Így csempészd vissza a szenvedélyt a párkapcsolatodba

2017. február 12. 22:59 - Miskei Anikó

 

Sokan keresik a titkát, hogy miképp lehet egy párkapcsolat harmonikus, miközben továbbra is ott lobog a tűz. Ugyanis van, ahol teljes harmóniában él két ember, de hiányzik a vágy. Vagy épp a vágy az, ami összekapcsolja a két embert, miközben a kötődés nem tud létrejönni. Ugyanis ahhoz, hogy megvalósítható legyen az a párkapcsolat, amire mindenki vágyik, két ellentétes dolognak a megfelelő egyensúlya szükséges. Ez pedig nem más, minta a biztonság, megbízhatóság és a kaland, újdonság, ismeretlen. Nézzük meg, hogy konkrétan mit kell tenni azért, hogy mindkét oldal megvalósuljon.

 1. Kaland, újdonság, ismeretlen

 

Erről a témáról beszél Esther Perel a TED előadásában, aki hosszú évek óta kutatja a témát. A szenvedélyhez vágy kell. Ahhoz pedig, hogy vágyat érezzünk, távolság kell hogy legyen köztünk és a vágyunk tárgya között. Nem vágyhatsz olyanra, ami mindig ott van egy karnyújtásnyira Tőled. Ahhoz, hogy a tűz fellobbanjon, levegőre, közted és a partnered között térre van szükség. Mert ilyenkor beindulhat ismét a képzelőerőd, fantáziálhatsz, ami olyan jóleső bizsergető érzéssel árasztja el a tested. Amikor megkérdeztek párokat, hogy mikor találják a másikat leginkább vonzónak, két markáns választ kaptak. Az egyik az, amikor hosszabb ideig távol vannak egymástól, mondjuk egy képzés, üzleti út miatt. A másik válasz pedig az, hogy akkor látják vonzónak partnerüket, amikor lelkesnek és magabiztosnak látják őt egy helyzetben, szerepben.

 

 

Ez azt mutatja, hogy ha fel szeretnétek izzítani a vágyat, akkor teremtsétek meg a távolságot egymás között. Erre jó, ha mindkettőtöknek van saját kedvtelése, időtöltése. Valami, amiben megélhetitek a saját autonómiátokat a párotok nélkül. Ezt kezdhetitek olyan apró lépéssel, hogy napközben nem hívjátok fel egymást tízszer. Viszont az előjátékot már elkezdhetitek egy-egy smssel ;)

Ugyanakkor lépj be időnként az ő világába, hogy külső szemlélőként láthasd őt egy másik szerepben. Kísérd el a céges vacsorára, egy számodra ismeretlen oldala rajzolódhat ki, ha a kollégái szemüvegén át látod őt. Vagy olvasd el a blogjában a hozzászólásokat, amiből láthatod, mennyi értéket tud adni másoknak. A kalandot, ismeretlent és újdonságot ne kívül, ne egy harmadikban keresd. Ha támogatjátok és biztatjátok egymást abban, hogy mindketten folyamatosan felfedezzétek magatokat, a vágyaitokat és álmaitokat, akkor folyamatosan változtok és megújultok. Ebben az esetben állandó újdonsággal tudtok szolgálni a másiknak.

 

De ahhoz, hogy tudj és merj teret és szabadságot adni a másiknak, anélkül, hogy félned kellene, kell a másik oldal is.

 

 2. Bizalom, biztonság, megbízhatóság

 

Ha ez az oldal nincs meg, akkor a másik biztosan képtelen lesz működni. Csak akkor indulhatok felfedezőútra, ha közben nem kell attól rettegnem, hogy megtorlás, bűntudatkeltés jár érte. Ez akkor valósul meg egy kapcsolatban, ha ismerem saját magamat, a szükségleteimet és ezt képes vagyok őszintén kommunikálni a másik felé. De ezen túl azt is fel kell ismernem, hogy a párom más, mint én. Eltérőek a szükségletei és az igényei. És nagyon sok kapcsolat ezen a ponton csúszik félre. A felek elkommunikálnak egymás mellett, mintha nem is egy nyelvet beszélnének. Én folyamatosan elismerlek, dicsérlek. Te viszont soha nem mondod, hogy csinos vagyok vagy büszke vagy rám. Te időnként meglepsz apró ajándékokkal, de én azt érzem, hogy csak a könnyebbik utat választod. Én azt érzem, hogy nem vagyok fontos Neked, Te viszont tehetetlenül és értetlenül állsz a helyzet előtt.

És tudod mi történik valójában? Nem ismertük fel, hogy más a szeretetnyelvünk.

 parkapcsolat.jpeg

Gary Chapman családterapeuta írta le az 5 szeretetnyelvet.  Ha csak annyit megtesztek, hogy beazonosítjátok a saját és a másik szeretetnyelvét és megbeszélitek, már rengeteget fog javulni a kapcsolatotok és sokkal inkább biztonságban érzitek majd magatokat. Ha megtanuljátok egymás nyelvén kifejezni a szereteteteket, akkor végre boldognak érezhetitek magatokat egymás mellett.

Itt egy teszt, amit kitöltve megkapjátok, hogy mi is a Ti szeretetnyelvetek: http://static.kgyt.hu/love.html

Nézzük részletesen a szeretetnyelveket:

 1. Elismerő szavak

 

Vágyunk rá, hogy a társunk elismerő és dicsérő szavakkal illessen. Erre lépten-nyomon számtalan lehetőségünk van egy kapcsolatban:

    megköszönhetjük az ágyba hozott kávét

    megdicsérhetjük a párunkat a csinos öltözékéért

    elismerhetjük, amiért megtesz minden gyerekek körüli teendőt

    de arról se feledkezzünk meg, ha a társunk biztosítja a családunk számára az anyagi biztonságot

    ismerjük el a másik kitartását, lelkesedését

    és kereshetünk minden napban valamit, amiért hálásak vagyunk a másiknak

 

 2. Minőségi idő

 

A minőségi idő azt jelenti, hogy ezalatt osztatlan figyelmünket adjuk a másiknak. Meghallgatom, reflektálok rá. Ilyenkor tegyük félre az újságot, emaileket, közösségi médiát és tévét. Sokszor látok párokat, akik beülnek vacsorázni étterembe, miközben mindketten a telefonjukon lógnak. Ez nem minőségi idő.

    közös séta a városban

    kirándulás

    egy mozi, ami után beülünk egy kávéra, hogy megbeszéljük, kiben milyen gondolatokat indított el a film

    egy kellemes vacsora

    egy koncert, ami előtt beülünk egy hangulatos helyre, hogy ráhangolódjunk az estére

    ezt akár be is építhetjük szokásként a napunkba, hogy minden este mindenki kap 10-10 percet, amikor csak ő beszél és a másik osztatlan figyelemmel van jelen közben

parkapcsolat2.jpeg

 

3. Ajándékozás

 

Van, aki abból érzi a szeretetet, ha időnként apróságokkal lepik meg. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Ez lehet egy szál virág éppúgy, mint egy könyv.

    könyv

    virág

    fotómontázs

    saját magunk által írt vers/novella

    egy New York feliratú bögre, ha pl az az álma, hogy ide eljusson

    színházjegy

    ékszer

    parfüm

    bicska

    humidor

    szivar

 

 4. Szívesség

 

Ezek olyan tettek, munkák, amikkel a másik kedvében járhatunk. Fontos, hogy megint csak ne magunkból, hanem a másikból induljunk ki. Egy ismerős pár, amikor megbeszélték, hogy kinek mi a szeretetnyelve, a hölgynek a szívességeket találták. A párja ezen felbuzdulva elkezdett napokon keresztül vacsora után mosogatni, amit ő nagyon utált. Teltek a napok, de nem érezte a változást. Mikor rákérdezett a hölgynél, kiderült, hogy ő nagyon szívesen mosogat, viszont a szemetes kivitelét örömmel testálná párjára. Ez remekül jelzi, hogy itt egészen a konkrétumok szintjéig érdemes lemenni, amikor ezekről beszélgettek

    összeírt bevásárlólista megrendelése online

    online banki ügyintézés, hogy ne kelljen sorba állni a postán

    mosogatás

    szemetes kivitele

 

 5. Testi érintés

 

Azt gondolhatnánk, hogy a testi érintés minden kapcsolatban fontos szerepet játszik. De ha megnézzük, vannak párok, akik szinte alig érnek egymáshoz egy társaságban, míg mások szeretik az apró érintéseket, amikor csak elmennek egymás mellett. Mindenkinek más-más az intimitás igénye és ezen belül a testi érintések mennyisége és milyensége is. Az, akinek a szeretetnyelve a testi érintés, ha elkeseredetten megy haza, talán arra vágyik csak egyedül, hogy  másik hosszan a karjába zárja anélkül, hogy bármit mondana. Mondhassuk ki nyíltan, ha érintésre vágyunk és azt is, milyen formában, pl ölelés, masszázs, simogatás.

 

szeretetnyelv.jpeg

 

Amint látod, ahhoz, hogy izzon a tűz a kapcsolatotokban, egyszerre kell működnie a biztonságnak és az ismeretlennek. Ezt megvalósítani talán nem is olyan könnyű. De ugyanakkor ez is egy izgalmas utazás lehet, felfedezésre váró kalandokkal és játékossággal.

Ha szeretnél konkrét tippeket, hogy milyen ajándékokat válassz a partnered szeretetnyelvének megfelelően, akkor töltsd le ezt a jegyzetet: https://gum.co/uRjbf (Ne feledd az összeghez beírni, hogy 0, csak akkor engedi a letöltést!)

Miskei Anikó

Pszichológus

 

komment
süti beállítások módosítása