Te mit teszel meg Magadért?

2012. november 27. 12:26 - Miskei Anikó


Ma sokadszor gondolkoztam el ezen a kérdésen, hogy az emberek mennyit hajlandók megtenni saját magukért. A konzultációk során leggyakrabban azt tapasztalom, hogy a legtöbben vágynak arra, hogy változzon az élete, másképp alakuljanak a dolgai, de mindezt úgy, hogy ő közben ne változzon, ne változtasson semmit. Mikor megkérdezem, hogy ő vajon mit tett meg magért, sokszor hallom azt a választ, hogy „Már az is nagy lépés, hogy most itt vagyok.”. Igen, az. Nem lebecsülni akarom ezt a lépést, de sajnos ez kevés. 


Hogy aktuális példával éljek, ez olyan, mintha most, a hideg megérkeztével rájössz, hogy nincs fűtőtest a szobádban és fázol. Elhatározod, hogy elmész vásárolni egyet. Keresel egy szimpatikus szakembert, aki segít kiválasztani, hogy melyik készülék az optimális a számodra. Azt is elmondja, hogy miképp üzemeld be és a későbbiekben hogyan használd szakszerűen. Te fellelkesedsz és mivel ennyi idő arra is elég volt, hogy felmelegedjél, arra a következtetésre jutsz, hogy alszol rá egyet. Az a kis melegség viszont idővel elmúlik, Te ismét elkezdesz fázni, de már pontosan tudod, hogy mi a megoldás. Így visszamész az üzletbe. Ott ismét beszélsz a szakemberrel, felteszed az újabb felmerülő kérdéseidet. Ismét átmelegedtél és fellelkesültél, de eszedbe jut, hogy nem mérted le a kanapé és fal közötti távolságot, ha ez is stimmel, akkor végre megveszed a melegítő készüléket. Ekkor jönnek sorban a kifogások, amiket mindig használsz az életedben. Ugye ebben a példában Neked is banálisnak hangzik az a mondat, hogy „De már legalább ott tartok, hogy hetente egyszer eljövök, beszélek a szakemberrel a fűtőtestről és meg is nézem.” Ettől még nem lett meleg a szobádban. Idővel pedig eljuttok arra a pontra, hogy már az összes kérdésedet feltetted, a szakember sem tud semmi újat mondani. Mivel egyre hűl az idő, egyre hidegebb van a szobádban, egyre égetőbbé válik a kérdés. A fejlődés újabb lépcsőfokára lépsz, megveszed a készüléket. Ha szerencséd van, a hazaszállítással sincs gondod, megcsinálják helyetted. Már ott áll a készülék a szobában. Csak pár mozdulat választ el attól, hogy végre átmelegedhess, jól érezhesd magad. Sokan ilyenkor elbizonytalanodnak, „Mit is mondtak, hogy kell beüzemelni a készüléket? Biztosabb, ha nem nyúlok hozzá, még a végén elrontok valamit.” Egyénenként eltérő, meddig tart, míg kijön a szerelő és üzembe helyezi a készüléket. DE a készüléket onnantól kedve Neked kell kezelni, beállítani a hőfokot. 

Egy ilyen folyamatban el kell jutnod addig a pontig, hogy vállalod Magadért és az életedért a felelősséget és cselekszel. Te a folyamat szükséges feltétele vagy. Sokat tud dobni bárkinek a hangulatán 1-2 lelkesítő idézet, a polcon sorakozó könyvek. De ha itt megállsz, csak álltatod magad. Mert nem mindegy, hogy csak a fejedben gondolkodsz az életről, vagy éled az életedet.