Hogyan legyél önmegvalósító munkakereső

2013. április 03. 16:20 - Miskei Anikó


Elgondolkoztál-e valaha azon, hogy mi a különbség az állás, munka és hivatás között? Egyikkel sincs gond, csak mindegyiket másképp kell megtalálni. Gondoltad volna? Most viszont a munka egy másik fajta feloszlásáról szeretnék írni Neked.

Az egyik az, amikor a munka egyenlő a megélhetéssel. Valószínűleg a legtöbb ember ebbe a kategóriába tartozik bele. Éppen ezért, amikor álláskereséséről van szó, leginkább ezt a kategóriát értik alatt.
De most nézzünk meg egy másik, nagyon izgalmas esetet, amikor a munka egyenlő az önmegvalósítással. A továbbiakban erről lesz szó.
Amennyiben Te is az önmegvalósítók közé tartozol, tudod azt, hogy a munka nem egy egyirányú folyamat, aminek az egyetlen célja az a pénzösszeg, amit havonta megkeresel. Ugyanis ha szeretnél kiteljesedni a munkádban, teljesen meg kell fordítanod a képletet. A hagyományos gondolkodás mellett, ami azt a kérdést teszi fel, hogy "Mit várok el a munkámtól, főnökömtől, kollégáimtól?", meg kell vizsgálni a másik oldalt is egyidejűleg. Éppen ezért kezdj neki másképp a folyamatnak!

 1. Írj egy listát, hogy mik az elvárásaid a munkáddal kapcsolatban! (fizetés, környezet, feladatok, felettes, kollégák, időbeosztás, stb.)

 2. Írd össze, hogy Te mit tudsz nyújtani a munkának! (készségeid, képességeid, motiváltságod, milyen kolléga vagy, stb.)

 3. Vesd össze a két listát!
  Mennyire van a kettő egyensúlyban? A legtöbb ember még csak el sem gondolkodott soha azon, hogy ő mit tesz bele a munkájába. Ráadásul általában az elvárás lista jóval hosszabb.

 4. Hozd egyensúlyba a két listát!
  Nézd meg, hogy Neked mit kell tenned azért, hogy elvárásaid jogosak legyenek. Bővíteni kell a szakmai ismeretedet? Fejleszteni asszertív képességedet? Javítani a kommunikációdon? Növelni motivációdat? A munka kapcsán ez a rész a Te felelősséged, elsősorban ezekre tudsz ráhatással lenni.

 5. Állíts fel akciótervet!
  Milyen lépéseket kell megtenned és azokat milyen sorrendben teszed meg, annak érdekében, hogy a "mit tudok nyújtani" listád teljes legyen?
Így teljesen másképp kezdhetsz neki az álláskeresésnek, munkahelyváltásnak. Te is sokkal magabiztosabb leszel, és nem fogsz számodra kedvezőtlen kényszeralkukba belemenni, mert már tisztában vagy az értékeiddel.

Képzeld csak el, hogy ülsz a következő állásinterjún. Felteszik Neked a kérdést: 
- Milyen elvárásai vannak a leendő munkájával kapcsolatban?
És Te ezt válaszolod: 
- Ez egy nagyon fontos kérdés, de először szeretném elmondani, hogy én mit tudok adni munkavállalóként. Szeretném, ha látnák, hogy mi az alapja az elvárásaimnak. Mert tisztában vagyok vele, hogy ez egy kétirányú folyamat. 
- Ugye nem kell magyaráznom, hogy ez teljesen más hatást kelt.

Az élettől mindig annyit fogsz kapni, amennyit beleteszel. És ez a kapcsolatokra, a munkára és minden másra is érvényes. Ha úgy érzed, hogy keveset kapsz, nézd meg, hogy hol teszel bele keveset magadból! A munka területén is. Mert ha nem élvezed a munkádat, akkor nem élvezed az életed.

Miskei Anikó
pszichológus