Szex és egyéb függőségek

2014. február 15. 21:55 - Miskei Anikó
Mostanában több film dolgozta fel a mozikban a szexuális függőség témakörét. A "Vágyak szerelmesei" inkább csak egy benyomást kelt. Tipikusan hollywood-i film, aminek a célja a szórakoztatás és nem marad el a némi megkönnyebbülést hozó lezárás sem. A két részes, "A nimfomániás" című film már sokkal nyersebb. Minden felesleges, mű réteget leránt a témáról. Megmutatja a függőségek igazi alvilágát, amit az, aki nincsen benne, elképzelni sem tud. Sőt, talán nem is szeretnénk tudni ezekről a mélységekről.

A „10 millió függő országa” vagyunk, jelentette ki már más szakember is. És itt nem csak az alkoholizmusra és drogfüggőségre kell gondolnunk. Az illető nem tévedett. Mindannyiunknak vannak függőségei. Sok ezek közül olyan, amire rá sem ismerünk, társadalmilag még akár el is fogadott. Függhetünk a cigarettától, édességtől, ételtől, tévétől, telefontól, facebook-tól, végzettséget igazoló papírok megszerzésétől, sporttól, eszmétől, gurutól, terapeutától, szüleinktől, párunktól, sikertől, pénztől…

Én a telefonos facebook alkalmazás kapcsán vettem észre magamon, hogy milyen automatikusan veszem elő és céltalanul nézegetem, csak hogy eltöltsem az időt. Hamar le is került a telefonomról ez az alkalmazás. De az is megdöbbentett, hogy edzésről kijövet azonnal nyúlok a telefonomhoz, hogy ellenőrizzem a levelemet. De mi a jó ég történhet másfél óra alatt, amiről le tudok maradni? Így tettem egy próbát és eldöntöttem, hogy egészen hazáig nem veszem elő a telefonom (hűűű, micsoda vállalkozás:)), hanem azt figyelem, ami bennem történik. Figyeltem a mentális képeket, amik felbukkantak, a gondolatokat és a testi érzeteket. Kerestem, hogy konkrétan hol van az a késztetés, ami arra sarkall, hogy a telefon után nyúljak. És elképesztő volt, hogy mennyire intenzíven reagált a testem, testi érzetekkel, amikor nem engedtem a késztetésnek. Ez egy nagyon banális példa volt, igazán félelmetes belegondolni, hogy egy szenvedélyfüggő mit tapasztalhat meg.

A következő bejegyzésben a függőség hátteréről és okáról fogok írni. Illetve arról, hogy miért nem működik sok esetben a kezelésük. Valamint milyen alternatívát látok én a megszüntetésükre.

Miskei Anikó

pszichológus