz van az életemben. Mit mond rólam az, hogy túl sok stressz van az életemben? Nem vagyok a helyemen. Mit mond rólam az, hogy nem vagyok a helyemen? stb, stb.

A függőségek olyan „eszközök” lehetnek, amik közelebb visznek saját magadhoz. Egy barát, aki segít, hogy elindulj ezen az úton…

Miskei Anikó

pszichológus