Mit is érzek valójában?

2012. április 07. 16:30 - Miskei Anikó


Gyerekként megtanultuk környezetünktől, hogy mit szabad tennünk és éreznünk és mit nem. Figyeltük, fürkésztük őket és ami mosolyt csalt az arcukra, azt megjegyeztük, ami nem tetszésüket váltotta ki, azt elkerültük. Megtettünk mindent azért, hogy szeressenek bennünket. És ez a legtöbb embernél élete végéig így marad.

Mindez az érzelmeinkkel is hasonlóan történt. Hányszor hallhattuk, hogy „Egy kislánynak mindig kedvesnek kell lennie!” vagy fiúként: „Csak nem fogsz pityeregni, mint egy lány!”. Ezért a lányok többsége elfojtja dühét és agresszióját, mert az ellenkezik a paranccsal. És később csodálkozunk, a nők miért válnak annyiszor áldozattá. Nem hogy nem tanulták meg a nők, miképp álljanak ki saját magukért vagy éppen védjék meg magukat, majd hogy nem le lettek erről nevelve. A férfiaknál az „erősnek kell lennem” parancsa lehetetlenné teszi, hogy találkozzanak saját fájdalmaikkal, szomorúságokkal, nem hogy még ki is mutassák azokat.

Persze valamiképpen mindig reagálni kellett a helyzetekre, de mivel agresszív nem lehettem, hát hisztiztem, vagy mert nem sírhattam el magam, megsértődtem.

A tudatosulási folyamatban amit megtalálhatunk, azok a valódi érzéseink. A felszínről elindulhatunk a mélyebb tartalmak felé. Ebben a szakaszban nagy segítség lehet egy terapeuta, aki jól célzott kérdésekkel elvezet bennünket valódi érzéseinkhez. Ezután pedig biztonságos terepet nyújt, hogy ezeket megéljük és kifejezzük. Mert a következő lépés az érzéseink kifejezése partnerünk felé.

Felfedezhetjük sok helyzetben, hogy valamilyen elgondolást csak azért fogadtunk el, egy helyzetre csak azért reagáltunk adott módon, hogy a partnerünk elfogadjon és szeressen. De amikor tisztába kerülünk saját érzéseinkkel, már nem tudunk önmagunkhoz hűtlenül reagálni.
Ekkor pedig felismerjük azt is, hogy miket vetítettünk ki a partnerünkre. A partnerünkkel folytatott küzdelem sok esetben a bennünk folyó küzdelmek kihelyezése, saját magunkkal való szembesülések elkerülése. Amint ezek világossá válnak, számtalan problémánk megszűnik a partnerünkkel, akit képessé válunk úgy látni, mint előtte még soha.