Érezd jól magad a bőrödben!

2014. február 13. 00:02 - Miskei AnikóEgy korábbi bejegyzésben arról írtam, mennyire nem élünk azokkal a lehetőségekkel, amink van. Sokszor vagyunk elégedetlenek kinézetünkkel, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Mindez miért van? És mit tehetünk, hogy megváltozzon?

Amikor belenézel a tükörbe, sokszor nem látod a valóságot. Nem „csak” egy testet látsz. Tudattalanul ott van minden, ami már megtörtént Veled. Amikor ovisként csúfoltak az elálló füled miatt, amikor egy számodra fontos ellenkezű nemű megjegyezte, hogy ő a kék szeműekért van oda, holott Neked barna szemed van, a szégyen, amit pattanásos tiniként éltél meg vagy amikor később alul maradtál a plakátokon megjelent tökéletes testekkel szemben. Mindannyiunknak vannak ilyen sztorijai, melyek rávetülnek a testünkre. És ezek nem tűnnek el nyomtalanul. Egyesek makulátlan bőrük ellenére kényszeresen kenik az alapozót az arcukra, másuk normál súlyuk ellenére még mindig a duci kölyköt látják a tükörben. Biztos Te is találsz példákat, amikkel folytatni tudod a sort.

Sokan rosszul bánunk a testünkkel, nem gondoskodunk róla megfelelően. Pedig földi létezésed szükséges velejárója a tested. Amint megszűnik a tested, vége az életednek is.

Mint mindenben, itt is fontos a mértékletesség. Nem az éppen aktuális kor irányzatainak kell megfeleled és mindent alárendelned annak, hogy a „tökéletes” testet elérd. Hisz láthatod, hogy ez koronként változik.

Arra törekedj, hogy jól érezd magad a bőrödben. Gondoskodj megfelelően a testedről: étkezz rendszeresen, a számodra megfelelően, fogyassz kellő mennyiségű folyadékot és mozogj. Olyan ruhákat hord, amikben jól érzed magad. Ez nem kell, hogy pénz kérdése legyen. Egy-két kiegészítő megfelelő ennek a célnak, az interneten számtalan ötletet találhatsz. Egy sál például fel tud dobni egy öltözéket és számtalan módon variálható. Remek példa a videó erre.

És persze ne feledkezz meg lelkedről sem, amihez sok gondolatindítót találsz a blogon.

Miskei Anikó

pszichológus