3 ok, amiért még mindig szingli vagy

2017. január 30. 17:37 - Miskei Anikó

 

95%-ban a tudattalan programjaidban rejlik az ok, amiért nincs még! jelenleg párkapcsolatod. Biztos vagyok benne, hogy sok mindet megtettél már azért, hogy ez változzon, de tudatosan csak 5%-nyi ráhatásod van az eredményre. És hát a farok nem képes csóválni a kutyát, hogy érzékeltessem egy hasonlattal a helyzetet.

 1. Szüleid párkapcsolati mintája

 

Az, ahogy a szüleid viszonyultak egymáshoz nőként és férfiként, lesz a prototípusa a későbbi párkapcsolataidnak. Tudom, nehezet kérek, de egy pár pillanatra tedd félre, hogy milyen anya és apa voltak. Nézz rájuk úgy, mint egy vadidegen. Abban az időszakban, amikor gyerek voltál, ez az idegen mit mondott volna a kapcsolatukról? Melegség van köztük vagy távolságtartás? Kimértség vagy gyengéd érintések? Van-e játékosság a kapcsolatukban vagy feszültséget érzékelni? Milyenek voltak az erőviszonyok? Ki volt a domináns? Közösen születtek meg a döntések vagy egyvalaki hozta meg azokat?

parkapcsolat_szingli_1.jpeg

Kinek a pártján álltál? Mert ha Te nő vagy és van egy dominás anyukád és ezzel szemben sajnáltad az aput, akkor nagy valószínűséggel el akarod kerülni, hogy "bántsd" a férfiakat és alávetett pozícióban leszel a kapcsolatokba. Majd máskor megtapasztalhatod a másik oldat is, amikor Te fogsz dominálni a férfi felett.

Ha valamelyik szülő hiányzik a családból, akkor az is minta. Mondjuk férfiként, ha az apád nem volt jelen az életedben, akkor előfordulhat, hogy olyan munkád lesz, amivel sokat kell külföldön tartózkodnod, távol a családodtól.

Ha végigmész ezeken a kérdéseken, kitárul előtted a térkép, ami útmutatóul szolgál a saját kapcsolataid átvizsgálásához.

Bármelyikőjük mintáját is másolod le, az nem Te vagy. Nem a Te választásaid, Te döntéseid. Csak egy automatikus program, amit lefuttatsz. Hajlandó lennél megnézni, hogy Neked mi működik?

 2. Korábbi párkapcsolataidban megélt élmények

 

Korábbi párkapcsolataink tartogathattak számunkra kellemetlen élményeket, sőt akár mély fájdalmakat is. Ezek is lenyomatot hagynak bennünk, ami megakadályozhatják, hogy felszabadultak lehessünk a potenciális jelöltekkel. Próbálsz mindent tökéletesen csinálni. Csak épp azt felejted el, hogy a tökéletes, a korábbi partnered mércéje szerint az. Ilyen az, amikor nem mersz elmenni egy pénteki buliba a csajokkal, mert az exed mindig balhézott. Ám lehet, hogy az ismerkedés során a férfi ebből azt fogja levonni, hogy nincs saját életed és bekapcsolhat benne a riasztó, hogy rá fogsz majd telepedni.

Vagy elhallgatod a lány elől, hogy megint egy új hangszórót vettél sokszázezerért, mert a korábbi kapcsolatodban az ilyenért szexmegvonás járt.

konfliktus_parkapcsolat.jpeg

Ha értek ezekben a kapcsolatokban lelki sérülések, ideje, hogy feldolgozd és elengedd őket. Mert néha az egyedüllét arról is szól, hogy biztonságos, mert megvédem magam a hasonló fájdalmaktól.

De ne vedd be azt a maszlagot, hogy amíg ezeket mind el nem engedted, nem lehet párod. Ugyan már, akinek párkapcsolata van, szerinted mind túl vannak a korábbi fájdalmaikon?

 3. Önmagadhoz fűződő kapcsolatod

 

Igazából ez is nagyon markáns aspektusa a szingli létből való kitörés sikertelenségének. Itt megint csak ne essünk abba a hibába, hogy a párkapcsolatban élők szeretik és becsülik magukat, míg a szinglik nem. Ilyen is és olyan is van mindkét csoportban.

De nagyon fontos, hogy lehetnek olyan saját magadra vonatkozó hitrendszereid, melyek szabotálni fogják a kapcsolati próbálkozásaidat. Ilyen a nem vagyok elég jó, nem vagyok szerethető, nem érdemlem meg, én úgy sem kellek senkinek, nem vagyok szerethető...

onertekeles_ombecsules.jpeg

Ne is a párkapcsolat reményéért rendezd a magaddal való kapcsolatodat, hanem azért, mert mert Te vagy magaddal életed minden percében. Jó társaságnak tartod magadat önmagad számára? Olyannak, aki támogató önmagával szemben és néha meg is veregeti a vállad? Az már jó állapot, amikor elmondhatod azt a mondatot, amit Julia Roberts az Ízek, imák, szerelmek című filmben: "Nem kell, hogy szeress ahhoz, hogy szeressem magamat."

 

Ha úgy érzed, valamelyik pont betalált, töltsd le a munkafüzetet, amiben minden ponthoz találsz egy feladatot, ami segít annak átdolgozásában: https://gum.co/cxMd  (Ne feledd az összeghez beírni, hogy 0, csak akkor engedi a letöltést!)

Miskei Anikó

Pszichológus
Ha szívesen dolgoznál velem, itt tudod magadat beírni a naptáramba: https://ferfimagnes.hu

 

komment
süti beállítások módosítása