Találkozás önmagaddal párkapcsolatodon keresztül

2012. január 05. 22:25 - Miskei Anikó
Az eddigi írások kapcsán már képet kaphattál arról, hogy milyen szerepeket töltesz be a párkapcsolatodban. És azzal is szembesültél, hogy ha tartós változást szeretnél az életedben, akkor Neked magadnak kell változnod.

Miképp kezdj neki a folyamatnak? Első lépésként tisztázd magadban a jelenlegi helyzetedet. Őszintén nézd meg, hogyan érzed magad a kapcsolatodban. Sokszor csak akkor kötelezzük el magunkat a változtatás mellett, ha a szenvedésnyomás már szinte elviselhetetlen. Ez lesz a kiindulópont. Ezzel a döntéseddel felelősséget vállalsz saját magadért és az életedért, ami egyben azt is jelenti, hogy minden megváltozik. Készülj fel rá, hogy ez a változás számodra kedves dolgokat is érinthet. De ez csak átmeneti veszteség lesz a hosszú távú nyereség mellett.

Helyzeted tudatosítása és elfogadása nem lesz egyszerű. Ugyanis le kell mondanod arról az álláspontodról, hogy az a valóság, amit Te gondolsz a világról, másokról és saját magadról. Fokozatosan megkérdőjeleződik minden hitrendszered és meggyőződésed, egymás után tűnnek el a kapaszkodóid. Te pedig ott állsz azzal a kérdéssel a fejedben, hogy: Akkor ki is vagyok én? Ekkor pedig a figyelmed már saját magadon van és nem a partnereddel harcolsz. Így végre meghallhatod a szíved szavát, érezheted a fájdalmadat. És azt is megláthatod, hogy Te mit követtél el a partnered és önmagad ellen. Ez sok esetben magával hozza a megbánás érzését is.

A szembesülés minden esetben a szomorúság érzésével jár. Add át magadat ennek az érzésnek, engedd meg magadnak, hogy végre érezz. Adj utat a könnyeknek, ami megkönnyebbülést hoz és levegőhöz juttat. Végre találkoztál magaddal. Talán először éled meg, hogy valójában létezel. Ez a megélés megmutatja az erődet, aminek eddig nem is voltál tudatában és segít, hogy kitarts a folyamatban és túljuss a félelmeiden.

A következő cikkben megnézzük milyen lépések követik a tudatosulást.