„Engem senki sem támogat!” Igaz ez?

2014. február 05. 20:13 - Miskei Anikó
Sokszor hallgattam már embereket, akik csillogó szemekkel meséltek vágyaikról álmaikról. Mikor arról kérdeztem őket, hogy miért nem kezdtek még bele a megvalósításba, gyakran kaptam azt a választ, hogy a „párom/ családom/ kollégáim/ barátaim nem támogat/nak, egyedül pedig nem tudok/ nem merek/ nem szeretnék belevágni”.

Akkor most nézzük meg közelebbről, hogy miről is van szó. Kezdjük a családdal. Őket kaptuk, nem mi választottuk. Itt valóban csak annyit tehetünk, hogy annyi információt osztunk meg velük, amennyivel kikerülhető legyen, hogy hátráltassanak. De a családon túl is van élet.

És innentől lesz rázós szembe nézni a helyzettel. Mert a párodat ki választotta? Te! Mennyire értékeled Magad, ha olyan társad van, aki nem támogat téged? Persze elképzelhető, hogy nem lát potenciált az ötletedben. De attól még nem kell, hogy hátráltasson. És itt sincs vége az életnek.

Aztán ott vannak a barátok. Őket ki választotta? És ugyanazokat a kérdéseket tehetnénk fel, mint a párod esetében. Hasonló a munkahely kérdése is. Hiszen ha ott nem kapsz támogatást a kollégáktól, akkor kereshetsz a cégnél olyat, aki támogat. Vagy végső esetben megkeresheted azt a céget, mely megadja a számodra szükséges támogatást. Ezek mind-mind döntések, amiket meghoztál.

És ha azt érzed, összeesküdött ellened a világ, akkor is kereshetsz olyan társakat, csoportokat, akik hasonló célokért küzdenek és támogathatjátok egymást. Elmehetsz vállalkozói klubba, csoportterápiára, tréningekre, workshopokra, stb.

Szóval hogyan is jött létre a környezeted, ami körülötted van? Látod már, hogy mit tehetsz Te? A változáshoz csak egyetlen dolog kell: Hogy TE támogató legyél önmagaddal!

Írd meg kommentben, hogy Te hogyan alakítasz ki támogató környezetet! Ezzel is tudjuk erősíteni egymást! J

Miskei Anikó
pszichológus